logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Přijímání žáků do stavu učňovského v Brně


© Fotolia.com

V pondělí 2. září 2019 nastoupilo ke studiu stavebních a dřevozpracujících oborů na Střední škole stavebních řemesel Brno-Bosonohy více než 180 nových žáků. Do stavu učňovského je během slavnostním rituálu uvedl sv. Matěj, patron všech stavebních oborů.

Reklama

Přestože v letošním roce skončily na základních školách demograficky slabší ročníky, naše stavební škola přivítala v tradičních, tříletých a čtyřletých oborech s maturitou celkem o 40 žáků více než loni,“ vysvětlují v tiskové zprávě zástupci školy a chválí větší zájem o obory dřevozpracující, vodařské, topenářské a plynařské. Horší už je to tradičně s obory pokrývač nebo kominík, do kterých se v Brně – Bosonohách letos nepřihlásil ani jeden student, ačkoliv jejich potřeba na trhu je skutečně obrovská.

Situace na trhu je kritická, sehnat řemeslníka je úkol na měsíce a některé firmy konečně – za pět minut dvanáct – uchopily situaci do rukou a ve velkém nabízejí stipendia a další benefity rovnou s jistým místem už od prvního měsíce ve škole. Využijte následující roky na maximum. Važte si každého, kdo se snaží o vaše vzdělání. Pouze ten, kdo investujete do sebe a svých schopností, může uspět. A znalosti vám nikdo nevezme,“ připomněl Tomáš Psota, ředitel Krajské hospodářské komory jižní Moravy.


Josef Jaroš z Asociace malých a středník podniků a živnostníků ČR přišel k tomu dodává: „Svého času bylo řemeslo podceňováno, ale teď se to obrací a vy přicházíte právě v tu správnou chvíli, kdy už technologické podmínky jsou na výši, a zájem o vaši práci je a bude enormní. Učte se teď a pak vás čeká opravdu zajímavá kariéra.

Helena Prokopová, cechmistr Cechu čalouníků a dekoratérů, v souvislosti s tím upozornila na zcela nový fenomén. „Řada studentů vysokých škol si dnes zpětně uvědomuje, že žáci ze všeobecných škol a gymnázií nemají dostatečnou řemeslnou a praktickou průpravu, využívají proto možnost dodělat si odbornou nástavbu na střední škole. Není výjimkou, že paralelně s posledními ročníky magisterského studia stráví studenti rok na Střední škole v Brně Bosonohách a doplňují si vzdělání třeba právě v oboru čalouník, ale i v oborech kominických a stavařských,“ konstatuje Helena Prokopová.

Je patrné, že Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy umí své potenciální studenty přilákat a zaujmout. K tomu patří i slavnostní rituály (sv. Matěj, patron všech stavebních oborů) a celá řada dalších společenských a sportovních aktivit.

Více na stránkách www.soubosonohy.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.