logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zájem o rekonstrukce po spuštění nových dotací roste až o 20 %

Využití stavebních materiálů Ytong a Multipor na dostavbu proluky u rodinného domu. Zdroj: Xella CZ
Využití stavebních materiálů Ytong a Multipor na dostavbu proluky u rodinného domu. Zdroj: Xella CZ

Nové dotační programy zaměřené na snížení energetické úspornosti zvyšují poptávku po stavebninách. Dotace tak přispívají k postupnému oživení českého stavebního trhu.

Český trh s novým bydlením v letošním roce klesá, byť v posledních měsících dochází k pozvolnému oživení. Nové byty se stavějí v daleko menší míře, dokončují se především projekty zahájené v minulých letech. Trh brzdí především vysoké úrokové sazby, které vedou k drahým hypotékám i zhoršenému financování pro developery. O to větší zájem mají české domácnosti o rekonstrukce stávajícího bydlení. Nově rekonstrukční trh podpoří i nové dotační programy.

„Od zahájení žádostí o nové dotační programy vidíme nárůst poptávky o zdicí prvky i zateplovací materiály určené na rekonstrukce o zhruba 20 %,“ potvrzuje Peter Markovič, generální ředitel společnosti Xella, která je na českém trhu známá především jako výrobce Ytongu nebo zateplovacích prvků Multipor.

„Český trh s bydlením byl letos výrazně zasažen vysokými úrokovými sazbami. Lidé ale chtějí bydlet lépe, vidíme velký nárůst zájmu o rekonstrukce, postupně se ale začíná oživovat i výstavba nového bydlení. Domácnosti přesto hledají různé cesty, jak čelit vysokým úrokovým sazbám i inflaci,“ vysvětluje Peter Markovič.

Jednou z cest je podle něj výstavba svépomocí, velká část českých stavebníků hledá možnosti, jak za řemeslníky ušetřit. Druhou významnou finanční pomocí jsou aktuálně odstartované nové dotační programy „Oprav dům po babičce“ a Nová zelená úsporám Light.

Velkým benefitem dotačních programů je fakt, že pomohou k další renovaci českého bytového fondu. „České byty a domy s průměrným stářím přes 40 let patří mezi nejstarší v Evropě. Nové dotační programy mohou dále kultivovat zastaralý český bytový fond a také přispět k tomu, že poroste zájem o život na venkově a trend vysídlování vesnic se změní,“ dodal Peter Markovič.

Rekonstrukcím navíc nahrává i fakt, že čtyři z pěti českých domácností bydlí ve vlastním bytě či domě, podíl vlastnického bydlení je v České republice jeden z nejvyšších v Evropě.

Více informací


Xella CZ, s.r.o.
logo Xella CZ, s.r.o.

Kompletní stavební systém Ytong nabízí ucelené řešení celé hrubé stavby i povrchových úprav. Zahrnuje tepelněizolační řadu tvárnic Lambda YQ, s níž je možné dosáhnout hodnot pasivní výstavby i jednovrstvým zděním bez zateplování.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.