logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Firmě Heluz stoupl konsolidovaný zisk o 82 pct na 243,5 milionu

Dům ze systému HELUZ
Dům ze systému HELUZ

Firma Heluz cihlářský průmysl, která patří mezi tři největší výrobce zdících systémů v ČR, měla loni konsolidované tržby za prodej výrobků, služeb a zboží 1,59 miliardy korun.

Reklama

Meziročně stouply o 23 procent. Konsolidovaný zisk po zdanění vzrostl meziročně o 82 procent na 243,5 milionu Kč. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, která má sídlo v Dolním Bukovsku na Českobudějovicku. Ročně vyrobí asi půl milionu tun cihel.

Konsolidovaný provozní zisk stoupl loni meziročně o 77 procent na 249,1 milionu korun. Růst zisku měl dva důvody, řekl ČTK obchodní a marketingový ředitel Heluz Petr Stejskal. "První je ten, že byly splaceny veškeré závazky a úvěry, které jsme měli zhruba od roku 2008 na výstavbu závodu v Hevlíně, splátková povinnost poklesla. Druhá věc je, že v loňském roce se u nás po deseti letech trošku nastartovalo stavebnictví a podařilo se prodat celou kapacitu," řekl Stejskal.

Největší investiční akcí loňského roku bylo spuštění automatizované výrobní linky na nové cihly Heluz Aku Kompakt 21 broušená v závodě Dolní Bukovsko. Jde o stavební blok, který spojuje minerální vlnu a cihlu.

"Je to revoluční řešení, kdy se nejedná o samotnou cihlu, ale vyrábíme celý sendvič, tak jak se dřív musel konstruovat ve třech vrstvách na stavbě, tak my ho dodáme už plně broušený. A má vynikající akustický útlum při relativně malé šířce stěny: více místa, méně hluku," řekl Stejskal.

Firmě, která má kolem 270 zaměstnanců, letos meziročně stoupla poptávka po cihlách o deset až patnáct procent. Limitem je pracovní síla. "Byla by asi větší poptávka, ale nemá, kdo by to postavil," řekl Stejskal.

Firma Heluz má tradici od roku 1876, kdy Jan Řehoř v Dolním Bukovsku postavil první žárovou pec a vypálil první cihly. Rodinnou tradici přerušil nástup komunistů, kteří v roce 1950 cihelnu zestátnili. O více než 40 let později ji potomci zakladatelů získali zpět a vedení svěřili svému zeti Vladimíru Heluzovi. Firma má cihelny v Dolním Bukovsku, Hevlíně na Znojemsku a Libochovicích na Litoměřicku.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.