logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jubilejní Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO zná své vítěze

Soutěž na mezinárodním veletrhu FOR ARCH měla svůj vrchol ve dvou hlavních disciplínách - truhlář a zedník. Síly byly vyrovnané. Velkým česko-slovenským finále v Praze se završil jubilejní 20. ročník soutěže za účasti VIP hostů.

Truhláři a zedníci soutěžili v týmech ve dvojicích. Zedníci měli za úkol zvládnout tři technologie zdění, komínový systém a nanášení omítek. Truhláři vyráběli šestihrannou parkovou lavičku. Oba obory musely zvládnout i dílčí disciplíny a teoretický test. V obou případech šlo ze všeho nejvíc o preciznost, přesnost, znalost a řemeslný um.

Pořadí nejlepší řemeslníků za ročník 2015/2016 je:

Obor truhlář:
1Jan Tomášek, Ondřej RůžičkaSŠUAR, Nový Zlíchov, Praha 5
2Štěpán Jalůvka, Ondřej HrbáčekSPŠ stavební Valašské Meziříčí
3Jaromír Bilka, Adam NovákSOŠG Staré Město
Obor zedník:
1Marek Gruchala, Jakub KormančíkSOŠ technická Námestovo
2Ladislav Luňáček, Jan ProcházkaMasarykova SŠ, Letovice
3Lukáš Tomašov, Martin BlahušiakSOŠ stavebná, Žilina

Ani v tomto kole účastníci nedostali nic zadarmo. Práci zedníků posuzovalo přísné oko rozhodčích. Lavičky od truhlářských týmů pak došly i praktického využití - k dispozici je dostaly Dětský domov v Dolních Počernicích a Mateřská škola Kaplická v Praze 4.

Soutěžili také kameníci a kamenosochaři

Tradicí finále SUSO je také soutěž mladých kameníků a kamenosochařů. Ti opět potvrdili, že jejich řemeslo patří k nejatraktivnějším. Letošním motivem byl bob zahradní.

Zde jsou výsledky:
1Filip MatoušekSPŠ kamenická a sochařská, Hořice
2Martin HůzlAKADEMIE - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou
3Františka HausdorfováSPŠ kamenická a sochařská, Hořice

Zatímco se tým Masarykovy SŠ z Letovic v Praze dobře umístil, mladší ročníky tam zejí prázdnotou. Jejich učitel Stanislav Škrabal dokázal své žáky - opakovaně - dovést až do prestižního finále na FOR ARCH. I když už je neučí, o jeho účast v Praze sami vehementně usilovali. Na to, aby Stanislav Škrabal v mladých lidech vzbudil zájem o řemeslo a motivoval je ke studiu na střední odborné škole, je však krátký: „Důvodů toho nezájmu je asi víc. Nedaří se to změnit, u nás v Letovicích je situace čím dál horší,” uvádí učitel.

To potvrzuje i manažer soutěže, David Surmaj: „Ve všech soutěžních kolech vidíme plno nadaných mladých lidí. Řemeslníků však rychle ubývá a situace se nelepší. Mladým chybí vzory.” A popisuje tak hlavní poslání soutěže: propagovat řemesla mezi mladými lidmi.

Soutěž SUSO však ukazuje i zajímavé příběhy. Mezi soutěžícími v oboru truhlář letos byla i slečna Kateřina, jedna z mála dam za celých 20 let soutěže. „Máme rodinnou firmu a já jsem se v tradici rozhodla pokračovat.” Ve firmě její matky vyrábějí nábytek. V mužském prostředí na soutěži SUSO se jí pracuje dobře: „Nejsem v truhlařině šikovnější než kluci, zato preciznější,” dodala.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.