logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vědci z brněnské techniky pokročili ve vývoji pružného betonu

Vědci z VUT v Brně významně pokročili ve vývoji takzvaného pružného betonu. Materiál v budoucnu najde využití například při stavbách v oblastech ohrožených zemětřesením.

Reklama

Základy budov, které obsahují pružný beton, totiž dokážou odolat otřesům půdy, řekla ČTK mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková. Ve stavebnictví sice stále vznikají nové materiály, avšak cement a beton podle odborníků zůstávají těmi základními i v novém miléniu. Mění se ale jejich podoba a vlastnosti. Jednou z novinek jsou také MDF kompozity, označované někdy jako pružný beton.

"Nepředstavujte si pružinku, ani něco, co péruje jako trampolína. Výhodou pružného betonu je jeho pevnost v tahu ohybem," vysvětlil jeden z členů výzkumného týmu Centra materiálového výzkumu Tomáš Opravil.

Ačkoli se již mnoho studií zabývalo zlepšením mechanických vlastností betonu, výsledky dlouho vedly pouze ke zlepšení jeho pevnosti v tlaku. Průlom v této oblasti přinesla až netradiční metoda zpracování cementových past, která umožňuje vytvořit téměř bezdefektní strukturu, tedy materiál bez pórovitosti limitující pevnost.

Směs cementu a vody se ve speciálním mixéru složeném ze dvou různě velikých válců se stejnou rychlostí za vysoce smykového míchání spojí s vodou rozpustným polymerem, obvykle na bázi polyvinylalkoholu. Jeho podíl ve směsi se pohybuje sice jen kolem pěti procent, ale to stačí k tomu, aby se výsledná hmota pyšnila až desetkrát vyšší pevností v tahu za ohybu. V praxi to znamená například to, že panel se stejnou nosností z pružného betonu bude několikrát tenčí než panel z klasického betonu. Na rozdíl od něj se "nelije" do připravených forem, ale zpracovává se podobně jako plasty lisováním nebo vytlačováním.

Stavební materiál pak lze využít například pro stavbu budov v seismicky neklidných oblastech. "Nepředpokládáme, že by celé základy byly z pružného betonu. Statici by museli spočítat, pro které konkrétní stavební prvky pružný beton využít a v kterých místech ohrožených vibracemi je umístit," uvedl František Šoukal z Centra materiálového výzkumu. Další návrhy na aplikaci MDF kompozitů jsou poměrně široké - sahají od ohnivzdorných dveří přes tepelné izolace, pancéřování až ke kryogenním nádobám.

Jako nepřekonatelný problém se dlouho jevila malá odolnost pružného betonu vůči vlhkosti. Mnohá zahraniční pracoviště proto v minulých letech od dalšího vývoje MDF kompozitů ustoupila. Brněnským vědcům se ale problém podařilo dořešit. "Upravili jsme polymer tak, že si MDF kompozit zachovává více než 90 procent původní pevnosti i při dlouhodobém uložení ve vodě," upřesnil Šoukal.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.