logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rekordní rok obnovitelných zdrojů. EG.D do sítě připojilo už více než 26 tisíc solárních elektráren

Obrovský zájem o instalace obnovitelných zdrojů, který se vzedmul v minulém roce, přetrvává i v distribuční síti společnosti EG.D, která elektrickou energií zásobuje jih Čech a Moravy, Vysočinu a části Olomouckého a Zlínského kraje. EG.D jen v tomto roce připojila do sítě úspěšně více než 26 000 fotovoltaických elektráren o výkonu více než 211 MW. Oproti minulému roku, který byl v mnoha ohledech rekordní, se jedná o více než dvojnásobek v počtu připojených zdrojů i jejich výkonu.

V loňském roce jsme zažili obrovský boom obnovitelných zdrojů, který vyvolala energetická krize, zvyšující se ceny energií i válka na Ukrajině. Lidé chtěli optimalizovat své náklady na energie a zároveň chtěli zvýšit svoji energetickou soběstačnost. Abychom zvládli takový nápor, který byl v té době těžko predikovatelný, museli jsme zavést řadu opatření. Jsem opravdu rád, že se nám povedlo zlepšit to, co jsme na jaře slibovali a mohli napřímo ovlivnit,“ vysvětluje Pavel Čada, místopředseda představenstva EG.D.

Společnost EG.D se na začátku tohoto roku potýkala zejména s delšími časy připojování fotovoltaických elektráren do distribuční sítě i vzhledem k tomu, že její území leží v jižní části České republiky a zájem o připojení zdroje je zde enormní. Pracovníci EG.D aktuálně zrychlili procesy vyřízení žádosti o připojení obnovitelného zdroje do distribuční sítě, které je na začátku procesu, i uvedení do trvalého provozu, které je naopak na jeho konci a kterým fyzicky elektrárnu připojují. V prvním případě zvládají žádost vyřídit za 7 dní a ve druhém elektrárnu připojí od přijetí žádosti za 15 dní. V obou případech se doba zkrátila v průměru na polovinu té ze začátku roku.

Zájem o připojení do sítě bude podobný jako v loňském roce

V minulém roce jsme evidovali rekordní nárůst, co se týče počtu žádostí o připojení do distribuční sítě. Za celý rok jsme přijali 37 000 žádostí, což byl nárůst o více než 400 % oproti roku předcházejícímu a dokonce o 1 400 % oproti roku 2020. V letošní roce předpokládáme obdobný objem žádostí jako v tom minulém, už teď jich máme 27 000, ale trend se mění,“ upozorňuje Libor Kolář, vedoucí rozvoje a koncepce sítě EG.D. Ve druhé polovině loňského roku a při největším náporu na přelomu roku 2022 a 2023 EG.D evidovalo v průměru 1 100 žádostí o připojení obnovitelného zdroje do sítě za týden, v letošním roce průměrný týdenní počet klesá. „Aktuálně se v průměru pohybujeme okolo 700 žádostí, které během jednoho týdne posuzujeme a zpracováváme,“ dodává Libor Kolář.

Obrovský zájem o připojení obnovitelných zdrojů má samozřejmě i dopad do kapacit distribuční sítě, která je na některých místech vyčerpaná a už do ní nejde připojit další zdroje s přetokem do soustavy. I proto aby EG.D byla transparentní vůči svým zákazníkům, uvedla v březnu do provozu mapu připojitelnosti, na které mohli zákazníci vidět možnosti připojitelnosti přímo v jejich lokalitě. „Zájem o tenhle online nástroj byl opravdu veliký. Evidovali jsme více než 130 000 přístupů do mapy připojitelnosti od jejího spuštění v březnu letošního roku a připravujeme od ledna nadcházejícího roku spuštění nového nástroje, který zájemcům o připojení ukáže nejenom, jestli v oblasti je možné připojit přetokový zdroj, ale jaký výkon jsme schopni zákazníkovi vůbec nabídnout rezervovat. I podle toho pak může zájemce správně volit řešení, které si chce nainstalovat,“ vysvětluje Libor Kolář.

Posilování sítí je dlouhodobý proces

S kapacitami sítí souvisí i její posilování. I tady společnost EG.D dělá řadu opatření, která do budoucna kapacity zvýší. „Výstavba energetické infrastruktury, ale není věc, která by se dala udělat ze dne na den nebo z měsíce na měsíc. Jedná se o dlouhodobý proces,“ připomíná Bohdan Důbrava, vedoucí Správy sítě společnosti EG.D.

EG.D každoročně navyšuje a navyšovat bude i nadále investiční prostředky do modernizace distribuční sítě. Přijala novou koncepci, která počítá například s výrazným podílem kabelizace sítě. Právě kabelizace na hladině nízkého napětí může výrazně pomoci s kapacitami připojováním přetokových zdrojů. Aktuálně má EG.D rozpracovaných více než 8 000 staveb na hladině nízkého napětí a více než 2 000 staveb na hladině vysokého napětí, které by chtěla v nadcházejících letech postavit. Realizace těchto záměrů trvá od 3 do 5 let a to hlavně kvůli složitosti majetkoprávních vyjednávání

Kabelizace je způsob, který může výrazně pomoci rozšířit v obcích kapacity distribuční sítě, ale vedle toho pomůže i více zabezpečit dodávky energií a pomůže i obci samotné. Kabely zmizí pod zemí, společně s ní se dá udělat i kabelizace dalších sítí, úprava chodníků a celkově se zlepší i prostředí obce. Aktuálně připravujeme i kampaň, se kterou chceme jednotlivé starosty oslovovat a výhody kabelizace jim vysvětlit,“ připomíná Bohdan Důbrava i fakt, že ročně EG.D kabelizuje zhruba 600 kilometrů sítě a její plány jsou takové, že do roku 2030 by chtěla mít kabelizovaných více než 32 000 kilometrů vedení nízkého napětí, což představuje zhruba 75 % celkové sítě nízkého napětí.

Jak ukazuje příklad obcí postižených tornádem, kde jsme investovali zhruba 200 milionů korun a kabelizaci tam provedli přibližně za jeden rok, jde to i rychleji, ale je potřeba spolupráce všech zúčastněných stran,“ doplňuje Bohdan Důbrava.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.