logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Energetická nezávislost díky fotovoltaické elektrárně

Ceny energií neustále rostou. Problém, který pravděpodobně zaznamenal každý z nás, je způsoben mnoha okolnostmi, které bohužel nemůžeme ovlivnit. Zvolte si, proto vlastní cestu k energetické nezávislosti pomocí fotovoltaické elektrárny.

Proč si pořídit vlastní fotovoltaickou elektrárnu?

Fotovoltaika je stále více využívaná nejen rodinnými domy, ale také firmami. Hlavním důvodem je velká úspora při provozu. Musíme však počítat i s pořizovací cenou, která se nám později vrátí. Dobu návratnosti fotovoltaické elektrárny si můžete sami spočítat, pomocí návodu, který naleznete níže v článku.


Mezi další výhody fve patří:

  • obnovitelný zdroj energie,
  • ohleduplnost k životnímu prostředí,
  • minimální údržba,
  • tichý provoz,
  • nezávislost.

Jak funguje fotovoltaika?

Fotovoltaika přeměňuje sluneční energii na elektrickou energii. Skládá se ze solárních panelů, střídače a baterií.

  • Ráno nebo když je polojasno nevyrobí solární panely tolik energie, aby stačila pro kompletní funkci domácnosti a nabila baterii. V těchto případech doplňuje energii distribuční síť.
  • Přes den naopak vyrobí panely mnohem více energie, než je domácnost schopna spotřebovat. Pro tyto situace slouží baterie, které energii uloží pro pozdější využití. Přebytečnou energii lze zároveň využít i pro ohřev vody. V případě, že baterii nemáte, jde přebytečná energie do distribuční sítě. Lze ji však i prodat za fixní částku nebo za spotovou cenu na burze.
  • Večer a v noci (za tmy) se žádná energie nevyrábí, ale lze ji opět čerpat z baterie. V případě jejího vybití, lze získat elektřinu z distribuční sítě.

Pokud nastane výpadek sítě, je v akumulátoru rezervovaný výkon pro zásuvky, které lze využívat. Nemusíte se tedy bát, že při výpadku bude dům bez elektřiny.

Jaká je návratnost investice?

Jednoduše nelze říct, za jakou dobu se vaše investice do fotovoltaické elektrárny vrátí. Návratnost se odvíjí především od tarifu distributora a inflace.

Pokud je například fotovoltaika o výkonu 9,9 kWp a baterie o velikosti 12 kWh za cenu 295 000 Kč (po dotaci) a cena od distributora je nižší, okolo 2 Kč/kWh nastane přibližná návratnost za 15 let, naopak při vyšší ceně 5 Kč/kWh přichází návratnost systému okolo 6 let.

Přemýšlíte o pořízení fotovoltaiky a nevíte, kde začít? Neváhejte se obrátit na firmu Energie ze slunce s.r.o., která vám připraví cenovou kalkulaci za realizaci, zjistí návratnost na základě vašeho tarifu a pomůže s případnými dotacemi.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.