logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Český systém založený na datech z družic předpovídá výkon solárních elektráren

Společnost Amper Meteo ve spolupráci s Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd ČR vyvinula systém, který dokáže na základě družicových dat nezanedbatelně zpřesnit vývoj oblačnosti a následně i předpověď výkonů solárních elektráren.

Reklama

Meteorologické družice poskytují množství velmi užitečných dat, které se dají využít mimo jiné i ke krátkodobému upřesnění vývoje oblačnosti na určitém místě.

Základem systému je komplexní extrapolace odvozených družicových produktů, které jsou v kombinaci s numerickými předpovědními modely zpracovány použitím pokročilých statistických metod a neuronových sítí. Zjednodušeně to znamená, že lze spočítat na několik hodin dopředu, kam se posune oblačnost, a i o jaký druh oblačnosti půjde. Celkově systém identifikuje třináct typů oblaků a podle toho, jaký se bude v daném místě objevovat, a umožňuje spočítat, kolik slunečního záření pronikne až k fotovoltaickým elektrárnám, a tedy odhadnout, kolik vyrobí energie. V kombinaci s výpočty z numerických předpovědí vzniká na nejbližší hodiny komplexní obrázek, případně doplněný odhady na základě jednotlivých samostatných metod. Tento nástroj je velmi užitečný například při přechodu fronty, jelikož upřesňuje, kdy projde daným místem, což numerické předpovědní modely s takovou přesností často neumí.

Oblačnost nad Evropou, ilustrační foto Amper Meteo
Oblačnost nad Evropou, ilustrační foto Amper Meteo

K tomuto účelu odborníci společnosti Amper Meteo vybudovali kompletní infrastrukturu od vlastního systému pro příjem satelitních dat až k výkonné výpočetní technice a příslušným programům. Součástí řešení je i vlastní numerický předpovědní model Amper Meteo, upravený za účelem podpory výstupů ze satelitních snímků. Díky podpoře grantové agentury TAČR byl systém vyvinut ve spolupráci s Ústavem výzkumu globální změny Akademie věd České republiky. Vyvinutý softwarový nástroj je jedním z mnoha výstupů tohoto projektu, který slouží pro kvalitnější předpověď výroby solárních elektráren a může sloužit energetickým firmám k lepšímu využitelnosti obnovitelných zdrojů a snížení finančních ztrát plynoucích z případných odchylek výroby od předpovědi.

Systém zpřesňuje výrobu solárních elektráren hlavně v prvních hodinách předpovědi, zatímco pro dlouhodobější předstih přebírají otěže předpovědi z numerických modelů a umožňuje našim klientům, energetickým společnostem v Česku i Evropě, efektivněji nakládat s vyrobenou elektřinou. Lze předpokládat, že se jeho využití bude dále šířit s ohledem na rostoucí počet bateriových systémů v elektrických sítích. I pro jejich optimální využívání je potřeba co nejlépe znát „solární počasí“ a tedy optimální čas nabíjení a posléze využívání v bateriích uložené energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.