logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fotovoltaika s tepelným čerpadlem

ČEZ ve spolupráci s firmou Tenaur představuje jednotku Powerheat+, která v jednom zařízení integruje tepelné čerpadlo i související systémy, včetně řídicí jednotky a střídače pro fotovoltaiku.

Reklama

O fotovoltaice s tepelným čerpadlem jsme na Aquathermu 2020 hovořili s Jiřím Šizlingem mladším ze společnosti Tenaur, která je členem Skupiny ČEZ. Tepelné čerpadlo je celoroční spotřebič. Umí v zimě topit, v létě chladit a po celý rok ohřívat teplou vodu. Aby optimálně spolupracovalo s fotovoltaikou, potřebuje správný řídicí systém, který se v tomto případě nazývá Tengeo a ve firmě Tenaur si ho sami vyvíjejí. Tengeo pracuje s předpovědí počasí a umí řídit tepelné čerpadlo podle výroby z fotovoltaiky tak, aby zvládlo vyrobenou elektřinu využít na miximum a téměř nic neodcházelo do sítě.

Jednotka Powerheat+ je zařízení, které kromě vnitřní jednotky tepelného čerpadla obsahuje i většinu dalších komponentů systému pro automatické řízení tepelného komfortu domu i výroby fotovoltaiky. Nerezový box tak zahrnuje například i střídač a monitoring pro fotovoltaiku, ovládání rekuperace, chlazení a topení nezávislých tepelných okruhů, vyhřívání bazénu nebo přípravu na spolupráci se solárními termickými kolektory. Mezi části, které nejsou integrované, patří elektrokotel, který reaguje na krátkodobé výkyvy ve výrobě fotovoltaiky. Vše lze samozřejmě ovládat přes internet.

Kromě toho je systém schopný řídit i další elektrická zařízení v domácnosti, včetně například osvětlení nebo stínění. Zákazníci přitom nemusí mít obavu ze složitosti systému. Po prvním nastavení funguje automaticky, a pokud by zákazníkovi nastavení nevyhovovalo, snadno ho změní ze svého chytrého telefonu.

Na celý systém včetně fotovoltaiky lze čerpat dotace z programů Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.