logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Investice do levných fotovoltaických a bateriových technologií se může snadno změnit v „noční můru“

V České republice dramaticky roste zájem o nové fotovoltaické elektrárny (FVE) pro domácnosti i firmy. Podle informací ČEZ distribuce téměř 65 % nových instalací FVE v roce 2018 zahrnovalo i bateriový systém. Na trhu se začínají objevovat nabídky na stavbu za extrémně nízké ceny. Jaká rizika mohou pro investory znamenat tyto „lákavé nabídky“? Proč se jich raději vyvarovat? A podle jakých kritérií by si měli investoři vybírat panely, baterie a další komponenty pro FVE?

Reklama


O aktuálních trendech a novinkách v oblasti fotovoltaiky a bateriových systémů bude pojednávat konference Energetická soběstačnost v praxi, která se uskuteční dne 19. března 2019 v Brně jako doprovodný program veletrhu AMPER.

Účastníci konference získají ZDARMA vstupenku na veletrh AMPER v hodnotě 200 Kč (pouze prvních 50 přihlášených účastníků) a také Manuál praktických rad pro instalaci fotovoltaických a bateriových systémů v hodnotě 500 Kč (neprodejné).

Jak snadno nakoupit levné panely a prodělat „majlant“?

V září 2018 ukončila Evropská unie platnost cel na dovoz levných čínských panelů do Evropy. V této souvislosti mnozí zájemci zvažují nákup panelů přímo z Číny nebo z USA, kde se panely dají pořídit levněji než v ČR.

Tato výhodná koupě se může však brzy proměnit v „noční můru“ pro mnohé investory, kteří si místo kvalitního panelů „snadno pořídí plagiát“ s pochybnou výkonností. Navíc investoři automaticky ztrácejí záruku v případě reklamace, jelikož oficiální výrobci netolerují nákup panelů od oficiálních importérů do EU.

Jako bonus mohou tito „osvícení investoři“ dostat pokutu od Ministerstva životního prostředí za nelegální dovoz. Každý importér panelů totiž musí splňovat informační povinnost v oblasti recyklace panelů a platit recyklační poplatky. Porušení této povinnosti může být pokutováno ve výši až několika milionů Kč.

Urob si FVE sám a zapomeň na garance?

V České republice se na různých internetových diskuzích objevují návody, jak si snadno a levně postavit FVE tzv. „svépomocí“.

Ano, každý technicky zdatný Čech si může nakoupit panely, střídače, konstrukce a další komponenty na internetu a FVE si tzv. „urobit sám“ levněji, než kdyby se obrátil na profesionální FV instalační firmu. Tito „osvícení investoři“ v touze po úsporách přitom často zapomínají na protipožární bezpečnost, správný výběr pojistek, monitoring, atd.

Mnozí investoři si neuvědomují, že nevhodné nebo poddimenzované komponenty FV systémů mají za následek snížení výnosů z FVE. Dalším rizikem může být protipožární bezpečnost celé instalace, což se týká konstrukce nebo přepěťových ochran.

Je třeba si uvědomit, že investice do FVE je běh na dlouhou trať a že během životnosti FVE (cca 30 i více let) se mohou objevit možné technické problémy s komponenty. V případě reklamací porouchaného střídače nebo panelů se tyto žádostí automaticky zamítají, neboť je neprovedly autorizované instalační FV firmy. V neposlední řadě tyto elektrárny v případě poruchy ztrácejí nárok na plnění z pojistných smluv.

Jak si vybrat správný komponenty a vhodného dodavatele FVE?

Riziko levných FVE je nutno eliminovat hned na počátku výběrem kvalitních komponentů a také je nutné dbát na výběr kvalitního dodavatele FVE s dlouholetou praxí a stabilitou. Také je potřeba vždy pozorně prozkoumat přesný rozsah nabídky. Podezřele levné instalace v sobě často nesou skryté náklady.

Další praktické rady s výběrem vhodných FV komponentů, zkušenosti s provozem FVE a bateriových systémů představí experti, kteří vystoupí na konferenci Energetická soběstačnost v praxi, která se uskuteční dne 19. března 2019 v Brně jako doprovodný program veletrhu AMPER.

Co se na konferenci dovíte?

  • Rady a tipy pro výběr vhodných technologií
  • Aktuální možnosti čerpání dotací pro solární elektrárny, akumulátory a elektromobily
  • Novinky v legislativě pro provoz bateriových a FV systémů
  • Možnosti optimalizace výroby a spotřeby elektřiny z hybridních fotovoltaických elektráren s využitím akumulace v praxi

BONUSY: bezplatný vstup na veletrh AMPER (pouze pro prvních 50 přihlášených) a Praktický manuál rad pro výběr vhodné technologie, postupů při návrhu a plánování FVE a akumulátorů v hodnotě 500 Kč.

Program a registrace

Veškeré informace o konferenci a možnost registrace naleznete zde. Konferenci pořádá portál www.solarninovinky.cz ve spolupráci s Cechem aplikovaných fotovoltaických technologií (CAFT).

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.