logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fotovoltaika a baterie pro domácnost, kombinace s tepelnými čerpadly

Kolik vám může tepelné čerpadlo s fotovoltaikou ušetřit za vytápění a jaké další technologie můžeme očekávat k domácí fotovoltaice? Na to jsme se zeptali Jaroslava Šuvarského, jednatele společnosti S-Power Energies.

Reklama

Fotovoltaice se začalo v roce 2018 opět dařit. Důvody jsou zejména levnější technologie a program Nová zelená úsporám, který je přívětivě nastavený jak pro uživatele, tak pro firmy, které podle něj mohou dobře plánovat svůj byznys. „Třetí důvod je obecně chuť Čechů investovat do obnovitelných zdrojů, ten trend je stále rostoucí a z toho máme radost,“ říká Jaroslav Šuvarský, jednatel S-Power Energies.

Největší zájem již dnes není o systémy s akumulací do teplé vody, ale postupně začíná převažovat fotovoltaika kombinovaná s bateriovým úložištěm. I zde je z čeho vybírat, varianty se liší nejenom výkonem, ale i dodatečnými funkcemi. Levnější varianta může mít shodný výkon jako varianta dražší, ale třeba nemusí zahrnovat možnost záložního zdroje v případě výpadku elektřiny.

Úplnou novinkou v Nové zelené úsporám vyhlášení během veletrhu FOR ARCH 2018 je podpora pro fotovoltaiku v kombinaci s tepelným čerpadlem. To již má potenciál nahradit současný systém vytápění s velkou úsporou. „Když tepelné čerpadlo zároveň umí topit, chladit, vyrábět teplou vodu a ještě ve spolupráci s fotovoltaikou používat na chlazení přebytky v létě, tak se dokážeme dostat až na 75 %, ta úspora je obrovská,“ konstatuje Jaroslav Šuvarský.

Jaký to má „háček“ a jaké další trendy lze v nejbližších letech v domácí fotovoltaice očekávat, se dozvíte v rozhovoru s Jaroslavem Šuvarským ze společnosti S-Power Energies.

Pokud Vás rozhovor zaujal, můžete sledovat i ostatní videa portálu TZB‑info, případně se přihlásit k jejich odběru na YouTube.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.