logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zavedená firma s novým jménem

Od března se v oboru facility managementu setkáváme se společností Bilfinger HSG Technologies and Facility Management, s. r. o. Nejde však o žádného nováčka na trhu. S novým názvem přichází zkušená firma HSG Zander CZ, s. r. o. O novém jménu i o historii a plánech společnosti jsme hovořili s jejím ředitelem Ing. Jiřím Foltou.

Reklama


Ing. JIří Folta, ředitel společnosti

Co pro vaši firmu znamená změna názvu?

Chtěl bych především zdůraznit, že změna názvu naší společnosti nepředstavuje pro stávající partnery ani potenciální klienty nic, co by mohlo mít nějaké negativní vlivy na dosavadní obchodní vztahy. Naopak - zařazením jména Bilfinger do názvu chceme dát zřetelně najevo jednoznačnou příslušnost k mezinárodní inženýrské a servisní skupině Bilfinger SE, a tedy přínos pro klienty v tom směru, že mohou očekávat i rozšíření spektra nabízených činností o další služby v oblasti průmyslu, energetiky, nemovitostí a infrastruktury z jediného zdroje. Tato změna se netýká pouze naší společnosti a nejen v České republice, ale všech společností patřících do koncernu Bilfinger SE ve všech regionech.

Můžete mateřskou společnost Bilfinger SE stručně představit?

Nynější Bilfinger SE má své sídlo v Mannheimu, působí celosvětově v regionech Německo, Evropa, Severní a Jižní Amerika, Afrika, Asie a Austrálie. V pěti základních segmentech Industrial, Power, Building and Facility, Construction, Concessions zaměstnává celkově téměř 70 000 osob. Koncernový obrat za rok 2012 činil 8 635 mil. eur. Tendence počtu pracovníků i obratu je trvale mírně narůstající. V předchozím vývoji společnosti byl důležitým milníkem rok 1975, kdy došlo k fúzi společností Grün & Bilfinger AG Mannheim a Julius Berger-Bauboag AG Wiesbaden, historie společnosti však sahá zpět až do roku 1880, kdy se uskutečnil první větší stavební projekt.

Jaká je historie české pobočky?

Naše česká společnost byla zapsána do obchodního rejstříku v roce 1993; letos si tedy budeme připomínat 20 let působení na českém trhu. Původní název Scheu + Wirth Praha, spol. s r. o., souvisel s osobou tehdejšího společníka Scheu + Wirth AG Regensburg. Majoritní podíl převzala v roce 2002 společnost HSG Technischer Service GmbH patřící do koncernu Bilfinger Berger AG. Na základě fúze mateřských společností v Německu byla do společnosti v roce 2009 včleně na sesterská společnost M+W Zander Facility Management CZ, s. r. o., a došlo k přejmenování na HSG Zander CZ, s. r. o. Pod tímto názvem jsme byli činní až do aktuálního přejmenování na Bilfinger HSG Technologies and Facility Management, s. r. o. Název je poněkud delší, ale dává najevo naši příslušnost k „rodině“ a zároveň připomíná dosavadní značku HSG. Z názvu je též zřejmé, že společnost je činná v oblasti technického zařízení budov i v oblasti facility managementu. O trvalé kontinuitě působení společnosti svědčí i skutečnost, že jednatelem společnosti od jejího založení až do konce roku 2011 byl pan Jürgen Winkler, který především má zásluhu na dosavadním úspěšném vývoji společnosti. V současnosti zaměst náváme v České republice kolem 170 pracov níků – od inženýrů po kvalifikované techniky, údržbáře a dělníky. Naši zaměstnanci jsou specialisté s dlouhodobými zkušenostmi v oboru a jsou pravidelně proškolováni a seznamováni s novými technologiemi. Společnost je samozřejmě certifikována v příslušných systémech kvality a péče o životní prostředí.

Rozšíří se spektrum poskytovaných služeb? Kterým směrem se chcete orientovat především?

Je třeba předeslat, že Bilfinger SE je v České republice zastoupen nejen naší společností, ale i dalšími společnostmi dosud známými pod názvy Euromont Group, BIS Czech, MCE Slaný, Babcock Borsig Steinmüller, Tebodin a Bilfinger Berger. V těchto společnostech proběhl nebo probíhá proces změny názvů v souladu s koncernovou strategií. Tato česká skupina zaměstnává zhruba 3 000 pracovníků se zkušenostmi z různých oborů, má různé klienty, kteří mají sice typické potřeby, ale zároveň se u nich vyskytují i potřeby netypické - specifické. V rámci skupiny nebo i s využitím know-how mateřského koncernu se nám daří na tyto potřeby uspokojivě reagovat. Také se snažíme maximálně uplatňovat zásady systému známého jako „cross selling“, tedy cosi jako sdílení klientů. Naše společnost je historicky orientována na dodávku a montáž technického zařízení budov a integrované služby facility managementu, což můžeme nabídnout majitelům v zásadě jakýchkoli objektů. Na trhu je již delší dobu známa též naše činnost v oblasti dodávek a servisu sprinklerových hasicích zařízení. Nedávnou novinkou je pro naši společnost založení divize infrastrukturního facility managementu, která začala přebírat výkony v oblasti čištění objektů svěřených do naší péče. Absolutní aktualitou ve společnosti je orientace na realizaci tzv. čistých prostorů. Jsme připraveni zajistit kompletní balík činností na klíč – projekční přípravu, realizaci včetně montáže, validaci a měření, servis a údržbu. Čisté prostory jsou budovány poměrně často, jsou využívány např. pro operační sály, laboratoře, centra asistované reprodukce, výrobny zdravotnických prostředků, farmaceutických produktů, potravinových doplňků, přesných strojních výrobků, optiky, elektrotechniky. V rámci divize technického facility managementu dochází k neustálému rozšiřování portfolia servisních a revizních činností realizovaných našimi pracovníky, což zajišťuje pro klienty flexibilitu a osobní přístup. Tak provádíme revize plynovodů a plynových zařízení, revize elektrozařízení, revize vodních sprinklerových systémů, revize tlakových nádob, revize a kalibrace čidel CO, revize protipožárních prostupů, protipožárních klapek a protipožárních uzávěrů, servis chladicích zařízení.

Kterou z činností považujete za nosnou z hlediska obratu?

Obrat naší společnosti pochází díky naší struktuře z různých zdrojů, větší díl ze segmentu facility managementu, kde zároveň zaměstnáváme i více pracovníků. Portfolio služeb nám umožňuje balancování příjmů i pracovníků mezi segmentem facility managementu a segmentem TZB. V segmentu facility managementu máme dlouhodobější smlouvy s pravidelnými výnosy, díky čemuž můžeme personální obsazení dobře plánovat a investovat do něj. Specifikem segmentu dodávek TZB je naopak nepravidelnost provádění, nesoustavnost výnosů, což je organizačně velmi náročné. Oba tyto hlavní segmenty naší činnosti jsou pro nás stejně důležité.

Jak byste charakterizoval hlavní přínos vaší společnosti pro zákazníky?

Dlouhodobě se profilujeme jako společnost pocházející z technické oblasti, tudíž přesvědčujeme naše klienty o naší stoprocentní kompetenci v oblasti technického facility managementu. Tato kompetence a existence vlastních kapacit v oblasti TZB nám umož - ňuje interně a rychle reagovat na potřeby jednotlivých objektů při nejrůznějších poruchách, opravách, výměnách a modernizacích instalovaných technických zařízení – vzduchotechniky, vytápění, chlazení, zdravotechnických instalací, instalací technických plynů a sprinklerů. Klientům tím odpadá starost shánět projektanta, odborného konzultanta, dodavatele, servisní organizaci – mají vše zajištěno od nás. Je třeba říci, že pro klienty z průmyslového sektoru jde o značné zjednodušení postupů a velmi pozitivně na to reagují. Díky kvalifikovanému personálu pohybujícímu se na nejrůznějších stavbách jsme též schopni reagovat na nejrůznější stavební požadavky – v objektech v naší péči jsme realizovali vestavby a přestavby prostor v kancelářských budovách, vestavbu šatnového a sociálních zařízení do výrobní haly, komplexní přestavbu lodi výrobní haly včetně výměny průmyslové podlahy. Tyto stavební zakázky zejména v průmyslovém sektoru probíhají u klientů za provozu – o to jsou náročnější.

A vaše osobní přání do nejbližších období?

Uvítal bych větší aktivitu investorů, přestože ekonomická situace v ČR a Evropě tomu momentálně příliš nenahrává. Dalším mým profesním přáním je intenzifikace postupující integrace činností poskytovaných firmami z naší české Bilfinger skupiny a pozitivní odezva stávajících i potenciálních klientů na zmíněné změny v naší společnosti. Našim pracovníkům přeji stabilní pracovní prostředí v úspěšné společnosti a uspokojivé skloubení profesního a rodinného života, což není občas jednoduché.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.