logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vyrábí se z odpadu, vypadá jako dřevo, ale vydrží mnohem víc

To je resysta - udržitelný materiál budoucnosti

Ve světě stavebnictví a architektury se začíná prosazovat resysta, inovativní materiál splňující nejnáročnější požadavky na udržitelnost. Základem pro jeho výrobu je odpad z potravinářského průmyslu, konkrétně slupky od rýže, které běžně nemají další využití. Resysta jich obsahuje 60 %, k nim se přidá 22 % kamenných solí a 18 % minerálního oleje. Vznikne tím materiál, který je mimořádně odolný, 100% recyklovatelný, a přitom má příjemný vzhled dřeva.

Není divu, že resysta v roce 2018 zvítězila v Green Product Award v kategorii architektura a o rok dříve získala Red Dot Design Award. Vlastnostmi a vzhledem dokáže resysta výborně nahradit tropické dřevo, jako je teak, mahagon, bangkirai, ale třeba i sibiřský modřín. Ovšem na výrobu produktů z resysty nemusí být pokácen jediný strom. Tropické deštné pralesy přitom představují zelené plíce naší planety a jsou nepostradatelné pro udržení stálého klimatu.

Resysta se uplatňuje tam, kde je vyžadována mimořádná odolnost a dřevo nebo dřevoplast zde dlouhodobě neobstojí, tedy například pro zahradní nábytek, fasády domů nebo dokonce pro loďařský průmysl. Jednou z klíčových předností je totiž extrémní odolnost proti vlhkosti: produkty z resysty jsou 100% voděodolné. Voda se neabsorbuje, výrobky nebobtnají, vlhké počasí prostě materiál nijak neovlivňuje. Lze je dokonce instalovat přímo do vody, aniž by hnily nebo chátraly.




Další výhodou je odolnost vůči UV záření, takže produkty nevyblednou a není třeba je natírat. Očista je možná například parním čištěním. Náklady na zajištění trvale krásné fasády nebo terasy jsou tak minimální. Právě tato bezúdržbovost v kombinaci s dlouhověkostí dělají z resysty zajímavý materiál i po ekonomické stránce.

Veškeré výrobky z resysty včetně odřezků, brusného prachu či demontovaného materiálu jsou 100% recyklovatelné. Jsou jednoduše rozřezány a vráceny do výrobního procesu. Starý produkt z resysty se tak vždy může stát novým produktem.

Všestranné využití

Resysta nabízí domácím kutilům, řemeslníkům, architektům, designérům nebo stavitelům nové možnosti i díky jednoduchému zpracování. Materiál je stejně univerzální jako dřevo a lze jej opracovávat pomocí běžně dostupných dřevoobráběcích strojů a nářadí. Resystu je také možné tepelně zpracovávat do různých tvarů podobně jako plast, čímž se způsoby využití ještě násobí. Ve výsledku je tak možné vytvořit opravdu pestrou škálu výrobků – od voděodolných terasových prken, přes okna, interiérové prvky, zahradní nábytek, městský mobiliář až po domovní fasády či lodě.




Klíčové vlastnosti materiálu resysta

  • Trvale vodotěsný a odolný proti povětrnostním vlivům – může být instalován i ve vodě
  • Odolný vůči soli a chlorové vodě
  • Trvale odolný proti UV záření – nevybledne
  • Protiskluzový – ideální pro paluby lodí a terasy
  • Netvoří se třísky a netrhá se
  • Odolný proti tvorbě plísní a hub
  • Odolný proti termitům a jiným škůdcům
  • Tepelně tvarovatelný
  • Snadná instalace
  • Snadná údržba
  • Některé výrobky splňují velmi vysoké třídy požární ochrany – certifikace IMO
  • Udržitelný a recyklovatelný

Distributorem materiálu resysta na českém trhu je společnost Limany s.r.o., která je od roku 2015 oficiálním obchodním zastoupením firmy Resysta International. Limany zároveň spolupracuje s českými designéry, kteří z resysty vytvářejí rozmanité inovativní produkty.

www.limany.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.