logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jednoduchá montáž soklu z desek Powerpanel H2O

Cementem pojené, voděodolné desky pro suchou výstavbu Fermacell Powerpanel H2O mají od svého uvedení na trh mezi odbornou i laickou veřejností vynikající odezvu. Zpočátku nacházely výborné uplatnění pouze ve vlhkých prostorách (jako jsou koupelny, sprchové kouty apod.).

Počátkem roku 2014 udělil Německý institut pro stavební techniku (DIBt) deskám Powerpanel H2O Stavebně technické osvědčení, což rozšířilo spektrum jejich použití o oblast exteriéru a uvolnilo cestu pro zavěšené provětrávané fasády, stropní podhledy a sokly z těchto desek. Nyní je tak možné i v exteriéru využívat veškerých předností suché výstavby, a to jak v novostavbách, tak i při rekonstrukcích. Výhoda je to nejen pro širokou veřejnost, ale i pro projektanty, zpracovatele a obchodníky: od tohoto okamžiku jim stačí pouze jedna jediná deska pro interiér a exteriér.

Sokly, realizované z cementovláknitých desek fermacell Powerpanel H2O, mají řadu výhod. Ty ocení nejen profesionálové, ale i kutilové, kteří se do soklu chtějí pustit sami:


  • jednoduše se připevňují,
     

  • jsou extrémně stabilní a lehké,
     

  • výhodou je hospodárná lepená spára,
     

  • odolávají povětrnostním vlivům a plísním,
     

  • lehce se zpracovávají
     


  • mají certifikáty na zdravotní nezávadnost od špičkových německých zkušeben (Eco Institute v Kolíně nad Rýnem a Institut stavební biologie IBR v Rosenheimu).

Co budete potřebovat na realizaci soklu

materiálrozměr / baleníspotřeba na m2
cementovláknitá deska fermacell Powerpanel H2O1000 × 1250 × 12,5 mm1 m2
stěnový úhelník (např. Isolco 3000p)dle potřeby (délka 50–340 mm)dle potřeby
sušený dřevěný hranol KVH60 × 60 mm1,8 m
EPDM podkladní páska70 × 1,5 mm1,8 m
spárovací lepidlo fermacell310 ml kartuše28 ml
jemný finální tmel Powerpanel10 l0,1 l (na 1 mm tloušťky vrstvy)
šrouby fermacell Powerpanel H2O3,9 × 35 mm20 ks

Pracovní postup


Pro snadnou manipulaci se používají menší formáty desek, např. 1000 × 1250 mm, 2000 × 1250. Desky musí mít kolmou hranu a řežou se běžnou kotoučovou pilou s vodící lištou.

 

Nejdřív se na stávající zdivo namontují fasádní konzoly (např. ETANCO) pomocí rozpěrných kotev. Rozteč 625 mm. Jejich svislou rozteč na základě únosnosti doporučí výrobce.

 

Nosné latě musí mít v místě styku desek min. tloušťku 60 mm, proto se doporučují KVH profily 60 × 40 mm nebo 60 × 60 mm. Do konzol se přišroubují pomocí vrutů do dřeva.

 

EPDM pryžová páska se nasponkuje na profil. V případě potřeby se do konstrukce vloží tepelná izolace dle výpočtu tepelné techniky. Nerovnosti se zrektifikují pomocí konzol Isolco.

 

EPDM těsnění zabraňuje prostupu vlhkosti k dřevěné spodní konstrukci. Desky Powerpanel H2O pak můžou být použity i jako pohledové s přiznanou spárou (bez nutnosti lepení).

 

Desky se k spodní konstrukci šroubují šrouby Powerpanel H2O 3,9 × 35 mm. Pokud budou desky Powerpanel H2O pohledové, používejte i pohledové šrouby (např. SFS, ETANCO).

 

Pro vytvoření souvislé plochy se desky vzájemně slepí spárovacím lepidlem fermacell. Šířka spáry je ≤ 1 mm. Dilatační spáry se provádějí v rozteči ≤ 6 m dle doporučení fermacell.

 

Po odstranění lepidla se desky v místě spojů a upevňovacích prostředků přetmelí jemným finálním tmelem Powerpanel H2O, pokud to povrchová úprava vyžaduje, provádí se celoplošné tmelení.

 

Pro sokly s přiznanou spárou se používají desky Powerpanel HD, které se v ploše i v hranách chrání fasádním nátěrem. Pro povrchovou úpravu se doporučuje nátěrový systém od jednoho dodavatele, určený pro desky na bázi cementu.

 

Veškeré materiály a publikace k aplikaci desek fermacell Powerpanel H2O na soklech, ale také na podhledech, fasádách nebo v interiéru najdete na stránkách fermacell.cz.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.