logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Klenot z Wachau: Vinařské centrum v Kremži

Smaragd je značka těch nejkvalitnějších vín z Wachau-Winzer. Jméno ale nepochází od drahokamu, nýbrž od smaragdově zeleného keře vinné révy, který je doma na vinicích v horním Rakousku nad Dunajem, a je symbolem výtečné chuti Wachauských vín. Sluncem zalité úrodné terasy poskytují této odrůdě nezaměnitelnou chuť, která se na jazyku příjemně rozvíjí. Právě to měl před očima architekt Christian Mang, když přemýšlel o designu nového Vinařského centra v Křemži. Realizace tohoto moderního architektonického klenotu, který oko návštěvníků okouzlí zajímavými vizuálními efekty, byla možná díky variabilním materiálům společnosti PREFA Aluminiumprodukte.

Nejen výjimečné víno a nádherná krajina jsou tak typické pro tuto vyhlášenou vinařskou oblast na krásném modrém Dunaji. Navíc se nyní Wachau může pyšnit dalším unikátem, a to nevšedním architektonickým počinem v podobě Vinařského centra na Kremži. Multifunkční budova od architekta Christiana Manga splňuje všechny požadavky školícího centra a v neposlední řadě i technicky dokonale vyvedeného vinného sklepa. Použitá kovová fasáda s řadou odlesků a neobvyklých vizuálních efektů přitom navazuje na ty nejnovější trendy v oblasti současného stavebního designu.

Příroda se odráží v architektuře

Cílem bylo, aby se podařilo celou budovu opticky propojit s prostředím, do kterého je zasazena. To bylo bezezbytku možné díky krytině PREFALZ, v barvě přírodního hliníku. Christian Mang k tomu řekl: „Rozhodli jsme se pro neutrální metalický venkovní plášť budovy, který velice dobře odráží různorodé barevné tóny přírody a okolních budov stejně tak, jako sluneční paprsky.“

PREFA přináší kontrast

Metalický venkovní plášť objektu obepíná horní část stavby. Svým lesklým povrchem vytváří jasný kontrast k masivně vystavěnému betonovému soklu, který tvoří spodní část budovy. Optický předěl tak podtrhuje rozdílné funkce stavby. Centrum vína zastřešuje prodejní prostory, prostory pro semináře, laboratoře pro vývoj a kontrolu vína a také sklepní část, ve které probíhá vinařská škola.





Ušlechtilá vína, ušlechtilá budova

Vysoce kvalitní materiály byly pro architekta Christiana Manga při stavbě tohoto centra naprosto zásadní. Právě u budov, které jsou využívány jako školy a studijní centra, je podle Manga zvlášť důležitá jakási vzorová funkce: „Podle mě není možné, aby kvalitní věci vznikaly v nehezkých nebo nekvalitně postavených budovách. Produkt tak ušlechtilý, jako je víno si zasluhuje stejně ušlechtilou budovu,“ míní architekt.





Variabilita materiálu

Střecha a fasáda horního podlaží jsou decentně zahaleny do kabátu z PREFALZu. Produkt, který je stejně tak mnohostranný, jako budova sama, umožňuje výjimečné optické efekty a oslňuje svým citem pro detail. Jednotlivé obdélníkové kovové prvky jsou pro zvýšení efektu uspořádány podobně jako šupiny na těle ještěrky.






Dlouhověkost: základní princip značky PREFA

Kvalitu dosaženého výsledku většinou architekt nevidí okamžitě, ale až s odstupem času, kdy jeho dílo zůstává nadále krásné, nadčasové a funkční. Christian Mang k tomu dodává: „Moderní architektura by měla na jedné straně odrážet dobu, ve které žijeme, a na straně druhé by měla vyjádřit svou nadčasovost a dlouhotrvající funkčnost.“ Tento požadavek firma PREFA Aluminiumprodukte se svými produkty zcela naplňuje – její hliníkové střešní a fasádní prvky se 40letou zárukou jsou vyráběny tak, aby vydržely navěky.

 

DOPORUČENÍ ARCHITEKTA:

„Moderní architektura by měla na jedné straně odrážet dobu, ve které žijeme, a na straně druhé by měla vyjádřit svou nadčasovost a dlouhotrvající funkčnost. Tento požadavek firma PREFA Aluminiumprodukte se svými produkty zcela naplňuje – její hliníkové střešní a fasádní prvky se 40letou zárukou jsou vyráběny tak, aby vydržely navěky. Mě fascinují jednoduché a jasné tvary v kombinaci s vysoce kvalitním materiálem a precizním detailním provedením.“ Christian Mang, MANG Architekten

Sortiment použitých výrobků PREFA

PREFALZ – svitkový plech:
Stručný popis:Barevný hliníkový svitkový plech je díky vynikající falcovací kvalitě a povrchové úpravě předurčen pro individuální a kreativní řešení střech a fasád.
Výhody produktu:Široký výběr PREFA příslušenství (odvodňovací systémy, upevňovací materiál, protisněhové zábrany,…); univerzální použití (od obloukových střech po složité půdní vestavby, klenuté střechy nebo velké střechy); stálá kvalita; nízká hmotnost (cca 1,89 kg/m2 při šířce pásu od 650 mm); dlouhá životnost; recyklovatelnost; rezuvzdornost; na přání k dodání i s ochrannou fólií.
Barvy:13 standardních barev skladem, povrchová úprava hladká nebo stucco, záruka na barevnou stálost a kvalitu 40 let
Teplotní odolnost:od −50 °C do +80 °C
Čištění:tlakovou vodou, houbou nebo kartáčem
Zpracování:jednoduše a lehce zpracovatelný i při nízkých venkovních teplotách pod 0 stupňů
Pokládka a připevnění:na plné bednění (24 mm) se separační vrstvou, připevnění nerezovými příchytkami






Společnost PREFA Aluminiumprodukte GmbH si za posledních 65 let udělala jméno v celé Evropě díky vývoji, produkci a odbytu vysoce kvalitních střešních a fasádních systémů z hliníku. Značka PREFA je v současnosti úspěšně zastoupena na trhu v 21 evropských zemích, sídlo firmy je ve městě Marktl/Lilienfeld v Dolním Rakousku. Skupina PREFA zaměstnává 400 pracovníků. Více než 4 000 druhů položek je vyráběno výhradně v Rakousku a Německu. Společnost PREFA je součást skupiny podniků průmyslového celku Dr. Cornelius Grupp, který po celém světě zaměstnává více než 6000 zaměstnanců ve více než 30 výrobních závodech. Na českém trhu je firma PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. od roku 1994, sídlo má v Praze v Horních Počernicích a v současnosti ji tvoří 15členný tým.

Pro více informací se prosím obracejte na:

Karin Alexandrová
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice
T: +420 234 496 506
E: karin.alexandrova@prefa.com
www.prefa.com

Ing. Kristian Hanko
MediaTrust Communications spol. s r. o.
Kodaňská 46, 100 00 Praha 10
T: +420 234 066 208
E: khanko@mediatrust.cz
www.mediatrust.cz


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.