logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Atypická okna vyžadují atypickou přípravu

Rekonstruujete dům a toužíte po originalitě? Nezapomínejte, že atypické stavební prvky a segmenty mohou někdy vyžadovat náročnou instalaci, ale i následnou péči. Již ve fázi projektu byste měli vědět, jaké jsou limity pro výrobu bezpečných a spolehlivých oken. V případě, že budete požadovat po výrobci atypické řešení nebo si vysníte prvky, které mohou představovat konstrukční či funkční problém, měl by vás na případné problémy zkušený výrobce oken upozornit předem. Většinou jde o prvky finančně náročnější a jistota, že budou dobře sloužit, je o to důležitější.

Reklama


Užití atypických oken zásadně konzultujte s odborníky, neboť i výroba oken má svá omezení. Pokud vaše novostavba nabízí prostor pro velké prosklené plochy či šikmá, oblá nebo kulatá okna, vždy byste měli dopředu vědět, co materiál a profilový systém umožňuje. „Někdy se stává, že zákazníci nebo i architekti požadují vyrobit prvek, u kterého již dopředu víme, že při běžném používání může po čase způsobit problémy. Jako solidní dodavatel pak musíme nabídnout alternativní řešení, na které můžeme poskytnout záruku a o kterém vím, že bude fungovat,“ říká Jiří Scheidel, technický manažer společnosti VEKRA.

Jak bylo již zmíněno nadrozměrné nebo atypické tvary oken a dveří je třeba konzultovat s odborníky, a to nejenom s projektanty, ale i výrobci oken a dveří. „Okna patří mezi prvky, které jsou ve stavební konstrukci nejvíce namáhány a jednotlivé materiály i nabízené profilové systémy mají svá omezení. Aby okna, balkónové dveře i posuvné systémy spolehlivě a bezpečně sloužily, musí být dodrženy takzvané limitní rozměry,“ vysvětluje Jiří Scheidel. Zjednodušeně řečeno plastová, dřevěná ani jiná okna nelze vyrábět v neomezených velikostech a tvarech. „Například křídlo u velkých posuvných systémů může mít při zasklení trojsklem hmotnost až 400 kg, aby s ním šlo snadno posouvat, vyžaduje to nejen kvalitní profilový systém, ale i kování, které zajistí bezpečný provoz,“ dodává Scheidel.





Plast je dobrý sluha, ale zlý pán

U plastových oken a dveří je při konstrukci okenních systémů a sestav a také při jejich fixaci do zdiva, třeba brát v úvahu teplotní roztažnost plastu. Pokud konstrukce nepočítá s dilatacemi plastu, může se stát, že po čase prvky ztratí svou tvarovou stabilitu a zkroutí se. „U plastových oken, kde se kvalita oken skrývá zejména uvnitř profilu, je potřeba dát pozor jak na statiku a členění zejména složitějších sestav, tak na řadu dalších důležitých detailů od síly výztuhy, přes počet uzamykacích bodů až po sílu plastového profilu. Pokud výrobce kývne na to, že vyrobí prakticky cokoliv z hlediska tvaru, členění nebo velikosti plastových okenních systémů, vyplatí se vše nezávisle konzultovat, abyste předešli budoucím problémům,“ dodává Ing. Holý z OTHERMU. V každém případě se ale vyplatí vědět, kdo a kde okna vyrobil.

Dřevo nabízí širokou rozmanitost tvarů

Dřevo má pro výrobu oken a dveří ideální vlastnosti, a navíc poskytuje největší variabilitu z hlediska tvaru. Atypická oblouková okna se totiž nevyrábějí ohýbáním, ale spojením jednotlivých dílů do výsledného tvaru. Určitou nevýhodu představuje nutnost péče o lazuru dřevěných oken. Kdo by chtěl údržbě dřeva vyhnout, měl by uvažovat o pořízení dřevohliníkových oken, u kterých je dřevo z exteriéru chráněno odolným hliníkovým opláštěním.






Hliník je mistr v dlouhověkosti

Hliníkové systémy jsou tou nejlepší volbou pro moderní stavby s velkými posuvnými systémy a prosklenými plochami, vhodné jsou také pro vysoce zatěžované vstupní portály v bytových i nebytových prostorách. Hliníkové okenní a dveřní systémy vynikají tvarovou stabilitou, odolností a pevností. U velkých posuvných systémů může být hmotnost pohyblivého křídla až 400 kg, a to už vyžaduje nejenom spolehlivý profil, ale je třeba také systém osadit kováním, které zajistí snadné a bezpečné ovládání.

Sklo přinese vzdušnost a zajímavý design

Novodobým trendem jsou velké prosklené plochy, které neomezují zbytečné rámy. Vnesou do obydlí více přirozeného světla a zároveň se stanou i moderním designovým prvkem. Ale i toto řešení má svá úskalí, se kterými byste měli být dopředu obeznámeni. Architektonické projekty současnosti například často počítají i s atraktivními tzv. strukturálními rohy. Dvě velkoplošná zasklení jsou spojena v rohu jen tmelem a nejsou fixována v pevném rohovém sloupku z okenního profilu. Než si takové řešení zvolíte, měli byste znát i úskalí, které může přinést snížená tepelná izolace v rohu. Jinak byste mohli být překvapeni, že v zimním období se může v těchto místech vyskytovat citelně větší kondenzaci vody na skle. Takové řešení si pak vyžaduje speciálně řešené vytápění a je nutné počítat, že v tomto místě bude teplo z domu unikat.











U velkých prosklených stěn záleží zejména na kvalitě izolačního zasklení. Vždy je nutné správně zvolit v izolačních dvojsklech nebo trojsklech tloušťku skleněných tabulí, dbát na jejich kvalitu nebo použít speciálně upravené tabule například tepelně tvrzené nebo zpevněné. Pokud není zasklení správně navrženo, může běžná skleněná tabule i prasknout. Stačí, aby exteriérová tabule byla na přímém slunci jen částečně zastíněná venkovní roletou nebo žaluzií, v ploše tabule, pak vznikne velký rozdíl v teplotě, který běžné sklo nevydrží. Stejně tak může prasknout střední sklo u izolačních trojskel, pokud není kalené nebo nemá odpovídající tloušťku, “ vysvětluje Jiří Scheidel, produktový manažer společnosti VEKRA. U velkých prosklených ploch se rozhodně vyplatí nenechat se okouzlit příliš nízkou cenou. Pokud výrobce ušetří na materiálu, nemusí se to vyplatit.

Nepodceňte výběr dodavatele

Při montáži velkých prosklených prvků nebo sestav je potřeba manipulovat s břemeny o hmotnosti několika stovek kilogramů, a to nezvládne ani parta siláků. Jedinou možností, jak usadit takové systémy přesně a bezpečně do stavby, je použití speciálního jeřábu tzv. „pavouka“, ale to si vyžaduje náklady v řádu tisíců korun. V cenových nabídkách od výrobců oken a dveří bohužel tyto náklady mohou chybět. Na první pohled stavebník dostane nabídku se zajímavě nízkou cenou, reálná cena pak ale může být nepříjemným překvapením. Proto si i tyto informace u dodavatele řádně ověřte dopředu.






 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.