logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak se testuje nehořlavé pracovní oblečení

Při práci s ohněm je nošení ochranného nehořlavého pracovního oblečení nezbytnou součástí BOZP. Takové oblečení musí splňovat řadu norem. Jak se testuje?

Přesný postup zkoušky ochranného oblečení určuje norma ISO 13506. Zkoušky odolnosti jsou prováděny na termo figuríně vybavené více než stovkou čidel. Figurína v životní velikosti je oblečena do testovaného oděvu a následně je pohlcena plameny.

Senzory během testu zaznamenávají teploty na povrchu kůže. Software pak vypočítá procento popálenin druhého a třetího stupně, umístění popálenin a další údaje. Na základě získaných dat poté testovaný oděv získá certifikát, který udává, pro jaký typ pracovní činnosti je dané ochranné oblečení vhodné.

Oděv může získat certifikát odolnosti proti teplu a ohni, roztaveným kovům, jiskrám, proti úrazu elektrickým obloukem apod. Takový oděv se nesmí tavit ani vznítit, netextilní komponenty nesmí vést teplo ani elektřinu.

Povinností každého zaměstnavatele je zajistit svým zaměstnancům takové pracovní oděvy a ochranné osobní pracovní prostředky, které je ochrání před riziky souvisejícími s konkrétní pracovní činností. Nehořlavé pracovní oblečení se využívá např. v plynárenském a petrochemickém průmyslu, při sváření nebo ve slévárenství a dalších.

Ochranné pracovní oděvy pro rizikové profese, které splňují všechny zákonné normy, si můžete i pronajmout. Firma Lindström vám navrhne ochranný pracovní oděv pro každého zaměstnance zvlášť a bude jej v domluvených intervalech čistit a opravovat, takže se nemusíte o nic starat. Navíc budete mít jistotu, že splňujete všechny své zákonné povinnosti.

Pronájem pracovních oděvů


Lindström Czech Republic
logo Lindström Czech Republic

Společnost Lindström patří mezi přední evropské textilní servisní společnosti s více než 170letou tradicí. Nabízí vše pro čistotu a design interiérů, firemní odívání a ochranu zaměstnanců.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.