logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dotace z OPŽP i na osvětlení, akustiku nebo vnější žaluzie

Bonus ze EPC, Design&Build s garancí provozních parametrů, nové zdroje tepla a za OZE

Dotace OPŽP, ilustrační obrázek, foto redakce
Dotace OPŽP, ilustrační obrázek, foto redakce

Dotace na zateplení se celkově zvýšila až na 60 % způsobilých nákladů. Do renovací lze nově zahrnout i osvětlení, akustiku nebo vnější žaluzie. Dotace jsou pro veřejné budovy města, obce a kraje, jejich příspěvkové organizace a další veřejné subjekty, organizační složky státu, příspěvkové organizace a veřejné výzkumné instituce.

Reklama

Dotace na zateplení se celkově zvýšila až na 60 % způsobilých nákladů

„Od startu nového programového období OPŽP se investice do renovací veřejných budov z prostředků Evropské unie vyšplhaly na 5,8 miliardy korun. Průběžně se daří zateplovat školy, kulturní domy, nemocnice, radnice, sportovní haly a další obecní budovy po celém Česku a nahrazovat v nich fosilní zdroje energie těmi obnovitelnými. Díky tomu budovy spotřebovávají výrazně méně energie a obce ušetří,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec. „Tentokrát máme připraveno ve dvou dotačních výzvách 4,5 miliardy korun. Věříme, že zájem bude stejně velký jako dříve,“ dodává ministr Richard Brabec.

Do renovací lze nově zahrnout i osvětlení, akustiku nebo vnější žaluzie

Dotaci lze nyní vedle zateplení vnější obálky budovy získat i na úpravy uvnitř budov, které přispějí ke snížení energetické náročnosti budovy nebo zlepší kvalitu vnitřního prostředí.Mezi ně je možné zahrnout modernizaci či opravu vnitřního osvětlení, systémy měření a regulace vytápění a větrání, opatření zlepšující prostorovou akustiku nebo opatření zabraňující letnímu přehřívání. Dotace tak pomůže uhradit třeba nová LED světla, stínicí techniku na vnějšku budovy nebo akustické prvky v učebnách a posluchárnách.

Vyšší příspěvek
  • Maximální způsobilé výdaje se v případě zateplení fasády budovy zvýšily o 15 %. Například u výplní otvorů je nové maximum 8 050 Kč/m2, dříve to bylo 7 000 Kč/m2
Bonus ze EPC, Design&Build s garancí provozních parametrů, nové zdroje tepla a za OZE
  • Bonifikaci získají projekty, které energeticky úsporné renovace zrealizují metodou zaručeného snížení energie, tzv. EPC metodou, nebo ti žadatelé, kteří zadají veřejnou zakázku podle metodiky Design&Build s garancí provozních parametrů a také za obnovitelné zdroje energie, jež pokryjí alespoň 40 % celkové spotřeby energie.
  • Výměna zdrojů tepla a instalace obnovitelných zdrojů energie je vedle zateplení další velkou skupinou opatření, které mohou obce spolufinancovat dotací. Pokud se v budově topí a ohřívá voda fosilními palivy nebo elektřinou, při výměně kotle za zdroj využívající biomasu, tepelné čerpadlo, případně instalaci solárně-termických kolektorů a fotovoltaického systému, lze získat až 60% dotaci. Při přechodu na plynový kondenzační kotel žadatelé uspoří díky dotaci až 40 % celkových výdajů na projekt.

Příjem žádostí do 3. února 2020

  • U výzvy č. 121 se mohou o finanční podporu úsporných renovací veřejných budov ucházet města, obce a kraje, jejich příspěvkové organizace a další veřejné subjekty.
  • Výzva č. 135 podporuje rekonstrukce ústředních vládních institucí, okruh žadatelů v tomto případě tvoří organizační složky státu, příspěvkové organizace a veřejné výzkumné instituce.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.