logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

5 tipů pro výběr vhodné elektrocentrály

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Aby elektrocentrála plně odpovídala vašim přáním a potřebám, je nutné se před jejím nákupem zaměřit na několik základních parametrů. V opačném případě by se vám mohlo stát, že byste si pořídili zcela nevyhovující typ elektrocentrály a stala by se pro vás nevyužitelnou. Na co si tedy dát pozor, ať už vybíráte elektrocentrálu na chalupu, jako záložní zdroj energie nebo pro pohon velkých strojů?

1. Výkon elektrocentrály

První parametr, který by vás při výběru elektrocentrály měl zajímat, je její výkon. Výkon by měl odpovídat spotřebičům, které chcete k elektrocentrále připojovat. Obecně pak platí, že v případě běžných odporových elektrospotřebičů by měl výkon elektrocentrály odpovídat jejich příkonu.

Pro pohánění indukčních spotřebičů nebo spotřebičů s indukčními motory jako jsou třeba moderní lednice, mrazáky nebo mikrovlnné trouby je potřeba počítat s tím, že výkon elektrocentrály by měl být 3–5krát vyšší, než je udávaný příkon spotřebiče.

U kapacitních spotřebičů, kam se řadí žárovky a výbojky, tedy obecně osvětlení, se doporučuje volit 1,5–2krát vyšší výkon, než je příkon spotřebiče.

U strojů s akumulátorovými motory je pak opět nutné počítat s vyšším výkonem, než je příkon, a to 1,5–2krát.

2. Typ elektrocentrály

Podle plánovaného užití elektrocentrály je potřeba vybírat i její správný typ. S výkonem elektrocentrály totiž úzce souvisí i její typ. Obecně se elektrocentrály dělí na jednofázové, třífázové a invertorové.

Jednofázové elektrocentrály

Tento typ elektrocentrál je vhodný pro napájení běžných spotřebičů v domácnosti nebo na chatě, jako jsou světla, lednička, televize nebo počítač.

Třífázové elektrocentrály

Třífázové elektrocentrály jsou určeny pro napájení výkonnějších zařízení, jako jsou elektrické nářadí, čerpadla nebo stavební stroje. Na druhou stranu si dejte pozor na to, že pokud je budete chtít použít jako náhradní zdroj energie pro dům, nemusí v této zkoušce obstát, protože běžné spotřebiče využívají výkon této elektrocentrály pouze z jedné fáze.

Invertorové elektrocentrály

Tento speciální typ elektrocentrál nepatří mezi příliš rozšířené. Invertorové elektrocentrály jsou totiž napojeny na zdroj elektřiny a sami produkují čistou elektrickou energii, která je vhodná pro napájení citlivé elektroniky, jako jsou notebooky, mobilní telefony nebo fotoaparáty.

Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock

Podle paliva

Elektrocentrály se v praxi často dělí i podle druhu spalovaného paliva. Vybírat můžete z elektrocentrál naftových, benzínových a plynových. Ty se svými vlastnostmi liší následovně.

Nerozšířenější jsou elektrocentrály benzínové, které jsou kompaktnější a jsou určeny pro krátkodobé použití, třeba pro zásobování spotřebičů během výpadku proudu.

Druhým nejrozšířenějším typem elektrocentrál jsou elektrocentrály naftové, ty jsou robustnější, ale i výkonnější a úspornější než benzínové elektrocentrály. Jsou vhodné pro dlouhodobé nebo časté použití. Takže se hodí i pro celodenní zásobování objektu elektrickou energií.

LPG elektrocentrály, respektive elektrocentrály na plyn jsou ekologicky nejšetrnější a zároveň úspornější než benzínové či naftové elektrocentrály. Jsou vhodné pro použití v místech, kde je výrazně omezený přístup k elektrické síti.

3. Podle hmotnosti

V praxi se můžete setkat s elektrocentrálami, které je možné jednoduše přenést a hodí se tak třeba pro pravidelné cestování s karavanem. Jejich výkon však bývá zpravidla nižší. Druhou možností jsou elektrocentrály stacionární, které dosahují vyššího výkonu, ale jsou robustní a špatně se s nimi manipuluje.

4. Podle zabezpečení

Při výběru elektrocentrály byste neměli opomínat ani její bezpečnostní prvky, které chrání vaše zdraví, majetek, ale i samotnou elektrocentrálu. Patří sem především jističe, tepelná pojistka, ochrana proti výbuchu či úniku paliva, ochrana proti vniknutí cizích předmětů, uzemnění a další.

5. Vybírejte kvalitu od osvědčených výrobců

Stejně jako se nevyplácí podceňovat zabezpečení elektrocentrály, platí, že byste si měly volit kvalitní přístroje od léty ověřených výrobců, které se vyznačují dlouhou životností a dostupným servisem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.