logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Srubové dřevostavby z lepených trámů

Od nepaměti patří dřevo k materiálům s vynikajícími a jedinečnými vlastnostmi, které si nezadají ani s moderními materiály. Dřevo vyniká svou pevností, trvanlivostí a snadným využitím, přírodní tepelnou odolností a stabilitou, tudíž srubové domy postavené v souladu s nejmodernějšími technologiemi jsou vysoce spolehlivé a odolné.

Reklama

Zdravé klima v dřevostavbách

Bydlení v dřevěných a srubových domech se dá považovat za jedno z nejzdravějších. Jedním z důvodů je, že dřevo nevyzařuje elektrostatický náboj, a proto se na něm neudržuje prach tak, jako na ostatních materiálech. Dřevěné stěny přirozeně regulují vlhkost a teplotu uvnitř domu, což vytváří přírodní zdravé klima. Dřevo a jeho vlastnosti jsou tudíž obzvláště přínosné pro zdraví alergiků. Je také prokázáno, že přírodní barva dřeva pozitivně ovlivňuje stav mysli, uklidňuje nervový systém a vytváří příznivé podmínky pro rekreaci.

Energetická úspora v dřevostavbách

Vynikající tepelně izolační vlastnosti dřeva a vysoký tepelný odpor pláště zajišťují nízkou energetickou spotřebu jak na vytápění v zimních měsících, tak na chlazení celého domu v letním období. Dřevěné stavby se tak stávají energeticky úspornými a dochází k významné finanční úspoře na provozu domu.

Krátká doba výstavby

Další nespornou výhodou srubových a dřevěných staveb je suchá technologie stavby, která umožňuje výrazně zkrátit dobu výstavby a lze ji provádět prakticky po celý rok. Díky menší síle obvodových stěn a příček je k dispozici více obytného prostoru na zastavěnou plochu, ve srovnání se zděnou stavbou. Dřevěné stavby lze samozřejmě plánovat také individuálně se staviteli, což umožňuje vysoce variabilní půdorysy staveb.

Technologie masivních lepených trámů

Srubové dřevostavby z lepených trámů jsou sestaveny z masivních lepených trámů z urostlých zdravých stromů. U srubových trámů se používá spoj pero-drážka, který zaručuje vynikající pevnost a stabilitu dřevostaveb. V rozích jsou trámy nejčastěji spojovány tradičním zámkovým spojem. Lepené trámy jsou lepeny z vysušeného dřeva, sušeného ve specializovaných sušičkách na normu vlhkosti 14–16 %. Konstrukce z vysušených lepených trámů tudíž zaručuje dokonalou pevnost a stabilitu stavby. V lepených vysušených trámech nevznikají hluboké trhliny, jako když je trám vyroben z jednoho kusu.

Na zateplení dřevostaveb se nejčastěji používá izolační vata, zpracovaná tak, aby zajistila vysokou tepelnou a zvukovou izolaci. V této izolační vrstvě se poté snadno provádí rozvody elektřiny, vody, odpadů a topení.

Na obklady interiérových zdí se používají převážně přírodní dřevěné obklady, nebo sádrokarton. Stropní trámy a krovy jsou nejčastěji pohledové, vyrobené z masivních lepených hoblovaných trámů.

Dnešní srubové a dřevěné domy z lepených trámů jsou vysoce kvalitní a nadčasové, mají životnost několika generací.

Založení stavby
Založení stavby
Dokončené práce na přízemí
Dokončené práce na přízemí
Uložení stropních trámů
Uložení stropních trámů

Montáž krovu
Montáž krovu
Dokončená hrubá stavba
Dokončená hrubá stavba


Detail napojení krovu
Detail napojení krovu
Detail srubového zámku
Detail srubového zámku
Detail srubového zámku
Detail srubového zámku













 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.