logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Certifikace Dokument národní kvality (DNK) zpřísnila požadavky na dřevostavby

DNK je důležitou certifikací, která stanovuje pravidla pro výrobu a montáž dřevostaveb. Dokument komplexně prověřuje celý proces výstavby dřevostaveb a dřevostavbařské firmy, které jsou členy ADMD.

Reklama

zdroj foto VVÚD

Tento dokument byl vytvořen na základě potřeby členů ADMD ve spolupráci s Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským Praha (VVÚD).

Splnění přísných požadavků na výrobu a montáž je u dřevostaveb klíčovým parametrem pro kvalitní a dobře fungující dům.
V návaznosti na vývoj nových materiálů a technologií výstavby byla v letošním roce provedena aktualizace DNK, zapracovány novinky a zpřísnění požadavků.

Jedním z nich je koncept vzduchotěsnosti obálky budovy, který musí být velmi přesně popsán a definován včetně použitých materiálů. Tento návod popisuje systémové koncepční řešení vzduchotěsné obálky celého objektu, konstrukčních detailů a kvalitu použitých materiálů tak, aby se do konstrukce nedostávala vlhkost.

Dalším bodem, který nově doplnil tento již rozsáhlý dokument, je umístění hydroizolace pod vnějším parapetem, takzvaná druhá úroveň těsnosti. Jde o provedení detailu pod okny, který zamezí možnému vniknutí vody do nosné konstrukce stěny skrze případné netěsnosti okenního parapetu.

Novinkou je také zavedení systému evidence reklamací, které musí být nově evidovány včetně data přijetí, popisu problému až po kompetentní osobu a způsob vyřízení.

Ke zpřísnění požadavků došlo u doložení statiky konstrukce, měření průvzdušnosti staveb, kalibrace měřidel ale i třídění a nakládání s odpady.

Požadavky na certifikaci podle Dokumentu národní kvality v současné době splňuje 25 firem jejichž seznam najdete ZDE. Certifikovanou firmu poznáte podle značky certifikátu a nebo loga ADMD.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.