logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dotace EU pomohly k likvidaci zhruba 60 brownfieldů

Z prostředků EU mířilo do této oblasti v Moravskoslezském kraji zhruba 519 milionů korun. Řídícím orgánem programu je Regionální rada Moravskoslezsko.

Reklama

Z kraje díky tomu zmizelo 61 brownfieldů.

„Brownfieldy hyzdily především centra měst a obcí, některé z nich byly i nebezpečné. Proměna v zelené plochy, sportoviště nebo příprava ploch pro budoucí služby a podnikání je vítanou změnou. Těší mě, že se podařilo zachránit pět cenných kulturních, mezi nimi například Trojhalí Karolina nebo bývalou banku v Opavě, z níž je dnes Obecní dům,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Právě Trojhalí Karolina je nejnákladnějším z revitalizovaných brownfieldů. S projektem pomohla dotace 196 milionů korun. „Kdybychom ale nepočítali nákladné rekonstrukce kulturních památek, dotace na odstranění jednoho hektaru brownfieldu je v průměru 7 milionů korun,“ doplnila Kateřina Dostálová. Celkem se podařilo vyčistit téměř 34 hektarů zchátralých a nevyužívaných ploch a objektů umístěných vesměs v centrech obcí.

Podpora směřovala napříč krajem. Nejvíce projektů se uskutečnilo na Opavsku (16), Novojičínsku (14) a Bruntálsku (12), po 7 projektech na Frýdecko-Místecku a Karvinsku a 5 projektů v okrese Ostrava.


Zdroj: tabulka viz níže

Ukázkovým projektem je například revitalizace objektu bývalé základní školy ve Skřipově na Opavsku. „Přeměnu zchátralého objektu bývalé školy v centru obce jsme provedli postupně a využili na to synergicky různé dotační i vlastní zdroje. Nejdříve jsme získali dotaci z regionálního programu na sanaci a částečnou demolici objektu. Jeho část jsme díky zdrojům z ministerstva přeměnili na pečovatelské byty. Objekt jsme zateplili díky dotaci z Operačního programu Životní prostředí a rekonstrukci završili letos, když se zde přesunul obecní úřad s archivem, obřadní a zasedací místností, opět díky regionálním evropským dotacím,“ popsal přeměnu brownfieldu starosta Skřipova Radim Čech. Obec získala dotaci v součtu 3,1 milionů korun z ROP Moravskoslezsko a k tomu dotace z dalších programů.

Podpořené brownfieldy podle (budoucího) využití:

Regionální rada Moravskoslezsko evropské prostředky spravuje a financuje jimi projekty zejména veřejných, ale také neziskových a podnikatelských subjektů a organizací. O dotace z ROP Moravskoslezsko je možné se ucházet prostřednictvím předkládání rozvojových investičních projektů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.