logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

PODCAST: Zelenomodrá je barva budoucnosti

Proč by nás měla zajímat zelenomodrá infrastruktura? Jak pomáhá zmírňovat dopady klimatických změn, zlepšovat kvalitu života ve městech a hospodárně nakládat s vodou? Proč ve městech podporovat co nejširší výsadbu stromů a jak zajistit, aby prospívaly a jejich kořeny nenarušovaly podzemní sítě? O tom všem jsme si povídali s Petrem Urbanem, expertem na oblast hospodaření s dešťovou vodou ze společnosti Wavin Czechia.

Reklama

Poslechněte si podcast:
Více zajímavých podcastů na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

V rozhovoru se dozvíte například to, že důležitou součást zelenomodré infrastruktury představují zelenomodré střechy. Vybudovat je lze s pomocí systému Wavin PolderRoof, který přeměňuje ploché střechy na inteligentní a řízenou akumulaci vody. Sestává z nízké střešní retenční nádrže z recyklovaného polypropylenu, která se skládá na potřebnou velikost podobně jako stavebnice z jednotlivých boxů o rozměru 1100x1100x85 nebo 160 mm a s kapacitou 102 nebo 193 litrů. Automatická regulace hladiny pak slouží k řízenému vypouštění potřebného množství akumulované vody. Pokyn ji k tomu dává řídící jednotka, která sbírá a vyhodnocuje meteorologická data a informace ze senzorů rozmístěných na střeše a v nádrži. V případě silných dešťů zajistí regulovaný odtok zbytkové vody a připraví kapacitu na nové srážky, v době sucha zase využije akumulovanou srážkovou vodu na zavlažování vegetace, která je nad nádrží vysazena. Součástí je i webová platforma, díky níž může všechny informace sledovat uživatel a na dálku v případě potřeby měnit nastavení. Sekundárně celé řešení přispívá k ochlazování okolí a izolaci budov. Řešení je vhodné pro všechny typy plochých střech, ať už ve stávajících nebo nových konstrukcích.

Zazní i informace o inovativním způsobu výsadby stromů s pomocí řešení Wavin TreeTank. Ten pro výsadbu stromů využívá speciální boxy, které se běžně využívají k zasakování či retenci dešťové vody. Pokud se však do nich zasadí strom, tak nejenže ochrání inženýrské sítě či chodníky od prorůstání kořeny, ale stromu poskytnou i optimální podmínky pro růst.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.