logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nízkoenergetické stavění z POROTHERMU zaujalo

Uspořádání briefingu o nízkoenergetickém stavění, představení odborné publikace pro projektanty a zisk ocenění za provedení. To vše si připsala na svoje konto společnost Wienerberger na veletrhu IBF 2010.

Jak se na veletrhu ukázalo, možnosti výstavby z POROTHERMU zajímají odborníky i běžné návštěvníky - samotné stavebníky. Velký zájem byl hlavně o ukázky zdění na pěnu DRYFIX, s níž lze zvládnout hrubou stavbu rodinného domu na hotové základové desce do týdne.

Na briefingu se setkali odborníci i novináři

Za předsednickým stolem setkání, které se věnovalo tématu: "POROTHERM pro nízkoenergetické bydlení: Trendy výstavby rodinných domů z klasických materiálů ve vztahu k racionální spotřebě energií, POROTHERM nabízí řešení bydlení i v nízkoenergetických i pasivních domech", společně usedli Ing. Petr Kučera, CSc., ze společnosti CSI, Ing. Jiří Šála, CSc., ze společnosti MODI, firmu Wienerberger zastupovali Ing. Roman Busta, Ing. Roman Šulista a Ing. Petr Veleba. Tématem briefingu byly nejen možnosti výstavby z POROTHERMU, ale také tématika týkající se dalších požadavků na bydlení - ať již v oblasti norem, kvality staveb, nebo vnitřního klimatu v budovách a jeho vlivu na zdraví. Jak zde odborníci zkonstatovali, právě domy postavené z jednovrstvého masivního zdiva POROTHERM umí poskytnout jak vynikající tepelně-energetické vlastnosti, tak i zdravé podmínky pro bydlení.

Velký zájem mezi zúčastněnými vyvolalo i téma týkající se relativní vlhkosti a teploty vzduchu v interiéru a s tím spjatých příčin vzniku zdravotních omezení. Zasloužený ohlas sklidily také snímky představující pokrok v oblasti řešení technických detailů a zvyšující se kvality staveb. V rámci diskuze se dostal prostor i na otázky týkající se vyhlášení 12. ročníku veřejné anonymní architektonické soutěže POROTHERM DŮM se speciálním tématem "Cihlový dům do 2,5 miliónu" a 6. ročníku přehlídkové neanonymní jednokolové soutěže "Nejlepší realizované stavby".

Publikace o navrhování nízkoenergetických a pasivních domů

Publikace "Navrhujeme nízkoenergetický a pasivní dům", o níž se v rámci setkání také hovořilo a která byla představena právě v rámci IBF, podstatně usnadňuje projektování. Titul, jenž připravily společnosti Wienerberger a Isover ve spolupráci s ing. Jiřím Šálou, CSc., poskytuje detailní a přehledně uspořádaný soubor konstrukčních řešení domů stavěných právě v této energetické úrovni. Všechny konkrétní návrhy jsou připraveny jak ve formě zdiva s tepelnou izolací, a to při využití cihel POROTHERM 24 Profi nebo POROTHERM 25 AKU, tak ve formě jednovrstvé masivní konstrukce z cihel POROTHERM 44 EKO+, která dokáže splnit požadavky na nízkoenergetické bydlení.

V publikaci se odborníci seznámí nejen s tepelně-technickými vlastnostmi obou typů konstrukcí v jednotlivých detailech, ale také s problematikou zásad pro navrhování a provádění ETICS na zdivu z cihel POROTHERM.

Ocenění za provedení

Příjemnou tečkou za účastí společnosti Wienerberger na veletrhu IBF se stal zisk ocenění za provedení v soutěži Výrobek roku 2009, kterou vypisuje Vydavatelství VEGA, s.r.o., Hradec Králové a Národní stavební centrum s.r.o. Cenu za provedení získaly cihly POROTHERM EKO+, jež jsou určeny pro energeticky úsporné a nízkoenergetické domy s vysokými nároky na tepelný odpor zdiva. Místo původních kosočtverců se zde prostupu tepla staví do cesty dutiny v podobě obdélníků. Nový způsob děrování umožnil zvýšit počet dutin v cihle o šířce 44 cm o 52 % z původních 92 (kosočtverce) na 140 dutin. Díky tomu se prodloužila dráha pro vedení tepla v cihle, což přispělo k zlepšení tepelněizolačních parametrů cihly. Změna děrování omezuje zatékání malty do bloku a usnadňuje také dělení cihel řezáním.

Více informací získáte na zákaznické lince 844 111 123 nebo na www.porotherm.cz.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.