logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Garáže a technické místnosti mizí. Jak menší domy ovlivňují komfort bydlení?

Pokud lidé potřebují bydlet a mají omezený rozpočet, šetří na „zbytných“ místnostech, což pro budoucí komfort bydlení je samozřejmě škoda, říká Jan Smola, ředitel společnosti Heluz.

Stavby se zmenšují

Z dřívějších 180 až 200 m2 se dnes běžně dostáváme na přibližně 135 metrů u rodinných domů. Z projektů se postupně vytrácí garáže nebo místnosti na uskladnění sportovního vybavení či šatny. Pokud lidé potřebují bydlet a mají omezený rozpočet, dělají to na úkor těchto ‚zbytných‘ místností, což pro budoucí komfort bydlení je samozřejmě škoda. Asi to všichni známe: po pár letech bydlení nashromáždíme spoustu věcí. A když není žádná šatna, technická místnost nebo garáž, tak je dost složité v domě normálně fungovat,“ říká Jan Smola, ředitel společnosti Heluz, a připomíná, že většinou je obtížné dodatečně tyto místnosti v domě nebo u domu budovat.

Dříve bylo naprostým standardem, že k rodinnému domu patřila minimálně jedna garáž. Teď to v mnoha projektech vůbec není. Je možné naprojektovat dům s garáží, nechat si to celé povolit, ale postavit pouze dům s tím, že tam jednou dostavím i garáž. Ale pokud už ani v plánu garáž není, nejsem si jistý, jestli ji někdo v budoucnu dodělá,“ říká Smola a na později doporučuje odložit raději terénní úpravy, ploty kolem domu, bazény a další prvky, které nejsou nezbytné a na které nezbývá rozpočet. Jen je třeba i na s tím související procesy myslet, například aby bylo možno vybagrovat díru pro bazén a přivézt skořepinu, je třeba myslet na přístup techniky nejen co do místa, ale i únosnosti příjezdu.

Přečtěte si také Doplňkové prvky kompletního systému Heluz zrychlí a zlevní stavbu Přečíst článek

Často podceňují technické místnosti lidé, kteří s bydlením v domě nemají zkušenosti

Pokud lidé přechází z bytu do domu, často si neuvědomují, jaké potřeby má dům. Jednoduchý příklad – v domě se zahradou potřebujete sekačku, kterou jste v bytě neměli. A také musíte počítat s tím, že ji pak máte kde zaparkovat. Pokud o tom nepřemýšlíte, může se vám v katalogu líbit malý dům se čtyřmi místnostmi, ale brzy narazíte na jeho omezení,“ uvádí jednoduchý příklad Smola. K tomu lze přidat prostor pro zdroje tepla, kde dříve malé plynové kotle střídají rozměrné akumulační nádoby k tepelným čerpadlům, bateriová úložiště k FV, často systém na úpravu tvrdosti vody apod. A je třeba myslet nejen na samostatné umístění, ale také na servis těchto zařízení a případnou výměnu. A vrátíme-li se k těm jednodušším věcem, na zahradu je třeba také plno nářadí a dalších věcí.

Těžký strop je další budoucí parcela. A to se počítá

Například možnost vícegeneračního bydlení a zvětšení užitné plochy. Zatímco naše generace ještě mohla koupit pozemek za relativně rozumné ceny, tedy pět až deset procent z hodnoty stavby, dnes se za pozemky platí stejně jako za dům. Často se přitom budují lehké stropy zaklopené sádrokartonem. My ale nabádáme lidi k tomu, aby přemýšleli, jestli by nebylo v kontextu celkových výdajů lepší investovat trochu více a udělat těžký strop, který umožní v budoucnu vybudovat další bytovou jednotku v podkroví,“ říká Smola a upozorňuje tím vlastně na fakt, že díky těžkému stropu máte další stavební parcelu. Možná ji nevyužijete, ale rozhodně zvedne cenu nemovitosti.

Zdroj: Tiskové informace Heluz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.