logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Plánujete rekonstrukci či změnu dispozic? Využijte akustické cihly

Akustické cihly Porotherm 10 AKU
Akustické cihly Porotherm 10 AKU

Chystáte rekonstrukci vnitřních příček nebo změnu dispozic? Pořádným řešením je zachování stejných materiálů, které byly použity při původní stavbě, a to i v případě vnitřních příček. Starší domy jsou většinou postaveny z tradiční plné pálené cihly, kterou lze adekvátně nahradit akustickými cihelnými bloky. Tento typ zdiva na trhu nabízí například značka Porotherm.

V Česku je zhruba milion šest set tisíc* domů postavených z cihel. Každá generace má ale jiné priority a nároky na dispozice bytu či domu, proto se často setkáváme s investory, kteří mění rozvržení vnitřních nenosných zdí. Zejména u generačních staveb je pravděpodobné, že mají nenosné zdi z pálených cihel. V tomto případě je nejlepší variantou zachování materiálu, tedy cihelného zdiva. A pro rekonstrukce je následně vhodné zvolit akustické zdivo, které navíc zajistí klidné vnitřní prostředí pro obyvatele domu nebo bytu. Investor má také jistotu, že materiál zapadne do původní konstrukce, a díky stejným parametrům se nemusí obávat vzniku trhlin,” říká Martin Tichý, vedoucí týmu produktového managementu ve Wienerbergeru.

Nejen u rodinného domu mohou být při změně dispozic ideální volbou právě akustické cihly, které společnost Wienerberger nabízí v rámci svého produktového portfolia značky Porotherm. Splňují vysoké nároky zvukové izolace, která přispívá ke zdravému a klidnému domovu a eliminují také hluk z okolí. Navíc se jedná o bezpečný, žáruvzdorný materiál, který je důkladně prověřen nejen desítkami testů, ale také samotnými stavebníky. Akustické cihly tak vyhoví i požadavkům náročnějších investorů.

Celý proces s akustickými cihlami Porotherm je velice rychlý. Nejprve založíte první řadu zdiva do zakládací malty na pruh těžkého asfaltového pásu. Další den už na ni lze navázat a na očištěnou první řadu vlhkým štětcem pokládat další cihly do tenkovrstvé malty. Důležité je pamatovat na vynechání přibližně dvoucentimetrové mezery v místě napojení příčky na obvodové nebo nosné zdivo, které se následně vyplní cementovou maltou, pokud projekt nepředepisuje jiné řešení,” říká Jan Huber, manažer produktového školení ve Wienerbergeru.

V případě, že investor přemýšlí o výměně dřevěných stropů či jejich snížení nebo dodělání, je ideální taktéž zvolit řešení, které koresponduje se zbytkem domu, často tedy klasický keramobetonový materiál. Stavbu celkově zpevní, vylepší tepelně-izolační vlastnosti a připraví dům na případnou nástavbu dalšího patra v budoucnu. Pokud navíc investor objedná vše nové od značky Porotherm od Wienerbergeru, má zaručenou návaznost jednotlivých výrobků a komplexní řešení.


Produktový tip: Porotherm 10 AKU

Akustické cihly Porotherm 10 AKU
Akustické cihly Porotherm 10 AKU

Jedná se o cihlu z produktové řady Porotherm AKU, která se pyšní výbornou ochranou proti hluku a možností rychlého zdění na tenkovrstvou maltu. Cihla Porotherm 10 AKU je ještě tenčí než její předchůdce Porotherm 11,5 AKU, ale i tak disponuje stejnými vlastnostmi. „I díky jejím rozměrům se s ní lépe a jednodušeji zdí, dle mé osobní zkušenosti je to přínos i pro svépomocné stavitele,“ dodává Jan Huber. Používá se především pro vnitřní příčky tloušťky 100 mm s vyššími nároky na zvukovou izolaci. S neprůzvučností 47 dB poskytují úzké akustické cihly změnu hlasité hudby v tichý podkres.

Díky většímu objemu materiálu také lépe akumulují teplo, takže vytvářejí příjemné mikroklima po celý rok. Zároveň jsou o třetinu pevnější a lépe se do nich kotví.



Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.