logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jednovrstvé zdivo. Cihly plněné vatou jsou vhodné i pro výstavbu bytových domů

Porotherm T je cihelný blok vyvinutý tak, aby byl staticky velmi únosný, a přitom skvěle tepelně izoloval. Jaké jsou jeho technické možnosti? Jak funguje cihla plněná vatou a na jaké stavby je vhodná? Pro estav.tv na veletrhu FOR ARCH komentoval Milan Rotek ze společnosti Wienerberger.

Reklama

Blok Porotherm T je konstrukčně navržen tak, aby masivní nosná keramická žebra šly v celé ploše na sebe a tím byly cihly staticky velmi efektivní. Voštiny v klasických cihlách nevyužívají tak efektivně celou svou plochu, a proto mají cihly Porotherm T mnohem vyšší charakteristickou pevnost fk při stejné pevnosti cihly P. Prostor mezi žebry je vyplněn tepelnou izolací – kamennou vlnou o celkové tloušťce 20–32 cm, dle tloušťky cihly.


Díky své konstrukci lze i s jednovrstvým zdivem šířky 30 cm postavit rodinný dům s požadavky na NZEB II. Porotherm T se vyrábí i ve větších tloušťkách zdiva až do 50 cm, ze kterých lze bez problémů stavět i pasivní domy nebo vícepodlažní budovy.

Milan Rotek ze společnosti Wienerberger, v rozhovoru pro TZB-info o jednovrstvém zdivu. Rozhovor se přehraje po spuštění videa.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Ucelený stavební systém Porotherm T ocení stavební firmy, developeři a družstevní stavebníci bytových domů. Cihelný blok plněný minerální vlnou dokáže kombinovat akustické a statické vlastnosti s tepelnou technikou. Odpadá tak nutnost zdivo zateplovat, stavba se zjednodušuje, což znamená finanční úspory. Dům má po omítnutí nebo obložení cihelnými pásky Klinker velice odolnou fasádu, kterou ocení majitelé a správci bytového domu i v průběhu životnosti.


„Jednovrstvé zdivo samozřejmě není všelék,“ objektivně uvádí Milan Rotek na zvídavou otázku redaktora a pokračuje: „Nejvhodnější je na stavby jednoduchých tvarů, které jsou ale dnes velmi oblíbené. Samozřejmě pokud architektonický návrh obsahuje množství monolitických konzol je potřeba je zateplovat. Ideální je, pokud s jednovrstvým zdivem počítá už studie návrhu budovy a respektuje modularitu cihel a typové konstrukční detaily pro jednovrstvé zdivo. Vedení potrubí, elektroinstalací atp. má zcela stejné požadavky, jako zdivo určené pod zateplovací systém ETICS.“

Veškeré detaily jsou zpracovány v projekčních podkladech společnosti Wienerberger.




 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.