logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Pětina rekonstrukcí v tuzemsku zasahuje do obvodového zdiva. Češi řeší hlavně kvalitu materiálu

Pět procent Čechů rekonstruuje obvodové zdivo, nebo to plánuje. Zasahovat do stěn se letos během renovace nemovitostí chystá o dva procentní body více investorů než před rokem. Opravy obvodových stěn nyní tvoří pětinu všech realizovaných či plánovaných rekonstrukcí. Ve zbytku případů se pak jedná o změny v interiéru nebo výměnu střechy. Vyplývá to z průzkumu*, který pro Wienerberger provedla společnost Ipsos.

„Zdicí materiál pro stavbu nebo rekonstrukci řeší či plánuje řešit 10 % populace, což znamená nepatrný nárůst ve srovnání s loňským rokem. Lidé nyní častěji investují do kvality a trvalých řešení, protože chtějí své nemovitosti zhodnotit. Zároveň často vlastní úspory, které chtějí ochránit před inflací, ale nestačí jim ke stavbě nového domu. S jejich pomocí mohou alespoň zvýšit hodnotu už existující nemovitosti až o desítky procent. Proto investoři nejčastěji volí pálené cihly, na nichž oceňují delší životnost a vyšší kvalitu,“ říká ředitel produktového managementu a business developmentu Jiří Dobiáš.

Realizace rekonstrukce se lidé nejčastěji plánují chopit vlastními silami a nebo chtějí kombinovat stavbu svépomocí s prací profesionálů - obě možnosti shodně zvolilo 41 % účastníků průzkumu. Ve srovnání s loňským rokem však vzrostl podíl těch, kdo se rozhodli obejít bez pomoci expertů. „Čechy motivuje přiložit ruku k dílu především snaha ušetřit peníze (61 %). Nelze ale zapřít ani skutečnost, že kutilství je nám vlastní. Mnoho tuzemských obyvatel se považuje za manuálně zručné, případně mají zkušenosti se stavbou nebo řemeslníky v rodině a mezi přáteli, a tak se spoléhají na jejich odbornost. Řadu lidí pak práce na stavbě jednoduše baví. Rekonstrukci na klíč naopak volí ti, kdo preferují rychlost, relativně jednoduchou realizaci a jistotu, že práce bude odvedena profesionálně,“ komentuje manažer produktového školení Porotherm Jan Huber.

Lidé, kteří kombinují vlastní síly a práci firem či řemeslníků, pak nejčastěji uvádí, že si plánují najmout odborníky pouze na ty činnosti, které sami nezvládnou. „Mám kolem sebe lidi z tohoto oboru, znám jejich práci a profesionální přístup. Také bych rád měl dohled nad celým průběhem stavby a případnými výdaji,“ zdůvodnil své rozhodnutí kombinovat svépomocné a odborné stavitelství jeden z respondentů.


Češi si obecně velmi cení vysoké kvality obvodového zdiva a tedy i celé stavby. Kvalitu jako důvod pro volbu zdiva z pálených cihel uvádí v průzkumu o 14 procentních bodů častěji než loni. Roste také důraz na trvanlivost materiálu, a to o 9 procentních bodů. Dále rekonstruující většinou při volbě materiálu hledají nejlepší poměr ceny vs. kvality a dají i na předchozí dobré zkušenosti s různými typy stavebnin. Kromě osobních rozhovorů se stavaři, architekty či se známými řemeslníky je pro svépomocníky největším zdrojem informací internet, kde sledují hlavně sociální sítě, YouTube a portály o stavebnictví.

„S cihlami Porotherm má zkušenost 14 % tuzemské populace a během stavby je chce využít 11 % respondentů. Uvádí, že jim tyto cihly často doporučují stavební firmy a prodejci stavebnin, případně známí, kteří mají se zděním zkušenosti, popřípadě je našli na našem webu. My jsme pro svépomocníky natočili mimo jiné edukační seriál, pomáháme jim s odhadem ceny a množstvím materiálu pomocí konfigurátoru a poskytujeme jim kvalitní produkty i cenné rady, abychom je provedli celým procesem,“ uzavírá Jan Huber z Porothermu.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.