logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Přes vyšší ceny energií na burze obchodníci v nových nabídkách snižují ceny

Kdo v uplynulém týdnu vydal nové ceníky elektřiny a plynu, popis a komentář. Ceníky, které jsou a které nejsou vidět ve srovnání Kalkulátoru cen energií TZB-info. Pražská energetika kupuje dodavatele solárních elektráren, společnost SolidSun. Vybíráte dodavatele elektřiny nebo plynu? Podívejte se na přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu pro sjednání a vývoj cen energií na burzách v ČR.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

ČEZ, Teplárny Brno a Elimon opět snížili ceny

Na rozdíl od předchozího týdne, kdy nových ceníků bylo více než dost, uplynulý týden přinesl novinek jen málo. Sice ceny energií na burze neklesají, ale přesto nové ceníky jsou levnější než ty předchozí. Když v době krize dodavatelé zdražovali, tak to odůvodňovali cenami na burzách, v době velkého konkurenčního boje nyní to už neplatí.

Rozhodně nejvýznamnější novinkou jsou aktualizované ceny produktu našeho největšího dodavatele ČEZ Prodej, Elektřina Extra. Tento produkt je určen pro nové zákazníky, pro jejich akvizici. Obchodník proti předešlé verzi ze začátku srpna snížil cenu komodity jednotně o 160 Kč/MWh bez DPH (vždy bez DPH). Toto snížení ceny udržuje produkt mezi nejlepšími na trhu. Vadou nejen na kráse je fakt, že obchodník se snížením ceny adekvátně neposunul dobu trvání fixace proti předchozím ceníkům. Fixace ceny stále končí 30. 9. 2025. To znamená pro zájemce, který má původní smlouvu do konce roku, že využije nabídku pouhých devět měsíců a pak, když nebude aktivní, dostane vyšší cenu.

Teplárny Brno již před začátkem energetické krize nabízely cenově zajímavé produkty, které se vyznačovaly hlavně nízkým stálým platem a dobrou cenou komodity. Nyní obchodník po delší době spojené s prodlužováním platnosti nabídek přišel s levnějšími ceníky. U plynu jsou ceníky u komodity o 50 Kč/MWh levnější a u elektřiny dokonce o 100 Kč/MWh levnější. Pro zájemce i pro nás v Kalkulátoru dodavatel bohužel dostatečně neprezentuje ceníky. Nové ceníky s platností od 1. 10. byly zveřejněny až 11. 10. a 15. 10. budou poslední den viditelné v Kalkulátoru, protože končí platnost nabídky. Než nabídku opět obnoví, uplyne zase nejméně týden.

ELIMON se dlouhodobě snaží přilákat cenou i servisem nové zákazníky. Nyní opět snižuje cenu elektřiny o 100 Kč/MWh, což znamená další zatraktivnění nabídky obchodníka. Dodavatel má ve svém portfoliu jak klasické nabídky s fixací do 24 měsíců, tak spotový a měsíční produkt.

Ukázkou současných cen u měsíčních produktů jsou nově zveřejněné ceny obchodníka ZT energy, který prodává zelenou elektřinu z ekologických zdrojů a plyn. Tento dodavatel již mnoho měsíců patří k cenově nejaktivnějším na trhu a jeho nabídky patří k nejlevnějším na trhu.

V následující tabulce jsou uvedeny některé nové ceníky, které dodavatelé zveřejnili v týdnu od 7. 10. 2024. I když se nejedná o cenové srovnání a doporučení nejvýhodnějších nabídek, nabídky jsou seřazeny od nejnižších cen za dodavatele.

Přehled některých novinek za týden od 7. 10. do 13. 10.
Tab. 1: Přehled některých novinek za týden od 7. 10. do 13. 10. (* – měsíční produkt, zeleně – pokles ceny proti předchozímu ceníku, červeně – růst ceny)

Užitečné funkce Kalkulátoru cen energií TZB-info, které mohou zákazníci využít ke svému prospěchu

Ceníky, které jsou a které nejsou vidět v Kalkulátoru

Ceníky, které čtenář vidí v Kalkulátoru cen energií TZB-info, nejsou všechny tarify, které v databázi máme. Pořizujeme všechny ceníky, které dodavatel zveřejní na svých, veřejně dostupných stránkách. Někdy, ale je to minimálně, nám dodavatel nové ceníky pošle. Stránky dodavatelů sledujeme denně. Rozhodně nevybíráme nabídky podle obchodní strategie, ale jen podle toho, jak je dodavatel zveřejní.

Čtenář vidí jen ceníky, které jsou buď dodavatelem deklarovány jako ceníky pro nové zákazníky a ceníky, u nichž dodavatel neurčí, pro jakou skupinu zákazníků je ceník určený.

Mimoto máme v databázi i ceníky určené jenom pro stávající zákazníky a jedná se o prolongační ceníky. Ty nejsou ve srovnání zobrazeny. Nejedná se jen o prolongační ceníky, ale jde také o ceníky s fixní cenou, které dodavatel již přestal nabízet, ale zákazníci je ještě mají. Ty jsou ve výpočtech tzv. aktivní až do doby konce platnosti ceníku.

Pražská energetika kupuje dodavatele solárních elektráren, společnost SolidSun

Skupina PRE vstupuje do společnosti SolidSun. S dosavadními vlastníky se dohodla na odkoupení 100% majetkového podílu. Obě strany již podepsaly smlouvu o prodeji a koupi akcií. Skupina SolidSun patří mezi tuzemské lídry v oblasti dodávek a instalací fotovoltaických elektráren. PRE tak tímto krokem upevňuje své postavení a stává se jedním z nejvýznamnějších hráčů na domácím trhu s fotovoltaikou. Mimoto je i dodavatelem elektřiny i plynu pro konečné zákazníky, jeho nabídky jsou v databázi Kalkulátoru.

Ačkoliv trh s fotovoltaikami aktuálně prochází poměrně náročným rokem, jsme přesvědčeni, že výstavba malých fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů, škol, úřadů nebo továrních budov má před sebou velkou budoucnost,“ říká generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis a dodává: „Fotovoltaické elektrárny již dlouhodobě a úspěšně nabízíme. Díky této akvizici zvládneme obsloužit ještě více zákazníků, a to nejen v Praze a okolí, ale nově také na Moravě a ve východních Čechách, kde SolidSun především působí. SolidSun je úspěšná firma s dlouhou historií, která velmi dobře doplní portfolio PRE,“ uzavírá Pavel Elis.

Prodej SolidSun Skupině PRE představuje pro firmu významný milník. Já a další dva dosavadní majitelé jsme nadšení, že se SolidSun stane součástí tak prestižní energetické skupiny, která sdílí naši vizi udržitelné budoucnosti, se kterou jsme SolidSun zakládali. Věřím, že toto spojení přinese oběma firmám nové příležitosti pro rozvoj a umožní nabídnout zákazníkům ještě lepší služby a inovativní řešení nejen v oblasti fotovoltaiky. Díky silnému zázemí a zkušenostem Skupiny PRE bude SolidSun schopen dál rozvíjet svou pozici na trhu a přinášet energetické úspory do více domácností i firem,“ doplnil majitel SolidSun Jaroslav Hadinec.

Obě strany se dohodly, že detaily transakce nebudou zveřejňovat. Akvizice současně podléhá schválení ze strany antimonopolního úřadu, k vypořádání tedy dojde až po získání tohoto souhlasu. Dokončení celé akvizice se očekává do konce letošního roku.

Organizačně bude SolidSun dceřinou společností firmy PREenergo, která nabízí širokou paletu energetických služeb pro domácnosti, firmy i veřejnou správu. Společnost PREenergo ze Skupiny PRE se rovněž dohodla s manažery SolidSunu na tom, že nejvyšší vedení firmy zůstane i nadále ve svých manažerských pozicích.

Přehled nejvýhodnějších nabídek elektřiny a plynu na trhu pro sjednání

Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu zůstává prakticky beze změny, jedině u spotové nabídky se mění cena (průměrná cena za posledních 12 měsíců) a proti minulé verzi přibyla nabídka Tepláren Brno. Přehled má platnost pouhý týden, vždy do vydání nového článku.

Přehled nejvýhodnějších nabídek ke sjednání za uplynulý týden
Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek ke sjednání za uplynulý týden (zeleně – novinka, ** – cena se započteným bonusem, *** – spotová nabídka)

Ceny energií na burzách v ČR

Přehled cen na burzách v ČR s vývojovým trendem proti předchozímu týdnu
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR s vývojovým trendem proti předchozímu týdnu
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.