logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Žebříček 40 dodavatelů elektřiny a plynu – kdo získal nejvíce zákazníků v srpnu 2024

Ceny energií mírně klesají jen u produktů s měsíční fixací. V Kalkulátoru cen energií TZB-info najdete užitečné funkce, tentokrát představujeme spotové nabídky. Zájemci o levnější elektřinu a plyn mohou vybírat z přehledu nejvýhodnějších nabídek na trhu ke sjednání. Ceny energií na burzách v ČR pokračovaly v mírném poklesu.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Novinky na trhu s energiemi za uplynulý zářijový týden

Nové ceníky s nižšími cenami elektřiny a plynu se v uplynulém týdnu týkaly pouze ceníků, ve kterých se mění cena každý měsíc. Ceníky vydávané v tomto období jsou levnější než ceníky na předchozí měsíce vlivem poklesu cen na místní burze.

Náš největší obchodník ČEZ Prodej zveřejnil nové akviziční ceníky s fixní cenou a se závazkem na dva či na tři roky. Na rozdíl od předešlých ceníků se nejedná o fixní ceny s klesající cenou, nově je cena stálá po celou dobu závazku. Obchodník přitom nezměnil cenu komodity, cena je rovna průměrné ceně v minulé verzi ceníku s postupně klesající cenou.

Mimo elektřiny se změnil ceník plynu na dva roky, obchodník již nenabízí plyn pro nové zákazníky s delší dobou závazku. I zde cena komodity zůstala stejná jako předtím u ceníku s klesající cenou.

Jediným, kdo velmi mírně upravoval ceny směrem nahoru, byl obchodník E.ON Energie u produktu Ceník Komplet plyn s klesající cenou 9/24. Tento produkt ovšem nelze dost dobře srovnávat s jinými nabídkami, protože v ceně je započítána služba servisu plynového kotle, lépe řečeno ve výši stálého platu. Podobné změny ceny se dočkala i nabídka Ceník Variant na 2 roky 9/24. Oba tarify jsou určeny pro stávající zákazníky jako prolongační nabídky.

Tab. 1: Přehled novinek za uplynulý týden (* – fixní cena na měsíc, zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny)
Tab. 1: Přehled novinek za uplynulý týden (* – fixní cena na měsíc, zeleně – pokles ceny, červeně – růst ceny)

Který dodavatel energií získal nejvíce zákazníků v srpnu

Pořadí dodavatelů je sestavováno podle Měsíční zprávy elektřiny a plynu zveřejněné na webových stránkách Operátora trhu, podle rozdílu v počtu odběrných míst v uplynulém měsíci a měsíci před tím. V přehledu je dvacet nejúspěšnějších a dvacet nejméně úspěšných dodavatelů. Z pořadí jsou vymazáváni provozovatelé firemních přípojek. Nutno říci, že se jedná o prakticky všechny dodavatele, u nichž se změnil počet odběrných míst, protože ti, kteří zde nejsou a jsou uprostřed tabulky, nemají téměř žádné přírůstky ani ztráty.

I když se jedná o změny z měsíce na měsíc, jedná se vždy o výsledek aktivity po dobu mnoha měsíců dopředu. Záleží totiž na tom, kdy zákazníci podepíší smlouvu a kolik času jim zbývá do konce jejich původního závazku.

Při pohledu na tabulku lze říci, že tentokrát, a nejen tentokrát, je úspěšný ten, kdo prodává energie pomocí zprostředkovatelů a nabízí podpultové ceníky (ceny). Nevýhodou je, že takový dodavatel musí takto obchodovat dlouhodobě, protože získané portfolio zákazníků snadno obchodníka mění. Druhým problémem je fakt, že tuto obchodní politiku může dělat jenom jeden dodavatel, protože lidé si vybírají zpravidla toho nejlevnějšího. Smutná je na tom skutečnost, že tato aktivita vůbec nepřispívá ke konkurenčnímu prostředí na trhu.

Změnu v trendu i v uplynulém měsíci potvrzují obchodníci ČEZ Prodej, EP ENERGY TRADING (EPET), E.ON Prodej.

Obchodníci profitující z nabídky měsíčních fixovaných produktů se tentokrát musí spokojit s nižším přírůstkem zákazníků, protože ceny jsou v současné době vyšší než klasické nabídky a zákazníci již velký zájem o ně nemají.

Energetika se mění a to je znát i na počtech získaných odběrných míst elektřiny u dodavatelů, kteří nabízí spotové ceny pro majitele domácích solárních elektráren.

Na opačném konci tabulky jsou dominantní obchodníci, kteří jsou pro ostatní dodavatele jako kořist, odkud alternativní obchodníci získávají nové zákazníky. Pak také ti, kteří v minulosti relativně lehce získali velké počty nových odběratelů, kteří nyní opět lehce přecházejí jinam. Na konci je velká skupina obchodníků, která podcenila zákazníky a nenabízela zákazníkům adekvátní ceny vzhledem k vývoji cen na trhu. Tyto všechny doprovází pomalu končící dodavatelé, kteří již na činnost rezignovali nebo měli před krizí velmi špatnou pověst a nyní již získávat zákazníky kvůli legislativě a pověsti snadno nemohou.

Tab. 2: Dvacet nejúspěšnějších a dvacet nejméně úspěšných dodavatelů za srpen (červeně pokles počtu)
Tab. 2: Dvacet nejúspěšnějších a dvacet nejméně úspěšných dodavatelů za srpen (červeně pokles počtu)

Užitečné funkce Kalkulátoru cen energií TZB-info, které mohou zákazníci využít ke svému prospěchu

Spotové nabídky v Kalkulátoru cen energií TZB-info


Video: Jak si porovnat spotové nabídky

V Kalkulátoru cen energií TZB-info (Kalkulátor) jako jediní srovnáváme spotové ceníky dodavatelů. Byli jsme u začátku spotových ceníků v roce 2017. Nemůžeme je přestat porovnávat ani teď, kdy dochází k velkému rozšíření nabídek na trhu díky rozmachu solárních elektráren pro domácnosti a také díky začátku instalace chytrých měřidel distributory, které jsou nutnou podmínkou pro spotové tarify. Každý měsíc přibývá dodavatelů, kteří nabízí dodávku nebo výkup elektřiny a mají na svých stránkách spotový ceník. Je zde také skupina zákazníků z řad malých podniků, pro něž neplatí žádná omezení v podobě zákazu využívání spotových produktů.

Porovnáváme je přesto, že jsme si vědomi, že se srovnáním dopouštíme nepřesnosti, kdy na jedné straně u klasických ceníků je celková cena v Kalkulátoru vyjádřena v ročních nákladech pro následujících 12 měsíců a u spotu je tomu naopak, cena je stanovena za posledních 12 měsíců zpátky a nelze nikdy spočítat a ani garantovat, jaké ceny budou na spotovém trhu pro následujících 12 měsíců. K takovému počínání nás opravňuje historie, kdy vždy za celou dobu spotový cen v ČR byly spotové produkty levnější než většina běžných produktů. Ale jak jsem již uvedl, v současné době se ani nejedná o to, zda spotový tarif nebo klasický, ale u odběratelů, kteří mohou spotový tarif mít, jde o to, jaký spotový produkt zvolit.

V době psaní článku srovnáváme již 33 nabídek, z nichž většina počítá cenu stejně jako v Kalkulátoru jen s určitým poplatkem za zobchodování na burze a pak s měsíčním paušálem, který je podobný, jako mají klasické produkty. V Kalkulátoru se počítají spotové ceny tak, že se spotová cena počítá z denního trhu Operátora trhu. Každá hodina dodávek má svoji cenu a ta se násobí přepočítaným koeficientem (TDD – typovým diagramem dodávky) a stanovuje se vážený průměr cen za období posledních dvanácti měsíců. Aktualizace probíhá automaticky denně, ceny se stanovují buď tím, že se přičte určitá částka za zobchodování nebo máme možnost vynásobit cenu určitým koeficientem, který obchodník uvedl v ceníku.

Na trhu jsou ještě i jiné nabídky, které si také říkají spotový ceník, ale výpočet je netransparentní, buď jinak odečítají ceny, násobí je postupně různými koeficienty nebo celkové ceny mají různá omezení v podobě například minimální ceny pro zákazníky atd. Takové ceníky bych nedoporučoval, protože je obtížné pro laika stanovit cenu a ověřit si ji na faktuře. My musíme vypočítávat ceny u těchto ceníků ručně. Tyto nabídky jsou doménou obchodníků s nedobrou pověstí.

Obr. 1: Ukázka porovnání spotových nabídek
Obr. 1: Ukázka porovnání spotových nabídek

Doporučené produkty pro zájemce o levnější energie

V porovnání s předchozím článkem se nic nezměnilo. Jedinými změnami jsou pravidelné změny cen u spotové nabídky a také absence nabídky Tepláren Brno, které v posledních několika měsících vždy prodlužovaly platný ceník o 14 dní, ale tentokrát jej nestihly prodloužit a ani nový ceník zatím nevydaly.

Tab. 3: Nabídky ke sjednání novými zákazníky, které lze doporučit (** – cena s bonusem za sjednání online, *** – spotová nabídka, průměrná cena za posledních 12 měsíců)
Tab. 3: Nabídky ke sjednání novými zákazníky, které lze doporučit (** – cena s bonusem za sjednání online, *** – spotová nabídka, průměrná cena za posledních 12 měsíců)

Ceny energií na burzách v ČR pokračovaly v mírném poklesu

Tab. 4: Přehled cen energií na burzách v ČR s porovnáním proti předminulému týdnu
Tab. 4: Přehled cen energií na burzách v ČR s porovnáním proti předminulému týdnu
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.