logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Přehled nejvíce úspěšných dodavatelů energií za duben 2024

Foto © Fotolia.com

ČEZ pokračuje ve zlevňování energií pro stálé zákazníky. Jaké nabídky elektřiny a plynu je možné doporučit ke sjednání pro nové zákazníky. Ceny plynu na burzách v ČR rostou, obchodníci nepředpokládají zlevnění. Podívejte se na nový přehled srovnání dodavatelů podle změn v počtu odběrných míst (zákazníků).

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

ČEZ pokračuje ve zlevňování energií pro stálé zákazníky

Uplynulý týden přinesl již předem avizované zlevnění produktů určených zejména pro stávající zákazníky našeho největšího dodavatele, společnosti ČEZ Prodej a pravidelnou měsíční aktualizaci nabídek Slovenského plynárenského podniku (SPP) pro nové zákazníky. Nabídku na trhu s energiemi nově doplňují ceníky s fixní cenou na měsíc, které obchodníci zveřejňují podle předem stanoveného postupu výpočtu s datem odečtu ceny na burze.

SPP s měsíční pravidelností aktualizoval své akviziční produkty Elektřina Jistota a Plyn Jistota. Obchodník u těchto produktů nabízí roční, dvouleté nebo tříleté smlouvy, víceleté smlouvy mají odstupňované fixní ceny na určené kalendářní období.

V nových cenících snížil dodavatel nejvíce cenu pro první období, a to o 90 Kč/MWh bez DPH (dále vždy ceny bez DPH) rovnoměrně u všech distribučních sazeb (ceníky SPP mají stejnou cenu pro všechny distribuční tarify). Následuje redukce ceny o 40 Kč/MWh ve druhém období a pro třetí prodejce nechal stejnou cenu, jakou měl v dubnu. V případě plynu obchodník nejvíce snížil cenu opačně, u tříletého produktu v závěrečném třetím období o 60 Kč/MWh.

Uplynulý týden zveřejnil nové ceníky také náš největší dodavatel ČEZ Prodej – ceníky hlavně určené pro stávající zákazníky, dále pak svůj nový akviziční ceník Elektřina Extra a také ceníky většinou určené pro stávající zákazníky spojené se smlouvou na dobu neurčitou. Jednalo se o pokračování v procesu zlevňování započatém již v předminulém týdnu.

Produkty řady Elektřina Bez starostí jsou určeny pro stávající zákazníky dodavatele, kterým nově, ještě levněji, nabízí obchodník velmi rozumnou alternativu místo hledání jiného dodavatele. Obdobně jako u SPP jsou u této řady produktů nabízeny smlouvy na rok, na dva nebo na tři s jinými cenami na každý rok závazku. Tyto ceny jsou proti předchozí verzi výrazně zlevněny, a to až o 200 Kč/MWh. Nové ceny při tom, když zákazník bere v úvahu i výhody silného partnera s širokou nabídkou služeb, jsou velmi přijatelné.

Přečtěte si také Statisíce zákazníků ČEZu budou již v létě platit za energie méně Přečíst článek

Hlavní zprávou je ale snížení ceny základní produktové řady, vlastně základního ceníku na našem trhu nazvaném Elektřina na dobu neurčitou. Vydání tohoto ceníku bylo oznámeno již před čtrnácti dny v tiskové zprávě v souvislosti s první vlnou zlevňování dodavatele. Jedná se o výzvu ostatním obchodníkům, kteří uvádějí, že s jejich ceníky zákazníci ušetří proti tomuto ceníku. Asi by mělo následovat zlevnění i těchto dodavatelů, ale nemyslím si, že alternativní dodavatelé budou reagovat. Hlavním důvodem ke zlevnění se ale jeví zastavení odlivu zákazníků dodavatele. Samozřejmě není možné s tímto základním ceníkem jít s cenou nízko kvůli zachování konkurenčního prostředí na trhu.

Jediným ceníkem, který má vyšší cenu oproti minulé ceně, je produkt Elektřina Extra, u kterého ČEZ zvýšil cenu elektřiny jednotně o 90 Kč/MWh. Cena plynu (Plyn Extra) při tom zůstává stejná.

V tabulce s novými nabídkami je i ceník s nabídkou fixní ceny na měsíc na červen od obchodníka Eneka. Ceny s fixní cenou na měsíc jsou na červen a nově vydané na červenec významně vyšší, než byly v minulých měsících. Přes vyšší ceny lze i s nimi zejména při topení výrazně ušetřit proti klasickým produktům.

Společnost E.ON Energie zveřejnila nové ceny produktu Moje cena pod kontrolou, který slibuje stávajícím zákazníkům nižší ceny, než jsou průměrné ceny dodavatele, závazek je na tři roky.

Tab. 1: Některé novinky zveřejněné za poslední týden, stav k 17. 5. 2024 (červeně – zvýšení ceny proti původnímu ceníku)
Tab. 1: Některé novinky zveřejněné za poslední týden, stav k 17. 5. 2024 (červeně – zvýšení ceny proti původnímu ceníku)

Nabídky elektřiny a plynu vhodné ke sjednání pro nové zákazníky

S vývojem cen na burze souvisí i ceny u našich dodavatelů, které doporučuji. Tyto ceny jsou výhodné pro zákazníky, i když nejsou absolutně nejlevnější. Některé, ještě levnější nabídky máme v Kalkulátoru cen energií TZB-info, některé nemáme a na ty se lidé občas ptají. Tvrdí, že dostali ještě výhodnější nabídky, které my nemáme a proč se v tabulce neobjevují. Jedná se o takzvané neveřejné nabídky, kde dodavatel nabídne zprostředkovatelům nižší ceny a ti jim produkt prodávají.

Sice by nebylo asi těžké některé neveřejné ceníky sehnat a dát do Kalkulátoru, ale uvědomuji si, že neveřejné nabídky jsou tu proto, aby obchodníci svými cenami nesnižovali cenovou úroveň na trhu, což je opak toho, že základním stavebním kamenem liberalizovaného trhu je konkurence mezi dodavateli a neveřejné nabídky jí zabraňují. Proto u nás neveřejné nabídky nenajdete.

Nově nejlevnější nabídkou je průměrná spotová cena za posledních 12 měsíců, protože fixní cena na měsíc již není tak levná, jako dříve. Spotová cena ale na rozdíl od ostatních cen produktů nevyjadřuje budoucí cenu, spotová cena je bez záruky.

Tab. 2: Přehled výhodných nabídek pro sjednání novými zákazníky, platnost do vydání dalšího článku, stav k 17. 5. 2024 (zelené – nová nabídka na trhu, * – fixní cena na měsíc, ** – plus bonus za sjednání online na stránkách dodavatele, *** – spotová nabídka, **** – smlouva na dobu neurčitou, ale garance ceny se sankcí při nedodržení závazku)
Tab. 2: Přehled výhodných nabídek pro sjednání novými zákazníky, platnost do vydání dalšího článku, stav k 17. 5. 2024 (zelené – nová nabídka na trhu, * – fixní cena na měsíc, ** – plus bonus za sjednání online na stránkách dodavatele, *** – spotová nabídka, **** – smlouva na dobu neurčitou, ale garance ceny se sankcí při nedodržení závazku)

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR

Cena elektřiny byla pro všechny kontrakty na PXE v pátek (17. 5.) nižší než cena týden před tím. U plynu je výhled méně optimistický, obchodníci předpokládají na další měsíce i roky mírně vyšší ceny. Pravděpodobným důvodem je spotřeba plynu v Číně a tím odčerpávání přebytků v těžbě.

Průměrné ceny elektřiny na spotovém trhu za posledních 30 dní byly také nižší, zejména proto, že v posledních dnech byla vysoká výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Nárůst cen na burze je také důvodem vyšších cen v aukcích na Českomoravské komoditní burze Kladno, dodavatelé již nenabízí rekordně nízké ceny.

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 17. 5. 2024
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 17. 5. 2024

Úspěšní a neúspěšní obchodníci v dubnu podle změny počtu přípojek elektřiny a plynu

Operátor trhu tentokrát dříve zveřejnil počty odběrných míst jednotlivých dodavatelů ke konci dubna, což umožnilo porovnat úspěšnost jednotlivých obchodníků podle změn za měsíc od konce března. Pro představu jsem ještě doplnil rozdíly v počtech odběrných míst proti stavu k poslednímu prosinci loňského roku, aby bylo vidět, zda se jedná v dubnu o přechodný stav nebo změny jsou v souladu s dlouhodobějším trendem.

Obchodníků je více, než je uvedeno v tabulce, ale většina z nich nemá nebo má jen velmi nepatrný přírůstek nebo úbytek zákazníků, tak jsem vybral jen dvacet nejlepších a dvacet nejméně úspěšných obchodníků.

V průběhu posledního měsíce se ozvali dva obchodníci, že by chtěli být také uvedeni v tabulce. Odpověděl jsem jim, že pořadí obchodníků neovlivňuji, jen počítám a srovnávám rozdíly mezi nimi. V případě elektřiny vynechávám počty OM u provozovatelů lokálních distribuční sítí a provozovatele distribučních sítí podniků.

Tab. 4: Přehled dvaceti nejúspěšnějších a dvaceti nejméně úspěšných obchodníků za duben 2024 podle změn počtu odběrných míst.
Tab. 4: Přehled dvaceti nejúspěšnějších a dvaceti nejméně úspěšných obchodníků za duben 2024 podle změn počtu odběrných míst.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.