logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČEZ razantně snižuje ceny elektřiny i plynu pro nové zákazníky

Foto © PhotoSG, Fotolia.com

Jaké jsou novinky na trhu s elektřinou a plynem? Podívejte se na nejvýhodnější nabídky ke sjednání. Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR klesají. Spotřeba plynu v EU klesla v roce 2023 o 7,2 procenta.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Novinky na trhu s elektřinou a plynem

Ceny elektřiny i plynu pro domácnosti pokračovaly v poklesu. Uplynulý týden se na trhu objevily další nové nabídky, jak pro nové, tak i pro stávající zákazníky. Zákazníci si mají z čeho vybírat. Jenom ti, kteří uzavřeli loni smlouvu s dříve výhodnou cenou, mohou nyní litovat, že nedostanou současnou nabídkovou cenu, ale ani tyto ceny nemusí být zanedlouho nejnižší. Proto je potřeba volit ty nejnižší fixní ceny, pokud se pro ně rozhodnete.

Slovenský plynárenský podnik (SPP) aktualizoval novou nabídku produktů Elektřina Jistota a Plyn Jistota s tím, že zákazníci si mohou vybrat závazek na rok, dva a tři s tím, že závazek na více roků obsahuje postupně snižující se cenu. Průměrná cena za všechna období závazku u elektřiny se závazkem na tři roky se přibližuje k třem tisícům za megawatthodinu (3 149 Kč/MWh bez DPH).

V případě plynu vychází průměrná cena u produktu s tříletou smlouvou a se snižující se cenou na 1 373 Kč/MWh bez DPH. Obchodníci jsou u plynu opatrnější se snižováním ceny než u elektřiny.

E.ON pro stávající věrné zákazníky připravil dvě nabídky Komplet elektřina (plyn) MAX za věrnost na 2 roky 2/24Ceník Variant za věrnost na 2 roky 2/24. Zákazníci tak dostávají možnost si elektřinu nebo plyn zafixovat na dva roky a u produktů s názvem Komplet využít služby elektrikáře nebo opraváře plynových kotlů. Navíc nově dodavatel nabízí i možnost sjednání smlouvy na dobu neurčitou se základními produkty Elektřina a Standard plyn.

Společnost ČEZ Prodej výrazně snížila cenu elektřiny i plynu v nových nabídkách. Nové ceny jsou u všech produktů pro nové zákazníky, ať už se jedná o roční smlouvy včetně produktu s online komunikací, nebo i o víceleté smlouvy s postupně klesající cenou. Nejnižší cenu má produkt s tříletým závazkem a s klesající cenou (průměrná cena za tři roky u D02d činí 3 393 Kč/MWh bez DPH a u plynu 1 477 Kč/MWh bez DPH a s roční spotřebou 20 MWh).

Také ČEZ snižuje ceny u produktů s klesající cenou plynu opatrněji, dokonce ceny na druhý a na třetí rok závazku u tříletého produktu jsou stejné.

Tab. 1: Některé nové nabídky elektřiny a plynu za uplynulý týden, stav k 9. 2. 2024
Tab. 1: Některé nové nabídky elektřiny a plynu za uplynulý týden, stav k 9. 2. 2024

Nejvýhodnější nabídky dodavatelů energií ke sjednání

Protože ceny elektřiny i ceny plynu klesají a zdá se, že neklesly ještě na dno a pravděpodobnost náhlého růstu cen je malá, doporučil bych nyní spíše produkt s cenou podle trhu (měsíční fixace) nebo produkt s fixací na krátkou dobu.

V následující tabulce není ve srovnání s předcházejícím týdnem žádná nová nabídka. Důvodem je, že víceleté smlouvy s klesající cenou nedoporučuji, protože kopírují současnou úroveň ceny na delší období a v případě většího cenového poklesu nemusí být sjednané ceny nejvýhodnější.

Přehled cen má časově omezenou platnost, platí pouze do vydání dalšího článku, protože nabídky dodavatelů se mohou měnit a zde doporučované produkty dodavatel již může stáhnout z prodeje.

Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s energiemi, stav k 9. 2. 2024
* fixní cena na měsíc podle měsíčních kontraktů na burze,
** nabídka se započítaným bonusem při sjednání online,
*** nabídka s dynamickou cenou podle spotového trhu (dvanáctiměsíční cenový průměr)
Tab. 2: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu s energiemi, stav k 9. 2. 2024

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR klesají podobně jako jinde v Evropě, jen mají mírné zpoždění. Zdá se, že rozhodujícím faktorem cen elektřiny i plynu je spotřeba a poptávka, která se u obou komodit snižuje v Evropě, ale i u plynu ve světě. V období za uplynulý týden znovu ceny plynu a elektřiny výrazně klesly.

V následující tabulce jsou mimo klasických burzovních produktů i průměrné ceny za uplynulých 30 dní na spotovém trhu Operátora trhu a ceny na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde se v aukcích draží ceny zejména pro státní organizace. Nicméně aukcí se zúčastní i dodavatelé, kteří dodávají i domácnostem. Tak je zde srovnání, kam až mohou dodavatelé s cenou jít.

Pro volbu produktu je potřeba počítat s dostatečně dlouhou dobou před ukončením předchozího závazku. Doporučuji sjednání nové smlouvy asi dva měsíce před vypršením původního závazku. Je potřeba počítat s tím, že dodavatelé jsou v tuto dobu vytížení a i při uzavírání smlouvy online nemusí reagovat nový dodavatel ihned. Zpoždění dodavatele má pak za následek, že se nestihne včas ukončit smlouva. Následkem toho je automatické prodloužení smlouvy s původním dodavatelem o určitou dobu, nejméně však o rok s cenami, které jsou značně vyšší, než jsou zákazníkem nově vybrané.

Tab. 3: Přehled cen na burzách a srovnání cen s předcházejícím týdnem
Tab. 3: Přehled cen na burzách a srovnání cen s předcházejícím týdnem

Spotřeba plynu v EU klesla v roce 2023 o 7,2 procenta

Spotřeba plynu ve 27 členských státech EU v roce 2023 meziročně klesla o více než 7 procent a byla ještě více pod průměrem let 2017–21, ukazují předběžné údaje Eurostatu. Informaci přinesl zahraniční server Argus.

Největší spotřebitel unie, Německo, snížil spotřebu o 4 procenta na nejnižší hodnotu za kterýkoli rok od roku 2014, i když to byl proporcionálně mnohem menší pokles než meziroční pokles o 15 procent v roce 2022. Z pěti největších spotřebitelů v EU klesla poptávka nejvíce ve Francii, téměř 12 % za rok, taženo výrazným poklesem výroby elektřiny z plynu na 28 TWh ze zhruba 42 TWh, protože jaderná produkce se odrazila od svého předchozího minima, ukazují údaje Fraunhofer ISE.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.