logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny energií na podzim 2023 – který dodavatel elektřiny a plynu má nejvíce poptávek?

Foto © andriano, stock.adobe.com

Ceny energií u produktů s fixní cenou na měsíc se zvyšují. Pražská plynárenská dostává nejvíce poptávek. E.ON získal v září nejvíce zákazníků. Státní organizace nemají levnější energie, než by mohly mít domácnosti. Ceny na burzách v ČR začaly klesat.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Fix na měsíc od společnosti ENEKA je pro listopad výrazně dražší

Stejně jako v několika předcházejících měsících byl na trhu s elektřinou a plynem klid. Nikdo se do zveřejňování nových, ještě levnějších ceníků nehrnul, ale také nikdo nestahoval nejlevnější produkty z nabídky. Dodavatelé čekají, jak se vyvine situace ohledně války na Blízkém východu, zda se situace uklidní nebo zda se napětí eskaluje. Zatím se růst cen na burze zastavil a nastal mírnější pokles.

Za zmínku stojí nově vydaný ceník společností CENTROPOL se zajímavým názvem FIXNĚ S ROHLÍKEM na 1 rok. Ceník je zařazen v části pro stávající zákazníky a při tom je levnější, než je současná nabídka produktů pro nové zákazníky. Vypadá to, že ceník má plnit funkci retenčního ceníku pro zákazníky, kteří se koukají jinam, po nabídkách jiných dodavatelů.

Nové ceníky pro elektřinu a pro plyn podle svých pravidel zveřejnila společnost ENEKA. Jedná se o ceník s fixními cenami na měsíc FIX na měsíc (listopad 2023). Ceny se tvoří podle cen kontraktů na pražské burze PXE na následující měsíc, tedy na listopad. Cena na měsíc se určuje podle obchodované ceny 15. den předcházejícího měsíce, tedy 15. října. Jenže v té době byly ceny na burzách velmi vysoko, tudíž nové ceny elektřiny a i ceny plynu na listopad jsou v porovnání s předcházejícími měsíci rovněž vysoké. Doufejme, že další měsíce ceny komodit klesnou.

E.ON zveřejňuje se značným předstihem ceníky elektřiny pro domácnosti a pro podnikatele, pro stávající zákazníky. Produkt se na nazývá Ceník ElektřinaTrend PROSINEC. Sice jsou tyto ceníky vydávány každý měsíc a v názvu je slovo trend, přesto ceny dodavatel málokdy mění. Tento produkt je určen pro stávající zákazníky jako prolongační.

Přehled novinek v předcházejícím týdnu, stav k 20. 10. 2023
Přehled novinek v předcházejícím týdnu, stav k 20. 10. 2023

Poptávky v našem Kalkulátoru cen energií

Možnost poptávání v Kalkulátoru cen energií TZB-info již běží od začátku října a pomalu dostáváme vyhodnocení tohoto způsobu oslovování dodavatelů. Při hodnocení této služby beru v úvahu, že se jedná většinou o naši iniciativu a že ne vždy jsou dodavatelé na druhé straně odpovídajícím způsobem připraveni na poptávky reagovat. Poptávání probíhá v době, kdy dodavatelé čelí dosud nebývalému zájmu zákazníků a jejich pracovníci jsou vytížení. Proto bych chtěl upozornit zákazníky, aby nečekali na odpověď poptávek příliš dlouho. Když se obchodník do pěti dní neozve, zkuste vyhledat online formulář dodavatele a vyplňte jej. Budete mít jistotu, že vaše poptávka nezapadne, a navíc někteří dodavatelé vám nabídnou odměnu za to, že nezatěžujete jejich administrativu a odmění vás prémií.

Tabulku nejvíce poptávaných produktů na trhu s elektřinou a plynem jsem oproti předcházejícím nemusel příliš měnit, protože zákazníci mají stále stejné preference a těmi je především cena. Navíc, když se k ceně přidá jistota silného a stabilního dodavatele, jakým je Pražská plynárenská, tak výsledek je jasný. Produkty Pražské plynárenské, jak v případě plynu, tak u elektřiny, jsou nejvíce poptávány a jedná se prakticky o všechny produkty, které společnost nabízí.

Přehled produktů, které zákazníci prostřednictvím Kalkulátoru cen energií TZB-info nejvíce poptávají (stav k 20. 10. 2023)
Přehled produktů, které zákazníci prostřednictvím Kalkulátoru cen energií TZB-info nejvíce poptávají (stav k 20. 10. 2023)

E.ON je nejvíce vyhledávaným dodavatelem, podle statistiky Operátora trhu

Operátor trhu zveřejnil počty odběrných míst elektřiny a plynu podle dodavatelů za září. Tato statistika pak umožňuje dopočítat přírůstky nebo úbytky zákazníků v určitém časovém úseku.

Již delší dobu je v čele nebo mezi nejlepšími společnost E.ON, jak s elektřinou a i plynem. Navíc v září tato společnost získala ještě víc odběrných míst než měsíce před tím. Cenný je také fakt, že se jedná o dominantního dodavatele, od kterých zákazníci většinou přechází jinam.

Za výbornými výsledky může stát cenová politika v oblasti akvizic nových zákazníků, ale také práce se stávajícími zákazníky, kteří nemají důvod se dívat po nabídkách jiných dodavatelů.

Dobrých výsledků dosahuje rovněž delší dobu CENTROPOL, také on musel změnit trend úbytku zákazníků a podařilo se mu to, hlavně v elektřině.

Nepřehlédnutelnou je společnost TEDOM energie, jak v elektřině, tak i v plynu patří k nejvíce vyhledávaným společnostem.

Zisky a ztráty odběrných míst jsou výsledkem aktivity dodavatelů několik měsíců zpátky. To, co se děje teď, bude zhodnoceno až během prosince či ledna příštího roku.

Přehled počtu odběrných míst elektřiny a plynu podle statistiky Operátora trhu (zdroj: Operátor trhu)
Přehled počtu odběrných míst elektřiny a plynu podle statistiky Operátora trhu (zdroj: Operátor trhu)

Jak nakupují města, kraje a ministerstva na Českomoravské komoditní burze Kladno

Na burze obchodují i dodavatelé, kteří dodávají i domácnostem. Čtenáři mohou porovnat ceny pro organizace a pro domácnosti. Příliš moc se neliší, i když na Kladně se obchoduje aukčním způsobem. U plynu domácnosti mohou nakoupit i levněji. Ceny zde uvedené jsou z aukce konané dne 16. 10. 2023.

Roční kontrakty elektrické energie s dodávkou v roce 2024 ve vysokém napětí uzavíraly s kurzem 3 608 CZK/MWh, v nízkém napětí končily obchodování na ceně 3 679 CZK/MWh. Dvouleté kontrakty elektrické energie s dodávkou v roce 2025–2026 se ve vysokém napětí obchodovaly za cenu 3 393 CZK/MWh, v nízkém napětí končily obchodování s kurzem 3 531 CZK/MWh.

Roční kontrakty zemního plynu s dodávkou v roce 2024 končily obchodování v maloodběru i ve velkoodběru shodně na ceně 1 500 CZK/MWh. Dvouleté kontrakty zemního plynu s dodávkou v roce 2024–2025 se obchodovaly v maloodběru i velkoodběru za 1 497 CZK/MWh.

Nejvýhodnější nabídky na trhu, které mohou zájemci získat

Vzhledem k nejisté mezinárodní situaci bych především doporučil volit produkty s fixní cenou, na jeden či dva roky.

Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR, stav k 20. 10. 2023
Ceny elektřiny a plynu na burzách v ČR, stav k 20. 10. 2023

Ceny na burzách v ČR ke konci minulého týdne byly nižší, více u elektřiny s výjimkou spotového trhu Operátora trhu. Pokles cen plynu byl nižší než u elektřiny, více poklesly ceny na spotovém trhu.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.