logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ERÚ prověřuje dodavatele energií a jejich schopnost dostát závazkům vůči spotřebitelům

ERÚ prověřuje všechny dodavatele energií, foto redakce
ERÚ prověřuje všechny dodavatele energií, foto redakce

Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil prověřování celého trhu. ERÚ požaduje po všech dodavatelích energie doklady o tom, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Výjimečný krok ERÚ odpovídající bezprecedentní situaci, ke které na trhu nedošlo za celých dvacet let existence ERÚ

„Týden poté, co jsme zahájili šetření u některých dodavatelů energií, jsme rozšířili výzvu k doložení zajištění nasmlouvaných dodávek na všechny dodavatele, kteří v České republice působí. Máme jen omezené kompetence, jak obchodní strategii obchodníků s elektřinou nebo plynem prověřit, nebo dokonce regulovat. Energetický zákon nám nabízí omezené možnosti jen ve chvíli, kdy na trhu přestává fungovat konkurence. S dramatickým vývojem, kdy ukončí činnost jeden z největších dodavatelů, žádný zákonodárce nepočítal, a nevybavil nás proto potřebnými nástroji,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ, a dodává: „Nejde jen o problém České republiky. V porovnání například s bankovnictvím, kde rizikovému chování bank brání evropské předpisy a centrální banky mají potřebné zmocnění, energetičtí regulátoři podobnou sílu nemají, nikdo jim ji nedal.“

Přečtěte si také Konec dalších dodavatelů energií Přečíst článek

V sobotu 16. října ERÚ vyzval k doložení zajištění dodávek pro jejich zákazníky všech 434 licencovaných dodavatelů energií. Termín pro zaslání požadovaných informací byl stanoven do konce příštího týdne, což umožní informace získat v čase přiměřeném situaci. První souhrnné výsledky mimořádného monitoringu budou k dispozici do konce října.

„Dodavatelé musí nás, a především spotřebitele, přesvědčit a doložit, že se nepouštěli do podobného hazardu, který vedl k ukončení dodávek od společnosti Bohemia Energy. Zároveň bych rád upozornil, že přinejmenším největší dodavatelé, se kterými jsme neustále v kontaktu, dodávky zajištěné mají a opakovaně to deklarovali. Panika v tom smyslu, že by energie neměl lidem kdo dodávat, určitě není na místě,“ říká Stanislav Trávníček.

K přímé regulaci musí být důvod, schvaloval by ji ÚHOS a EK

Pokud by se prokázaly závažné problémy na celém energetickém trhu a nefungovala by konkurence, byl by to jediný důvod, pro který může ERÚ přistoupit k přímé regulaci. Takový zásah by musel ERÚ provést ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Schválit by ho musela také Evropská komise.

Přečtěte si také Hledá se cesta ke zmírnění růstu cen energií Přečíst článek
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.