logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hledá se cesta ke zmírnění růstu cen energií

Cena, za kterou dodavatel poslední instance bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. ERÚ bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností.

Na stole leží například návrhy:

  • Odpustit poplatky na obnovitelné zdroje.
  • ERÚ by zastropoval ceny u dodavatelů, kteří se budou starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy
    „Dodavatelé poslední instance (tedy ČEZ, EON a PRE) musí elektřinu pro nové odběratele někde na trhu nakoupit, takže pokud by stát zastropoval ceny, musel by jim ztrátu kompenzovat, což není jasné, z vyjádření pana premiéra či pana ministra,“ komentoval návrh předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
  • Snížení DPH z 21 % na nulu
  • Kompenzace pro všechny domácnosti do výše průměrné spotřeby
  • Ministr Havlíček dříve hovořil o tom, že chce pomocí takzvaných energetických šeků přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800 tisícům nízkopříjmových rodin.
Přečtěte si také Bohemia Energy ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu Přečíst článek

Evropská komise navrhla opatření proti zdražování energií

„Reakce by neměla být zbrklá a bez patřičné analýzy. Dnes není jasné, zda jde o krátkodobý výkyv, nebo dlouhodobější trend. Tomu bychom pak měli přizpůsobit systémová opatření v souladu s jednotným postupem Evropské unie,“ řekl místopředseda STAN Věslav Michalik.

Země EU mohou dočasně zmírnit dopady rychlého růstu cen energií finanční podporou či daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Vlády mohou pomoci také firmám, nesmějí ale porušit unijní pravidla o státní podpoře.

  • Z dlouhodobějších kroků Komise zmínila např. společný nákup plynu nebo rozšíření kapacity zásobníků. Reformu trhu s elektřinou či regulaci cen emisních povolenek unijní exekutiva nevyslyšela.
  • Z dočasných kroků EK uvedla podporu chudším domácnostem a daňová omezení. Důležité je jejich časové omezení a zacílení na domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Pro podporu lze využít například peníze z prodeje emisních povolenek.

ERÚ vyzývá k trpělivosti

„Spotřebitelé v tuto chvíli nemusejí nic dělat, nemusejí nikam volat nebo chodit na pobočky. Jejich dodavatel poslední instance (DPI) se jim ozve sám během několika dní. Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ vysvětluje Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

„S ERÚ, OTE i všemi DPI jsme v kontaktu, okamžitě bylo vytvořeno několik pracovních skupin, aby všichni měli potřebné informace a vše se zvládlo,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Vznikla také technická skupina, kdy ERÚ je v kontaktu s distributory energií, kteří hrají klíčovou úlohu v celém procesu. Všichni se snažíme - MPO, ERÚ, OTE i DPI - dělat maximum v duchu svých pravomocí proto, abychom lidem, které nechal končící dodavatel na holičkách, pomohli.“

Přečtěte si také Dodavatel energií zkrachoval, jste chráněni dodavatelem poslední instance Přečíst článek

Cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly

DPI do ceny může promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují, DPI nevyjímaje. Většího zdražení se tak v rámci DPI mohou dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s (z dnešního pohledu) výhodnou cenou.

„Zdražují téměř všichni dodavatelé a ani dodavatelé poslední instance nemohou nastavit ceny pod úrovní, za kterou energie sami nakupují. Přesto jsem už vyzval jejich vedoucí představitele, aby nabídli lidem ceny skutečně odpovídající situaci a nikoliv vyšší. Energetický regulační úřad bude jejich výpočet pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady,“ dodává Stanislav Trávníček.

Rychlý růst cen energií na trzích znepokojuje i řadu firem

„Vláda, celá politická reprezentace a ERÚ musí jednat rychle, situaci je třeba nyní urgentně řešit a rychle stabilizovat. ERÚ by mělo také prošetřit situaci na trhu, zda dodavatelé mají zasmluvněné dostatečné dodávky elektřiny. Důležitá bude také otázka ceny a zajištění dodávek těmto odběratelům v dalších měsících,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.
„Rychlý růst cen energií na trzích ale znepokojuje řadu našich firem, zejména pak z odvětví průmyslu. Snižují se tak firmám i prostředky na potřebné investice. Problematiku budeme chtít otevřít i na pondělní mimořádné tripartitě,“ doplňuje Jaroslav Hanák.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.