logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ceny na asijských spotových trzích s plynem rostou

Ceny plynu se stávají čím dál víc globální záležitostí, ceny v Evropě jsou na poptávce v Asii závislé s tím souvisí i ceny na našich spotových trzích. Ceny v Asii rostou, převis poptávky je minulostí, rostou spotové ceny v Evropě.

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Globální poptávka po zkapalněném zemním plyn (LNG) v následujících několika letech by mohla růst o tři procenta ročně. Poptávka po plynu poroste zejména díky přechodu z uhlí na plyn při výrobě elektrické energie, uvádí konzultační agentura Eurasia Group.

Obchod s LNG se zotavuje z pandemie covidu-19 rychleji, než se čekalo, nízké ceny plynu umožnily dočasně nahradit uhlí plynem v rozvíjejících se asijských ekonomikách, uvádí se ve zprávě klientům.

Asijský srovnávací kontrakt JMK s dodávkou na měsíc dopředu byl v dubnu pod 5,62 EUR za megawatthodinu. Od té doby se zotavil na více než 22 EUR/MWh, přičemž únorové (2021) kontrakty se v aktuální relaci obchodují za 29 EUR/MWh.

Pandemie zasáhla poptávku po energii, ale počáteční obavy, že by šok mohl vést k prudkému poklesu spotřeby plynu, se nenaplnily. Schopnost trhu překonat taková cenová minima na začátku letošního roku významně přispěla k jeho odolnosti, protože kupující využili výhodných cen, a tím udrželi poptávku,“ uvádí agentura.

Uhelný průmysl, naproti tomu, snížil svou produkci, aby podpořil ceny uhlí, což mohlo těžařům ušetřit nesnáze nyní, z dlouhodobého hlediska to ale pravděpodobně mu způsobí trvalé škody,“ hodnotí situaci Eurasia.

Pandemie zasáhla poptávku po energii, ale počáteční obavy, že by šok mohl vést k prudkému poklesu spotřeby plynu, se nenaplnily,“ uvedla Euroasia.

Schopnost trhu překonat taková cenová minima na začátku letošního roku významně přispěla k jeho odolnosti, protože kupující využili výhodných cen, a tím udrželi poptávku.

Uhelný průmysl naopak snížil produkci na podporu cen, což mohlo ušetřit těžařům uhlí nějaké potíže, ale pravděpodobně by způsobilo dlouhodobé škody,“ uvedl.

Poptávka v Asii

Na straně poptávky by Čína pravděpodobně zvýší dovoz o 20 mil. tun, z úrovně roku 2019, na 80 mil. tun v roce 2025 – což by bylo výzvou pro Japonsko, jako největšího dovozce LNG na světě – uvedla skupina Eurasia.

S tímto objemem importu by se Čína mohla stát největším importérem LNG na světě a nahradit na této pozici Japonsko. Agentura ale zároveň podotýká, že posuny v legislativě a regulaci nejen v Japonsku, ale například také v Jižní Korei, podpoří tamní spotřebu LNG, takže by si Japonsko svou pozici lídra mohlo zachovat.

Pro Jižní Koreu, která nemá dlouhodobé smlouvy o dodávkách LNG k uspokojení svých potřeb, bude přechod od uhlí k plynu vyžadovat, aby energetické společnosti buď zvýšily dovoz ze spotového trhu nebo uzavřely nové, dlouhodobé smlouvy v příštích pěti letech.

Výsledkem by bylo, že celkový dovoz japonského LNG v nadcházejících letech pravděpodobně poklesne přibližně o 5 milionů tun, a to navzdory vyjádření politiků, kteří se zasazují o snížení používání uhlí.

Japonsko loni dovezlo přibližně 77 milionů tun, zatímco jihokorejský dovážel podle celních údajů přibližně 40 milionů tun.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.