logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výhodné nabídky elektřiny a plynu 2020


© Adobe Stock

Ceny elektřiny se opět na přelomu roku výrazně zvýšily. Ceny plynu byly sice stabilní, ale ke konci roku se objevily atraktivní nabídky nových, silných dodavatelů. Které nabídky stojí za úvahu, když se zákazník rozhodne změnit dodavatele?

Reklama

Kalkulátor cen energií TZB-info

Výdaje za energii tvoří podstatnou položku rozpočtu domácnosti, zvláště, když se elektřinou nebo plynem topí. Pak stojí za to si při došlém vyúčtování projít aktuální nabídky a zhodnotit si, zda mám dobrou cenu a nebo zda by bylo pro mě výhodnější si najít někoho levnějšího. Nabídek na trhu je dost, člověk si může vybrat podle smlouvy nabídky na dobu neurčitou, u nichž kdykoli může přejít jinam nebo na dobu určitou, dnes již téměř vždy s garancí ceny. Novým prvkem jsou nabídky s cenami podle spotového trhu.

Bohemia Energy Start ++ (Energie A++)

Nabídka Start ++ je akviziční nabídkou Energie A++. Zákazník bude odbírat energii podle ceníku Start ++ po dobu jednoho roku a pak přejde na ceník podle spotového trhu Energie A++. Smlouva je bez závazku, zákazník může kdykoliv odejít.

Ceny elektřiny jsou podle spotového trhu stanoveny pro každou hodinu dne a u plynu pro každý den, obchodník si přidává k ceně komodity poplatek a určuje si stálý plat. Zákazník u elektřiny může nakupovat i prodávat elektřinu z fotovoltaiky za cenu na spotovém trhu. V případě průběhového měření i používat spotřebiče – žrouty podle nejnižších cen na trhu.

V dnešní situaci, kdy dodavatelé zvyšují ceny a naopak ceny na spotovém trhu klesají nebo stagnují, se nabídky ze spotového trhu mohou stát cenovým hitem atraktivním pro mnoho zájemců. Dlouhodobě jsou ceny takových nabídek výhodnější než ceny standardních produktů dominantních dodavatelů.

Elimon Svěží ceník

Svěží ceník nabízí fixní ceny na jeden rok, potom se smlouva automaticky prodlužuje a zákazník má ceny podle spotového trhu. Ve srovnání s Energie A++ cena, kterou si účtuje obchodník, je nižší. V Kalkulátoru cen energií TZB – info jsou ceny po prodloužení uváděny jako průměr za posledních 12 měsíců a jsou někdy dokonce výhodnější než akviziční ceník.

Skautská energie

Ceny u této nabídky byly vysoutěženy v polovině roku 2018, v době, kdy ceny na burze byly relativně nízké. Potom ale ceny elektřiny prudce vzrostly a ceny Skautské energie se staly cenovým hitem. Před koncem roku hnutí zpřístupnilo nabídku pro každého, zákazník již nemusí mít pozvání od skauta. Zájemce by si ale u elektřiny měl uvědomit, že tato super výhodná cena pro něj koncem roku skončí. Dá se čekat, že ceny elektřiny vysoutěžené letos v aukci budou podstatně vyšší a zájemce si velmi nízkých cen elektřiny již moc dlouho neužije. Jiná situace je u plynu, kde v případě, že ceny na burze budou stejné jako dnes, mohou se zákazníci dočkat skvělých cen.

Další výhodné nabídky

Z konvenčních nabídek bych chtěl upozornit u jednotarifu na produkt Energie ČS Online, jehož cenu obchodník v době přecenění vynechal. ČEZ již cenu jednotarifu od března zvyšuje, tak lze očekávat, že se mnoho obchodníků rozhodne jej následovat. U elektřiny pro topení se zdá být cena na delší dobu konečnou, pokud se nic převratného v energetice nestane. V současné době bych doporučoval spíše nabídky s garancí ceny na co nejdelší dobu, za úvahu stojí nabídka společnosti Alpiq Elektřina A++ 24, Lumius / Fix2 nebo Fix 3 a také Pražská energetika / PRE PROUD FIX3. Všechny tato nabídky jsou výhodné jak u proudu pro svícení tak i pro topení.

U plynu se situace mění každou chvíli, někteří obchodníci se předhánějí v cenově lákavých nabídkách a není špatné si skvělou cenu zafixovat. Na druhou stranu chápu zákazníky, kdy po loňském velmi teplém roce mají nyní vysoký přeplatek, který je nenutí do změny.

Protože zde nemohu jmenovat všechny doporučené produkty, uvádím svou charakteristiku společností, které lidé často sami poptávají a které svým jednání přispívají ke zlepšení prostředí na trhu.

Lumius, Alpiq

U těchto společností lze najít vše, co zákazník dnes vyžaduje: Výborné ceny, zákaznicky orientované obchodní podmínky a výborná komunikace se zákazníkem. Navíc zájemce má jistotu finančně silných společností. Zákazník si může vybrat z nabídky fixních cen po určitou dobu nebo smlouvu bez závazku, ceny se u obou typů smluv výrazně neliší.

MND

Zákazník této společnosti určitě nedostane tu nejlevnější cenu na trhu, ale dostane kvalitní cenu, která je dlouhodobě výhodná. Společnost je navíc skvěle hodnocena, co se týče zákaznického servisu a domácnost spolu s dobrou cenou získá i výhodné podmínky.

Energie ČS, Fonergy

Společnosti poskytují dlouhodobě výhodné ceny, smlouvy jsou pouze bez závazků, servis je skvělý. Fonergy je dokonce nejlépe hodnocenou společností na trhu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.