logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V třídění jsou Češi špička, energie nám ale moc nejdou. Co dalšího můžeme doma dělat pro ochranu životního prostředí?

Češi jsou co do třídění pátou nejlepší zemí v Evropě, za rok každý z nás vytřídí v průměru 51,3 kilogramů recyklovatelného odpadu. V čem ale zaostáváme je zpracování bioodpadu a využití zelené energie v domácnostech.

Reklama

Zbytky jídla tvoří podle odhadů až polovinu veškerého směsného odpadu, na jednoho člověka je to přes 250 kg ročně. Čtyřčlenná rodina tak za rok na skládku pošle přes tunu odpadu, který by mohla jednoduše zpracovat i v domácím kompostu nebo vytřídit. Slouží k tomu hnědé kontejnery, které obyvatelům může zajistit vedení města. Bioodpad se většinou sváží do kompostáren, kde z něj vzniká humus, nebo do bioplynových stanic, které z něj vyrobí elektřinu.

Právě u elektřiny máme jako Češi ještě co dohánět. V množství vypuštěných emisí na jednoho obyvatele jsme totiž čtvrtí nejhorší v Evropě. Ze 40 % se na tom podílí energetika, a především uhelné elektrárny vyrábějící špinavou elektřinu, která drancuje naše ovzduší i krajinu.

Pokud už poctivě třídíte a snažíte se o úspornost energií v domácnosti, dalším krokem pro vás může být přechod na zelenou elektřinu. Tu nabízí třeba startup bezDodavatele, který propojuje domácnosti s českými výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů. Při výrobě čisté energie z obnovitelných zdrojů, tedy slunce, větru či vody totiž žádné emise ani skleníkové plyny nevznikají. „Čistou energii přitom může odebírat každá rodina, aniž by v domácnosti poznala jakýkoliv rozdíl a díky velkoobchodním cenám mohou i ušetřit,“ doplňuje Robert Chmelař, zakladatel bezDodavatele.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.