logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Trh energií a dodavatelé - aktuálně ve zkratce

Zákazník se může bránit tím, že se o smlouvy zajímá, čte je a nebojí se ozvat, říká Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energí TZB-info, pro Penize.cz a Finance.cz.

Reklama

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energí TZB-info, odpovídal na otázky pro Penize.cz a Finance.cz: S jakými hlavními triky se nyní setkáváte?

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energí TZB-info: "Jedná se především a popis nabízeného produktu a jeho výhodnosti. Způsob prezentace plateb (náklady na měsíc) a srovnání s nabídkami konkurence. Prodej po telefonu bez toho, aby se zákazník mohl rozmyslet. Prodej pochybnými aukčními společnostmi, které nejsou dodavateli a nevztahuje se na ně energetický zákon."

Je podle vás legislativa dostatečná?

Ing. Schindler: "Legislativa je rozsáhlá, ale nedostatečná. Stačil by zákaz automatického prodlužování smlouvy s tím, že by zákazník přecházel po vypršení závazku by mohl odejít jako u smlouvy na dobu neurčitou. Také by bylo dobré potvrdit uzavření smlouvy po telefonu podpisem papírové smlouvy."

Jak se spotřebitel může bránit?

Ing. Schindler: "Zákazník se může bránit tím, že se o smlouvy zajímá, čte je a nebojí se ozvat."

Poroste podle vás ještě cena elektřiny?

Ing. Schindler: "Nevím, krátkodobě možná, dlouhodobě uvidíme co obnovitelné zdroje."

Vyplatí se ji fixovat?

Ing. Schindler: "Nové nabídky jsou značně dražší než nabídky ještě před měsícem nebo několika měsíci. Zákazník si nyní moc fixací ceny nepolepší, spíš jde o to, co nejdéle si ponechat starou cenu."

Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energí TZB-info
Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energí TZB-info. Poradenství na téma dodavatelé elektřiny a pylnu a ceny elektřiny a plynu na veletrhu FOR ARCH 2017, stánek TZB-info
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.