logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rozhovor: Jak navrhovat domy podle nových požadavků na budovy NZEB II

V lednu roku 2022 začaly platit nové energetické požadavky na novostavby a větší rekonstrukce, plynoucí z vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov. Ty motivují při projektování ke komplexnějšímu přístupu při energetickém a architektonickém řešení budov.

Jan Huber a Michal Šenkýř ze společnosti Wienerberger odpovídají v rozhovoru o nových požadavcích NZEB II pro estav.tv
Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na podrobnosti jsme se v rozhovoru ptali Jana Hubera a Michala Šenkýře, produktových manažerů společnosti Wienerberger. Změny se podle slov Michala Šenkýře týkají zejména budov navrhovaných na hranici normových požadavků. Pokud někdo navrhl budovu jako pasivní dům, současným požadavkům vyhoví.

Změny vycházejí z toho, že podle požadavku dříve platné vyhlášky se při výpočtu tzv. referenční budovy musela snížit spotřeba neobnovitelné primární energie u všech rodinných domů o konstantu 25 %. Toho se dosáhne využitím nějakého obnovitelného zdroje energie.

Podle nové vyhlášky č. 264/2020 Sb. již tento požadavek s účinností od 1. ledna není konstantou, ale je závislý na vypočítané měrné potřebě tepla na vytápění. Čím více je budova, tedy i rodinný dům, energeticky náročná, tím přísnější je požadavek na krytí spotřeby primární energie z neobnovitelných zdrojů nějakým obnovitelným zdrojem.

Vhodná architektura domu, využívání slunečního záření, orientace ke světovým stranám a umístění na pozemku může tedy ve značné míře eliminovat požadavky na potřebu technických zařízení obnovitelných zdrojů v domě.

O energetickém řešení domu, ale také o navrhování obálky z produktů Wienerberger, o technické podpoře a novém konfigurátoru domu se dozvíte nejen na webu společnosti, ale doporučujeme se zaregistrovat do Wienerbergerber partnerské zóny, tzn. WIP zóny. Jedná se o webovou platformu, která slouží jako podpora projekčních kanceláří a dalších odborníků ve stavebnictví. Získáváte zde nejnovější informace o produktech, řešeních i novinkách ve společnosti Wienerberger s.r.o., ale také zde můžete shlédnout přednášky z Wienerberger fóra nebo zde získáte více informací k NZEB II.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.