logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ochrana zdraví při svařování

Reklama

Když svářeči přemýšlejí o ochraně svého zdraví, řeší většinou kvalitu svářečské kukly. Při svařování ale dostávají zabrat i dýchací orgány. Ač si těchto rizik 98 % svářečů uvědomuje, až třetina svářečů nepoužívá respirátor. Polovina z nich jednoduše proto, že jej nemá k dispozici, vyplývá z průzkumu technologické společnosti 3M mezi svářeči v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

Svářečský karavan je projekt technologické společnosti 3M, do kterého se zapojily tři desítky firem, kde je sváření běžnou součástí každodenní práce. V pojízdném karavanu 3M pořádá diskuze o svářečských technikách, trendech a ochranných prostředcích. Z dotazníkového šetření mezi 319 profesionálními svářeči vyplynula zajímavá zjištění.

„Až jedna čtvrtina dotázaných svářečů odpověděla, že bezprostředně po sváření pociťuje zdravotní problémy. Mezi ty nejčastější patří pálení očí, podrážděné hrdlo, ječné zrno, zánět spojivek, zhoršené dýchání nebo kašel,“ uvádí Denis Förster, odborník na ochranu při sváření, z technologické společnosti 3M a dodává, že téma ochranných pracovních prostředků se nesmí podceňovat.

ochrana zdraví, foto 3M Česko, spol. s r.o.
svářeči a ochrana zdraví, foto 3M Česko, spol. s r.o.

Povinná vs. doporučená výbava svářeče

„Respirátor je základní svářečská výbava. Dokáže odfiltrovat škodliviny, které jinak trvale ohrožují dýchací ústrojí. Proto je smutné, že více než třetina českých, slovenských a maďarských svářečů respirátor nepoužívá. Je to paradox, protože 98 % všech dotázaných označilo sváření bez respirátoru za škodlivé,“ pozastavuje se nad současnou praxí Denis Förster.

Nejčastější příčinou, proč respirátor svářeči při práci nepoužívají, je podle průzkumu to, že ho nemají v práci k dispozici (47 %). „Zaměstnavatel má ze zákona povinnost chránit zdraví zaměstnanců, a pokud nelze rizikové faktory odstranit jinak, je povinen jim bezplatně poskytnout vhodný osobní ochranný pracovní prostředek,“ upozorňuje Denis Förster. Pětině dotázaných je nošení respirátoru nepohodlné, 17 % svářečů uvádí, že se jim s respirátorem špatně svařuje a někteří sebekriticky uznali, že je za tím pouze lenost.

Hlavním ochranným pracovním prostředkem každého svářeče je ale kukla. Nejznámější a zároveň nejžádanější značkou mezi svářeči je Speedglas od 3M.

ochrana zdraví, foto 3M Česko, spol. s r.o.
K mistrovské práci je potřeba perfektní vybavení, foto 3M Česko, spol. s r.o.

K mistrovské práci je potřeba perfektní vybavení

Kdyby si svářeči mohli vybrat, zvolilo by tuto značku 87 % z nich a to zejména pro její funkčnost (22 %), kvalitu (15 %), často na základě dobré předchozí skutečnosti (13 %), anebo prostě proto, že ji považují za nejlepší (13 %).
„V roce 1981 jsme způsobili revoluci ve světě svařování, když jsme představili první komerčně životaschopnou samozatmívací svářečskou kazetu. Od té doby je značka Speedglas™ a s ní spojená technologie standardem, o který ostatní usilují,“ potvrzuje Denis Förster.

Technologická společnost 3M aplikuje vědecké poznatky do praxe a nejinak tomu bylo i u samozatmívacích kazet (ADF – auto darkening welding filter). Díky němu odpadla nutnost brát do ruky ochranný štít, nebo sklápět tmavou část skla na helmě. Samozatmívací kazeta reaguje na světlo, takže během 0,1 milisekundy od zažehnutí oblouku se kazeta přepne do tmavého stavu. Po skončení svařování se automaticky vrátí do čirého stavu, což umožňuje okamžitou a bezpečnou prohlídku svařovaného místa a přípravu na další svar.
Mezi výhody značky 3M Speedglas patří snadné a univerzální používání, spolehlivost a výdrž, shodují se svářeči.

Budoucnost svařování

Při setkáních ve svářečském karavanu se hovořilo i o tom, jak si svářeči představují svou profesi za pět let. Více než třetina (36 %) doufá, že svařování bude pohodlnější a více než čtvrtina očekává, že se do ní promítnou technologie (5 %), automatizace (5 %) a roboti (16 %). Téměř čtvrtina (23 %) svářečů předpokládá, že je v horizontu pěti let žádná zásadní změna nepotká. Zbývajících 15 % se těší, že se vývoj v oboru pozitivně promítne na jejich zdraví.

O společnosti 3M

3M je přední globální technologická společnost se sídlem v St. Paul v USA. Již déle než 100 let vyvíjí inovativní výrobky a řešení pro průmysl, energetiku a telekomunikace, bezpečnost a zabezpečení, zdravotnictví, kancelář a domácnost. 3M Česko, spol. s r.o. působí jako výhradní zastoupení 3M Company na českém trhu. Řadí se mezi nejvýznamnější partnery českého průmyslu, zdravotnictví, školství a vědy. Aktuálně jí patří 65. místo v žebříčku „Českých 100 nejlepších“ občanského sdružení Comenius. Sílu a oblibu značky 3M potvrzuje ocenění Business Superbrands 2014 v České republice.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.