logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Posypová sůl - stálice mezi posypovými materiály

Zimní období je charakteristické nízkými teplotami, které nám přinášejí sníh a náledí. Zatímco příroda se s těmito změnami už vyrovná, tak naše silnice a chodníky ne.

Méně solit - nelze

Víme to všichni, moc soli v lidském těle škodí a v přírodě také. Zatímco pro zdravý životní styl stačí omezit množství přijaté soli v potravě, tak namrzlý chodník nebude s menším množstvím soli schůdnější a silnice sjízdnější.

Další posypové materiály

Existují i další látky, které jsou schopny rozmrazit vodu, či zdrsnit povrch. Z rozmrazovacích látek, kam se sůl posypová řadí, je to chlorid vápenatý, který je účinný až do -35 °C, chlorid hořečnatý, jeho účinnost je také až -30 °C, dále močovina atd.

A zatímco posypová sůl je v praxi účinná jen do -10 °C, tak má obrovské benefity - jednoduchou výrobu, dostatečné zásoby a stále nízkou cena posypové soli, která je až 6x nižší než jiné posypy.

Inertní posypové materiály - laciné řešení?

Mezi tyto materiály, které zvyšují přilnavost k podkladu, se řadí štěrk, písek, škvára atd. Také je na trhu moderní ekologický posyp Liapor (drcený expandovaný jíl). Výhodou těchto materiálů je nižší cena a ekologičnost, nevýhodou je ne zcela 100% zaručení přilnavosti k vozovce, snížená účinnost při novém sněhu či náledí a v neposlední řadě i prašnost. Pozor i na popel, ten také poslouží, ale může obsahovat těžké kovy, které půdu znečistí.

Sůl nad zlato

To ještě ne, ale nízká cena posypové soli pořád zajišťuje přední místo v použití. I proto je objem a prodej posypové soli stále ve stovkách tisíců tun za rok. Mysleme alespoň na to, jak co nejvhodněji zkombinovat použití soli i s jinými materiály, či mechanickým odstraněním sněhu a ledu.

Druhy rozmrazovacích látek


OPTIMTOP s.r.o.
logo OPTIMTOP s.r.o.

Široká nabídka balených paliv s bezplatnou dodávkou po celé České republice. Nabízíme dřevěné brikety, palivové dřevo, dřevěné pelety, balené uhlí, uhelné brikety, rašelinové brikety a další paliva.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.