logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Plán na plovoucí „lázně“ na Temži

Britové svou velkou řeku prostě milují, ale její čistota se díky blízkosti moře, frekvenci říční a námořní dopravy a množství průmyslových závodů po i proti proudu řadí do těch nejnižších kvalitativních kategorií.

Reklama

Městská rada se rozhodla, že po bezmála 150 letech provozu spustí generální opravu dnes již značně poddimenzovaného kanalizačního systému Londýna. Rozsáhlá rekonstrukce kanálů, která se má v projektovém řešení architektů promítnout do zvýšení čistoty vody v Temži, je prý startovním bodem, od kterého by se mohlo znovu začít datovat koupání v řece.

Samotné pojetí lázní na Temži je ve své podstatě velmi jednoduché. Základním stavebním materiálem se tu stávají betonové prefabrikáty (betonové kazety), ukotvené na betonových pylonech a podpůrném systému z ocelových nosníků, doplněné na povrchu o dřevěná hrazení, podlážky a zábradlí, kovové schůdky z nerezů a velké kameninové květináče, osazené vegetací. Voda v bazénech bude „nad úrovní“ hladiny v řece, aby případné rozbouřené vlny nezanášely vodu v bazénech usazeninami a nečistotami. Do bazénu se bude dostávat voda z řeky, ale až po profiltrování a přečištění. Ve hře je kromě autonomního systém filtrace vody i varianta s kořenovou čističkou vody. Kazety betonových palub se nadnášejí na vodní hladině díky zabudovaným vzduchovým kapsám na obvodu, a také vyvažují gabionové klece naplněné kameny a vegetací v květináčích. Nápad na osazení bazénu rostlinstvem pochází z hlavy architektů studia Jonathan Cook Landscape Architects, kteří se na projektu lázní na Temži také částečně podíleli.


Okrajové vymezení bazénů má být lemováno rákosem, jednotlivé koupací oddíly zase zdůrazní osazení žlutými kosatci. Část plochy má být v rámci zvýšení estetické a ekologické hodnoty připodobněna přírodnímu slanisku, porostlém žabníky a lekníny, zatímco „suchá“ část, určená k opalování bude obkroužena květináči s rozchodníky a skalníky.

Více o projektu Koupání v Temži? Projekt Studia Octopi oživí Londýn na portálu ESTAV.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.