logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vlhkost u privátních interiérových bazénů

Reklama

Při stavbě nového rodinného domu a při přístavbách si část zákaznického spektra chce zvýšit komfort svého obydlí, a proto se velmi intenzivně zajímá o stavbu interiérového bazénu. Výstavbou vnitřního bazénu myslí investoři na volné chvíle trávené v rodinném kruhu. Rodina tráví volný čas u bazénu, kde mohou děti dovádět u atrakcí instalovaných do bazénu a rodiče relaxují u masážních trysek nebo ve vířivé vaně umístěné vedle bazénu.

Již při stavbě bazénu je nutné myslet na budoucnost. Pro příjemné chvíle trávené v poklidném prostoru bazénu je potřeba se zaměřit na některá specifika bazénu (která jsou ještě stále lehce opomíjena). Základním kamenem, od kterého se vše odvíjí, je výpar z vodní hladiny. Neřízeným výparem ztrácíme především tepelnou energii do bazénové vody vloženou a zároveň ztrácíme vodu, kterou následně musíme dopouštět (dopouští se studená voda, kterou kotel musí rychle nahřát, aby nedocházelo k ochlazování bazénové vody). Po čase provozu bazénu se následkem vysokého nasycení vzduchu párou začnou na stěnách objevovat plísně a další nepříjemnosti, které vedou k minimalizaci návštěv u bazénu a hodin strávených koupáním a radovánkami.

Firma BWT Česká republika (e-mail: info@bwt.cz) má velmi elegantní a cenově dostupné řešení tohoto problému. Řešením jsou odvlhčovací jednotky, které pracují na systému tepelného čerpadla; recirkulují vzduch, snižují jeho vlhkost a přivádí zpět do prostoru bazénu suchý teplý vzduch (dřívější metody používaly nehospodárné odvětrávání vlhkého vzduchu z prostoru bazénu). Tímto způsobem se udržuje vysoký komfort prostředí. Výrazně se omezuje kondenzace a náklady na vytápění se udržují na nejnižší možné hranici.

Bazén

Odvlhčovače od firmy BWT Česká republika jsou vybaveny nastavitelným hydrostatem, který automaticky řídí chod jednotky. Běžná doporučení relativní vlhkost vzduchu v rozmezí 55 až 65 % a teplota vzduchu v hale vyšší o 2°C než teplota bazénové vody zajišťují příjemné prostředí a omezuje se srážení vlhkosti (omezení srážení vlhkosti je omezeno za předpokladu správné tepelné izolace stavebních konstrukcí).

Plně kompaktní odvlhčovací jednotky od firmy BWT Česká republika kladou minimální nároky na instalaci. Po spuštění má jednotka tichý chod, vyznačuje se vysokou bezpečností a spolehlivostí. Přizpůsobením podmínkám konkrétní instalace umožňuje speciálně vyvinutá výdechová vyústka s nasměrováním proudu odvlhčeného vzduchu v rozmezí 80 st. mezi svislou a vodorovnou rovinou. Tím je umožněna montáž na podlahu nebo v různých výškách na stěnu. Odvlhčovací jednotky jsou uzpůsobeny i pro montáž za stěnu, aby ráz bazénové haly nebyl narušen umístěným zařízením na stěně bazénu (ve stěně jsou pouze dva podélné průduchy pro nasávání a výdech vzduchu).

Odvlhčovače jsou vyráběny standardně ve dvou velikostech DH 33 a DH 55. Základní systém je tvořen plně hermetickým chladicím systémem s náplní R22, výparník a kondenzátor jsou vyrobeny z vysoce kvalitních měděných trubek s mechanicky nasazovanými hliníkovými lamelami s polyesterovým povlakem, součástí je odstředivý ventilátor a samozřejmostí je odolné jednodílné opláštění. Ze zkušenosti navrhuje odvlhčovací jednotky v kombinací s možností lamelového zakrytí vodní hladiny.
Lamelovým zakrytím hladiny v době mimo koupání je snížen výpar na minimum, tím se prodlužuje životnost odvlhčovací jednotky a zároveň je snížena spotřeba elektrické energie potřebné pro chod odvlhčovače. V neposlední řadě je nutné se zmínit o bezpečnostním hledisku lamelového zakrytí, které při pádu osoby na zakrytí bezpečně zabrání ponoření do bazénu a její poranění. Instalací kombinace zakrývání a odvlhčovací jednotky jsou před námi už výše zmiňované příjemné chvíle strávené u bazénu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.