logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak šetřit vodou bez snižování komfortu? S GROHE

Na vodu připadá v ekologickém hodnocení budovy 6 % v BREEAMU, u LEEDU je to dokonce 10 %. To je poměrně velký díl, kde stojí za to promyslet možnosti úspor v rámci hodnocení ekologické budovy.

Reklama

Přehled mezinárodních certifikací a proč musíme šetřit vodou

GROHE je světový lídr v segmentu sanitární techniky. Prestižní časopis Fortune zařadil Grohe mezi 50 světových společností, které mění svět k lepšímu. Také jsme se umístili na předních příčkách při vyhlašování německé ceny za trvale udržitelný rozvoj v kategorii společností, které v roce 2015 nejvíce přispěly k trvale udržitelnému rozvoji a na našem kontě máme více než 400 ocenění za design,“ říká v přednášce Ing. Petr Francl z GROHE ČR. Úvodem tak připomíná, že udržitelnost, úspory vody a zelené stavění jsou v GROHE témata nikoliv jen poslední doby, ale dlouhodobým trendem, jak změnit svět k lepšímu.

70 % planety tvoří voda, ale jen 3 % jsou vhodné k pití. S tímto množstvím musíme hospodařit, voda cirkuluje a žádnou jinou vodu nemáme pro více než 7 miliard lidí. Klimatické změny přináší rovněž změny vodního cyklu, povodně, sucha a oblasti s potenciálním nebo již existujícím nedostatkem vody. Podle neziskové organizace Waterwise má jihovýchod Anglie k dispozici méně vody než Súdán nebo Sýrie, a Londýn je sušší než Istanbul. Spotřeba vody od roku 1930 každoročně stoupá o 1 %. Světová populace roste a existuje seznam 11 metropolí, kterým pravděpodobně dojde pitná voda jako v Kapském městě, kde se již tak stalo. Jsou mezi nimi Sao Paulo. Bengalúru, Peking, Káhira, Jakarta, Moskva, Istanbul, Mexico City, Londýn, Tokio, Miami. Je potřeba se nad spotřebou vody zamýšlet a šetřit. Jak je vidět, v seznamu jsou již i dvě evropská města a například v Londýně bylo změřeno, že cca ¼ vody je vyplýtvána.

Pokud budeme počítat se 107 l/osobu a den, pak 18 % je spotřebováno na praní, 12 % na zahradu a mytí auta, 2 % na pití a vaření, 36 % na mytí, sprchování a koupel a 32 % na splachování záchodu.

Šetření vodou v sortimentu GROHE

V ČR se setkáváme převážně se 2 certifikacemi budov, které pracují s ekologickými aspekty. Je to certifikace BREEAM a LEED,“ říká v přednášce Petr Isoz, projektový manažer GROHE ČR. Tyto certifikace hodnotí řadu parametrů. Z 19 % se hodnotí energie, 15 % fyzické a duševní zdraví, 12,5 % materiály, 12 % management, 10 % využití půdy a ekologie, 10 % znečištění, 8 % doprava, 7,5 % odpad a 6 % připadá v BREEMU na vodu, u LEEDU je to 10 %. To je poměrně velký díl, kde stojí za to promyslet možnosti úspor v rámci hodnocení ekologické budovy. V jednotlivých technologiích sanitárních instalací se bavíme o kritériích na baterie, sprchování, splachování a pisoárech.

Dřezové baterie mají potenciál úspory v omezovačích průtoku, ale jde o vyladění úspory a komfortu. GROHE má technologii ECO JOY, která právě řeší úsporu vody při zachování komfortního provozu. Pro kuchyně je určena také technologie GROHE BLUE, která nabízí filtrovanou, chlazenou a perlivou vodu přímo z vodovodní baterie a vede k omezení spotřeby balené vody, a tedy i plastů.

Přečtěte si také Kuchyňský systém GROHE Blue patří mezi finalisty německé ceny za trvale udržitelný rozvoj German Sustainability Award 2021 Přečíst článek

Umyvadlové baterie jsou v podobném režimu jako dřezové, s technologií ECO JOY se dostáváme na průtok 5,6 l/min., tedy hodnotu dostatečnou pro ekologickou certifikace BREEAM i LEED. Nicméně dokážeme se dostat až na minimální množství 1,35 l/min. u umyvadlových i dřezových baterií. U této hodnoty je ale již třeba počítat s tím, že komfort je již trochu snížený.

Pro veřejné budovy jsou ideální a stále více oblíbené infračervené, bezdotykové baterie. Jsou příspěvkem nejen k úspoře vody, ale také k hygieně. Tyto baterie jsou však také stále častěji poptávány i do domácností.

I pro sprchy máme technologii ECO JOY, kde se dostáváme z obvyklých 20 l/min. na 5,7 l/min. bez ztráty komfortu. Běžně zažitý mýtus je, že čím větší sprchová hlavice, tím větší průtok. Ale i u velkých hlavových sprch s průměrem 30 cm s ECO JOY máme průtok 9,1 l/min. bez ztráty komfortu a opět splňujeme i ty nejnáročnější požadavky na ekologickou certifikaci budov.

Přečtěte si také Nová hlavová sprcha GROHE Tempesta 250 Přečíst článek
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.