logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zpravodajství z veletrhu Aqua-therm - 26. 11. 2010

V pátek mohou návštěvníci letošního Aqua-thermu navštívit seminář Obnovitelné zdroje energie pro nízkoenergetické budovy a konferenci Ligy ekologických alternativ: Aktuální výzvy solární energetiky. Včera zazněly nové informace o implementaci směrnice o energetické náročnosti budov. Sledujte TZB-info, informace budeme aktualizovat.

Reklama

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2010

pátek 26.11.2010



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Pátek 26. 11. 2010 - Hala 2D

11:00 - 13:00 Obnovitelné zdroje energie pro nízkoenergetické budovy

11:00 - 11:20 Energeticky úsporné domy - hodnocení, klasifikace, stavební souvislosti
Ing. Pavel Kopecký, Ph.D., FSV ČVUT v Praze

11:20 - 11:40 Otopné soustavy pro úsporné domy - vhodnost použití, otopné plochy, zdroje tepla
Ing. Roman Vavřička, Ph.D., FS ČVUT v Praze

11:40 - 12:00 Solární soustavy - typy, parametry, jak vybrat kolektor, návrh a bilancování pro RD, ekonomika, reálné přínosy
Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., FS ČVUT v Praze

12:00 - 12:20 Tepelná čerpadla - typy, parametry, jak vybrat čerpadlo, návrh a bilancování pro RD, ekonomika, reálné přínosy
Ing. Bořivoj Šourek, FS ČVUT v Praze

12:20 - 12:40 Zdroje tepla na spalování biomasy pro rodinné domy, kombinace se solárními soustavami
Jiří Kalina, Bc. Stanislav Němec, Regulus spol. s r. o.

12:40 - 13:00 Diskuze
garant: STP OS09, Ing. Bořivoj Šourek

15:00 - 17:00 Tepelné čerpadlo jako moderní a ekonomický způsob vytápění

15:00 - 15:30 Kolektory pro tepelná čerpadla země - voda a požadavky na primární zařízení
Milan Trs, GEROtop, s. r. o.

15:30 - 16:00 Vrty pro tepelná čerpadla a nová legislativa
Ing. Arch. Pavel Cihelka" + Stavební Geologie - Geosan, s.r.o.

16:00 - 16:30 Zásady pro návrh tepelných čerpadel vzduch - voda
Ing. Josef Slováček , TERMO KOMFORT s. r. o.

16:30 - 17:00 Tepelná čerpadla a solární panely
Ing. Tomáš Straka, Ph.D., Regulus a. s., garant: Asociace pro využití tepelných čerpadel Ing. Dagmar Vaverková

Pátek 26. 11. 2010 - Velký sál

13:30 - 16:30 Konference Ligy ekologických alternativ: Aktuální výzvy solární energetiky

  • 1. MINIsolarVIDEOfest - komentovaná projekce videoprocházek po zajímavých solárních instalacích v ČR a Evropě (vč. ukázky z aktuálně diskutovaného filmu "4. revoluce - energetická soběstačnost", videoportrétu Ligy OZE v Maďarsku)
  • 2. Představení solárních TOP projektů v předních sídlech Solární ligy ČR a Evropské ligy obnovitelné energie (RES CL), prezentace nejúspěšnějších CZ obcí a měst v EUsoutěži
  • 3. "Fotovoltaika na můj dům?!" - nová pravidla a předpisy + výhody, rizika a ekonomika z pohledu nejaktuálnějších podmínek v ČR

Přednášející: členové LEA + odborní hosté


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

Jaký systém TČ zvolit, země - voda nebo vzduch - voda?

Tepelná čerpadla systému země-voda bývají z konstrukčního hlediska zpravidla bezproblémová, pokud jsou vyrobena dle příslušných norem. Sériově vyráběná tepelná čerpadla systému země - voda dnes dosahují zpravidla topného faktoru vyššího než 4 (při BO/W35) a jejich kvalita je dána použitými komponenty, regulací apod. Problematickým se jeví spíše provedení primárních okruhů (plošný kolektor nebo termovrt). To už je zpravidla záležitostí instalační firmy. Protože provedení primárních okruhů přímo ovlivňuje cenu celkové instalace, snaží se zde někteří dodavatelé "ušetřit", ale je to šetření na naprosto nesprávném místě, protože poddimenzovaný kolektor nebo vrt přímo ovlivňuje dosahované energetické úspory, které se při soustavném podchlazování okolí jímacích trubek stále snižují. Po několika letech tak majitel tepelného čerpadla může zjistit, že platí za spotřebovanou elektrickou energii stále víc, i když se mu dům nezvětšil a ostatní spotřeba se nemění. V odborných kruzích se tomu říká "vymrazení primáru" a s tím se nedá dělat nic jiného, než dodatečně přidat vrt nebo rozšířit plošný kolektor, což je vždy nepříjemné a stojí to peníze. Velmi záleží na kvalifikovaném návrhu a raději poněkud naddimenzovaném primárním okruhu, aby se předešlo omezení výkonu proti jmenovitým hodnotám tepelného čerpadla.

S tepelnými čerpadly vzduch-voda je to o něčem jiném, než u předchozího systému. Je tomu teprve něco přes 10 let, kdy se na trhu objevila tepelná čerpadla systému vzduch-voda, která byla schopna pracovat i v teplotách venkovního vzduchu pod bodem mrazu. Do té doby končila se svým provozem kolem venkovní teploty 0?C, takže energetické úspory nízké a celá ekonomika provozu nemožná, u nás prakticky nevyužitelná. Teprve s využitím kompresorů typu Scrool se situace změnila a s tím souvisel i další poměrné rychlý rozvoj tohoto systému, protože tato tepelná čerpadla už dosahovala toho, že mohla pracovat při teplotách -10 nebo - 15?C, některá dokonce i při -20?C. Tento trend začali prosazovat nejprve němečtí a rakouští výrobci a dosahovali pozoruhodných výsledků, pokud se ekonomiky provozu týče. U nás se také někteří výrobci dali touto cestou a zvládli technologii výroby, přičemž z počátku se jednalo o dělené split jednotky a později i kompaktní řešení.

Navrhnout a zkonstruovat tepelné čerpadlo vzduch-voda, aby spolehlivě odebíralo z venkovního vzduchu tepelnou energii, reagovalo na vznik námrazy na výparníku a tu co nejekonomičtěji odstraňovalo, zvolit vhodné chladivo a kompresor, vyladit chladící okruh a nakonec přenést získanou tepelnou energii do topné vody, to není jen tak, zvlášť když je potřeba s ohledem na ekonomiku provozu dosáhnout co nejvyššího výkonu s co nejnižším elektrickým příkonem, tedy úroveň topného faktoru. Je to o to složitější, že teplota primárního zdroje - venkovního vzduchu - se mění v poměrně širokém rozmezí (od -25?C do + 35?C) a také množství vzdušné vlhkosti se mění, což má přímý vliv na vznik námrazy na výparníku a nutnost jejího odmrazování.

Jak tedy vybírat? Především je potřeba zjistit, zda výrobek je bezpečný a vyroben podle příslušných norem. Každý výrobek uváděný na trh musí mít doklad o tom, že splňuje všechny předpisy, což musí doložit výrobce, je-li z EU, nebo dovozce, jedná-li se o výrobky ze zemí mimo EU. Parametry tepelného čerpadla by měly být samozřejmě deklarovány v oficiálních dokumentech k výrobku, včetně již výše zmíněných topných křivek (to platí nejen pro tepelná čerpadla vzduch-voda, kde je to zvlášť důležité, ale i pro ostatní systémy).

Zpětné získávání tepla a větrání objektů

Rekuperace nebo také zpětné získávání tepla (často také ve zkratce uváděné jako ZZT ) dle definice je proces, při kterém se ze vzduchu, který se odvádí za určitým účelem z budovy, odebírá teplo a toto teplo se předává do vzduchu, který se do objektu přivádí, a jež nahrazuje odváděný vzduch.

Zpětné získávání tepla můžeme rozdělit podle typu použitých výměníků do dvou základních skupin:

  1. Rekuperační výměníky pro zpětné získávání tepla - to je založeno na předávání tepla z jednoho média (obvykle odsávaného znečištěného vzduchu) do druhého média (obvykle přiváděného čerstvého vzduchu) pomocí nějakého zařízení
    1. Zařízení ZZT pomocí výměníků s pohonem teplonosného média (nejčastěji nemrznoucí směs) - kapalinové okruhy
    2. Zařízení ZZT pomocí výměníků bez pohonu teplonosného média - tepelné trubice
    3. Zařízení pomocí nuceného pohonu chladiva - tepelná čerpadla
    4. Zařízení s přímou výměnou tepla - deskové rekuperátory
  2. Regenerační výměníky pro zpětné získávání tepla - je založeno na předávání tepla z jednoho média do druhého prostřednictvím akumulační hmoty
    • Rekuperátory, kde akumulační hmota mění polohu a směr vzduchu je stálý - rotační rekuperátory
    • Rekuperátory, kde akumulační hmota je stálá a směr vzduchu se mění - přepínací rekuperátory

Druh rekuperace se vždy používá podle toho, odkud se energie potřebuje odebírat a kam se energii bude dávat. Řídí se tím, jaký teplotní a vlhkostní potenciál má odváděný vzduch. Řídí se tím, zda odsávaný vzduch, ze kterého chceme získat teplo je či není znečištěn prachem, toxickými látkami, zda není nadměrně vlhký a podobně.

Rozlišuje se využití rekuperace v zimě, zde hovoříme o zpětném využití tepla a využití rekuperace v létě, kdy hovoříme o zpětném využití chladu.

V souvislosti s účinností zpětného získávání tepla se občas zapomíná na to, že účinnost rekuperátoru není neměnná hodnota. Obvykle se účinnost mění s množstvím protékajícího vzduchu, které se např. může měnit u vzduchotechnických zařízení s proměnnými otáčkami ventilátorů. Obvykle je vyšší účinnost při menším průtoku vzduchu rekuperátorem. Dále se může měnit účinnost v době, kdy bude docházet ke kondenzaci vlh-kosti v rekuperátoru. To se může účinnost rekuperace zvýšit až o cca 5 - 7 %.

U regeneračních rekuperátorů se může v závislosti na konstrukci akumulační hmoty, pomocí níž se předává teplo, také předávat vlhkost obsažená v odsávaném vzduchu a následně předávat do přiváděného. Což může mít v některých aplikacích tu výhodu, že zbytečně nevysušujeme vnitřní vzduch. V tomto případě hovoříme také o účinnosti předávání vlhkosti.

Řízené nucené větrání s rekuperací tepla by mělo být v současné době součástí každé novostavby nebo zásadní rekonstrukce zejména proto, že pomocí těchto systémů budeme mít ve stavbách kvalitnější prostředí a proto, že tyto systémy šetří tepelnou energii, jejíž ceny jistě v budoucnu klesat nebudou.

Legislativní změny v OZE v roce 2010

Jediná účinná brzda solárního boomu - tzv. "malá" novela zákona č. 180/2005 Sb. - byla znehodnocena přesunutím účinnosti na 1. 1. 2011. Novela, kterou ohlásila předchozí vláda již v srpnu 2009, měla podle původního návrhu umožnit rychlejší snížení výkupní ceny již od 1. 1: 2010. Nižší výkupní ceny by omezily zájem investorů. Senát tuto novelu schválil teprve v dubnu 2010.

V únoru 2010 distribuční společnosti přestaly povolovat připojování nových obnovitelných zdrojů. Následně proběhla série novel vyhlášek a dalších předpisů, jejichž údajným cílem bylo omezení boomu fotovoltaiky. Dopad těchto kroků na projekty megawattových elektráren byl zanedbatelný, výrazně se zpomalil pouze rozvoj malých instalací na střechách budov, jejichž podíl na instalovaném výkonu se pohybuje kolem 10 %.

Současná legislativa umožňuje regulovat OZE elektrárny ve stavu nouze a v situacích předcházení stavu nouze. Kromě toho jsou definována nová pravidla pro posuzování žádostí o připojení. Pro obnovitelné zdroje energie byly zrušeny daňové prázdniny. Byla zcela zrušena podpora ostrovních systémů. Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren pro rok 2010 jsou ve většině kategorií nižší než v Německu.

Zajímavý je přístup vlády k Národnímu akčnímu plánu pro obnovitelné zdroje. Z dotazníku EU, který měl nezávazně definovat očekávaný rozvoj OZE do roku 2020, byl usnesením vlády učiněn závazný právní předpis, který striktně omezuje rozvoj OZE na úroveň těsně nad hranicí přijatého 13% závazku.

Prozatím poslední novela dosud neprošla Senátem. Měla by zavést vyšší poplatky za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu, darovací daň na emisní povolenky v letech 2011 a 2012 a 26% odvod z výkupních cen elektřiny z fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v letech 2009 a 2010. Poslední opatření je fakticky retroaktivním snížením výkupní ceny, zahraniční investoři (tj. i firmy s nejasnou majetkovou strukturou) proto připravují arbitráže. Údajným cílem této novely je snížení růstu cen elektřiny. E-ON však v době projednávání novely nabízel svým zákazníkům snížení ceny silové elektřiny až o 20 %.

Ochrana před vzdutou vodou z kanalizace

S novým využíváním dříve technických prostor v budovách dochází k potřebě odkanalizovat i prostory, které jsou pod úrovní kanalizace nebo pod úrovní terénu. Stejný problém může být v přízemí objektů, které jsou postaveny ve svažitém terénu.

Zařízení, která se nacházejí pod hladinou zpětného vzdutí ve stokové síti, nesmí umožňovat zaplavení objektu vzdutou vodou. Ohrožené prostory a zařízení se musí chránit technickým opatřením. Problém je třeba řešit i v případě, kdy veřejná kanalizace je níže než je podlaha podzemní místnosti, ta je však pod úrovní vzdutí.

Standardním řešením je přečerpávání. Podle podmínek kanalizačních řádů, které byly schváleny dříve, vyžadují správci kanalizace jako ochranu objektu před zaplavením vzdutou vodou osazení zpětné klapky na vnitřní kanalizaci uvnitř nemovitosti. Toto řešení je možné pouze v případě, že investor souhlasí s občasným zaplavením místnosti.

Návrh odkanalizování těchto specifických prostor vyžaduje zkušeného projektanta, zejména pečlivé zvážení četnosti přečerpávání, tj. volbu čerpadla a nutnosti záložního čerpadla pokud v případě poruchy nelze prostory nepoužívat.

Pro odvodnění jednotlivých zařizovacích předmětů se používají lokální čerpací stanice osazené přímo u zařizovacího předmětu. Tyto technologie umožňují i dodatečnou instalaci zařizovacích předmětů v horních patrech objektů, ale daleko od odpadního kanalizačního potrubí.


Tipy na stánky:

Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (I)
Tipy na stánky - Aqua-therm Praha 2010 (II)


Pozvánka na zítřek:

Sobota 27. 11. 2010 - Hala 2D

10:00 - 12:30 Jak uspořit za elektřinu...

Dobrý partner dává více než energii... řešení pro mobilitu!
Produkty v dopravě na bázi elektromobility a CNG.

Představení produktu E.ON Trend Benefit
Unikátní produkt na dodávku elektřiny pro domácnosti, který motivuje k úsporám.

Představení produktu Eko Energie
Produkt dodávky elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

...a mají elektromobily budoucnost?

13:30 - 15:00

Dobrý partner dává více než energii... řešení pro mobilitu!
Produkty v dopravě na bázi elektromobility a CNG.

Představení produktu E.ON Trend Benefit
Unikátní produkt na dodávku elektřiny pro domácnosti, který motivuje k úsporám.

Představení produktu Eko Energie
Produkt dodávky elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

garant: E.ON

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.