logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co přinesl závěr veletrhu Aquatherm Praha 2020?


Veletrh Aquatherm Praha 2020

Výměny kotlů, koncepce BIM, nebo jednotrubkový rozvod vody byly témata doprovodného programu závěrečného dne veletrhu Aquatherm Praha 2020.

Reklama

Konference o výměnách kotlů

Redakce portálu TZB-info pořádala na Aquathermu 2020 odbornou konferenci výměny kotlů. Dobrým impulzem k výměně nevyhovujícího kotle jsou kotlíkové dotace a program Nová zelená úsporám, o kterých hovořil Jakub Hrbek ze SFŽP. U kotlíkových dotací dobíhá poslední vlna, ale podle Hrbka se už usilovně připravuje nástupnický dotační program. Nová zelená úsporám běží kontinuálně.

Povinné kontroly kotlů na pevná paliva lze chápat i jako pomoc jejich provozovatelům, neboť jim jednoznačně řeknou, zda musí svůj kotel vyměnit nebo ne. Jak upozornil Pavel Gadas, při výběru kontrolora pomůže zprovozněná online databáze, kterou zřídilo Ministerstvo životního prostředí.

Výměny kotlů zahrnují i situaci, kdy se mění nevyhovující plynový kotel napojený na komín společně s dalšími kotly. Jiří Vrba uvedl, že existují vhodná řešení za předpokladu, že jsou odborně prověřena například znalcem komínové techniky. Ne všechny společné komíny toto umožňují a jako optimální řešení se jeví, pokud všichni provozovatelé kotlů na jednom komíně se rozhodnou provést svou investici současně.

Stánek Brilon na veletrhu Aquatherm 2020
Stánek Brilon na veletrhu Aquatherm 2020

Koncepce BIM

Zástupci Česká agentury pro standardizaci (ČAS) představili služby portálu www.koncepceBIM.cz . Uživatelé zde mohou pokládat otázky k jednotlivým agendám či pracovním skupinám ČAS. Nejlépe se ale řešení hledají při osobním setkání, proto ČAS pořádá řadu specificky zaměřených workshopů v rámci agentury i na veletrzích.

Ceny energií na začátku roku 2020

Ceny elektřiny na burze klesly proti nejvyšším cenám před více než rokem zhruba o pětinu, sdělil Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info. Růst těchto cen by mohl být spojen s nejistotou kolem vypínání jaderných elektráren v Německu a s adekvátní náhradou za tyto zdroje. Naopak snižující se výroba a možnost krize snižují ceny elektřiny na burze. Plyn na burze se obchoduje rekordně nízko, příčinou je nadprodukce plynu ve světě a nízká spotřeba díky mírné zimě.

Bohužel pasivní zákazník z řad domácností nemůže čekat, že mu dodavatel sníží cenu sám od sebe. Pokud si ale jednou ročně, v době vyúčtování, zkontroluje ceny na trhu prostřednictvím Kalkulátoru cen energií TZB-info, získá přehled, díky němuž může získat atraktivní ceny, třeba z nabídek ze spotového trhu.

Online studio TZB-info a ESTAV.cz na Aquathermu 2020 – den čtvrtý

David Šafránek ze společnosti Stiebel Eltron hovořil o tom, že většina tepelných čerpadel má možnost reverzního chodu a tedy jsou schopna nejen vytápět, ale i chladit. Chladnou vodu z tepelného čerpadla lze poslat i do podlahového topení či do radiátorů, které se běžně využívají na vytápění. V takovém případě se nejedná o plnohodnotné chlazení, ale pouze o tzv. přichlazení interiéru.

S Tomášem Rečkem z firmy Ziehl-Abegg jsme se bavili o inovacích ve vývoji ventilátorů. Nejnovější oběžné kolo ZAbluefin je dílem bionického designu inspirovaném například ploutvemi velryby keporkak, díky němuž mají velmi vysokou účinnost a zároveň tichý chod. K dlouhé životnosti přispívají příměsi ricinového oleje v materiálu, ze kterého je kolo vyrobené a skutečnost, že se celé kolo skládá z jednoho kusu.

Online studio TZB-info a Estav.cz na veletrhu Aquatherm 2020
Online studio TZB-info a Estav.cz na veletrhu Aquatherm 2020

Domácí kotle na biomasu na veletrhu Aquatherm 2020

Mezi novinkami u zplynovacích kotlů na dřevo byl představen kotel 5. emisní třídy, vč. splnění podmínek ekodesignu s označením EkoScroll DELTA S od domácího výrobce Ekogalva. Kotel je možné využívat pro spalování (zplynování) měkké i tvrdého dřeva a dřevních zbytků a je zařazen do energetické třídy A+. Díky tlačnému ventilátoru a trysce ze žáruvzdorné nerezové oceli je možné v kotli spalovat i vlhčí dřevo a dřevní odpad, jako jsou hobliny, kůra, štěpka, apod. Kotel je nabízen ve velikosti 16 a 24 kW (jmenovitého výkonu).

Topenářská firma engee ekobalance vystavovala peletové kotle značky BIODOM. Jedná se automatické kotle s výkonovým rozsahem 18 až 31 kW, pracujících již od výkonů 5 kW. Kotel je přizpůsoben trhu s energeticky úspornými domy, kde není nutný vysoký topný výkon. Vystavovaný typ Biodom 21 má dostatečný výkon i pro vytápění klasických domů do 300 m2. Má automatický čisticí systém hořáku a automatický systém pro čištění výměníku tepla. Po každém zhašení se kotel vyčistí.

Kotel pro spalování různých typů tuhých paliv prezentovala firma ROJEK. Jejich zplynovací kotel ROJEK KTP spaluje při manuálním přikládání hnědé uhlí typu kostka, dřevo, dřevěné i uhelné brikety nebo černé uhlí. Kotel lze jednoduše přestavět na plnohodnotný automat pro dřevní pelety, a to dokoupením peletového hořáku a podavače. Hořák se instaluje do předních dvířek kotle a má funkci automatického čištění. Kotel je nabízen ve výkonech 5 až 30 kW.

Stánek REMS na veletrhu Aquatherm 2020
Stánek REMS na veletrhu Aquatherm 2020
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.