logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Už je to tady! Aquatherm 2020 byl zahájen!

Online studio, doprovodný program - co se událo první den veletrhu Aquatherm?

Reklama

Přibývající opatření na ochranu zdraví obyvatel v souvislosti s koronavirem zahájení veletrhu nezasáhla. Vystavovatelé v plném stavu přivítali dostatek návštěvníků, kteří naplnili i sály s doprovodným programem. Michal Drážďanský, jednatel firmy MDL Expo, která Aquatherm organizuje, při zahájení veletrhu návštěvníky ubezpečil, že navzdory neobvyklým okolnostem Aquatherm standardně probíhá.

Úterní doprovodný program:

Předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl na Dni starostů připomněl výhrady k novele stavebního zákona a navrhl ji vrátit k připomínkovému řízení: „trvám i nadále na zachování obecních stavebních úřadů v území ve stávající struktuře, tak jak bylo dohodnuto na jednání u pana premiéra Andreje Babiše, samozřejmě s rozsahem dnešních kompetencí. Stát by si měl nechat rozhodovací pravomoci při stavebních řízení zejména liniových či jiných strategických staveb financovaných ze státního rozpočtu.“ Během dne starostů byl představen projekt Chytré Česko, který je k nahlédnutí, stejně jako ostatní přednášky, na webu Svazu měst a obcí ČR.

Slovo „optimalizace“ vždy zaboduje. Jiří Novotný na UCEEB fóru zvolil optimalizaci návrhu zdrojů energie pro konkrétní budovu. K dosažení nejnižších celkových nákladů pro splnění předem definovaného požadavku, například maximální roční potřeba neobnovitelné primární energie nebo zadaná maximální roční produkce CO2, je nutná vždy kombinací zdrojů, které jsou navrženy přesně pro danou budovu.

Doprovodný program veletrhu Aquatherm 2020
Doprovodný program veletrhu Aquatherm 2020

Uplatnění metody EPC ve své přednášce na doprovodném programu představil zástupce společnosti Enbra. Při rekonstrukci nemocničního komplexu byl vyměněn systém zásobování teplem a hned v prvních sezonách došlo k úsporám mnoha milionů korun a dokonce k dalším úsporám nad částku garantovanou ve smlouvě. Víceúspory nad rámec EPC smlouvy byly rozděleny mezi klienta a dodavatele systému společnost Enbra, čímž se urychlily splátky investice.

Na vědomostní olympiádě CTI ČR soutěžilo více než 70 žáků středoškolských oborů instalatér – topenář. Zvítězil Dominik Lanča ze Střední Školy řemesel Frýdek – Místek. Dobrá zpráva ohledně vzdělávání budoucích instalatérů a topenářů je, že pokles počtu žáků na učňovských oborech se loni zastavil. Zásadní výhoda je, že školy již nejsou financovány podle počtu žáků, ale podle novách pravidel, díky kterým nemusí usilovat o udržení každého jednotlivce.

Laufen na veletrhu Aquatherm 2020
Laufen na veletrhu Aquatherm 2020

Siemens představil řešení pro řízení chytrých budov, domů a bytů

Společnost Siemens představila řešení pro řízení chytrých budov, domů a bytů. Kromě systémů Desigo nebo SiHome si návštěvníci expozice firmy mohli prohlédnout novinku v podobě chytrého termostatu s bezdrátovou komunikací a další zajímavé možnosti řízení a monitorování rodinného domu nebo bytu – od vytápění, chlazení a větrání po žaluzie nebo osvětlení. Velkou pozornost věnuje Siemens i minimální spotřebě energie a zdravému vnitřnímu prostředí. Více informací o prezentovaných řešeních, funkcích a výhodách systémů a produktů najdete na webu společnosti.

Sigma Pumpa Hranice se zdravou vodou

Vystavovatelé společnosti Sigma Pumpy Hranice uvedli formou přednášky Zdeňka Čermáka unikátní netoxický vodní systém, jehož výsledkem je zdravá, čistá, mikrobiálně stabilní voda. Firma se kontinuálně věnuje vylepšování kvality vody. Součástí přednášky byla i ochutnávka „živé vody“ a opravdu stojí za to.


Zítra se od 15 h v sále 1 uskuteční také workshop využití dat z monitoringu pro efektivní provoz budov, který vychází k konkrétních příkladů energetických auditů.

O čem se hovořilo v online rozhovorech TZB-info v úterý 3. 3. 2020?

Erika Nosková ze společnosti Samsung Electronics představila klimatizační jednotky s windfree technologií, které se po vychlazení místnosti na danou teplotu přepnou do režimu bezcitelného proudění vzduchu. Řízeny jsou čidly teploty, vlhkosti a také senzory pohybu, kdy se režimy klimatizace přepínají podle přítomnosti osob v místnosti. Mají také inteligentní řízení pomocí mobilní aplikace prostřednictvím Wi-Fi. Zařízení je k vidění na stánku firmy v hale 2.

S Jiřím Kalinou ze společnosti Regulus jsme hovořili o novém tepelném čerpadlu připojitelném na jednu elektrickou fázi. Výhodou tohoto řešení je zjednodušení elektronických prvků a snadná spolupráce s fotovoltaickou elektrárnou. Jiří Kalina zdůraznil, že Regulus vyvíjí ucelený systém, do kterého patří i větrání. Ucelenost systému umožňuje optimální využití elektřiny z fotovoltaiky, kdy regulace zvládá přeposílat elektřinu do všech připojených zařízení podle spotřeby a aktuální výroby elektřiny.

Václav Klein, ředitel společnosti Bosch termotechnika upozornil na oficiální ukončení výrobků značky Junkers, přičemž stávající zákazníci mohou být klidní – servis zůstává zachován. Výrobky značky Junkers v sortimentu plně nahradí značka Bosch. Bosch nabízí také širokou škálu průmyslových plynových kotlů, které se vlivem zpřísnění požadavků na emise instalují například v některých teplárnách dosud využívajících uhlí.

Viessmann přišel na letošní veletrh s nových designem plynových kondenzačních kotlů řady Vitodens. Základním vizuálním znakem této řady jsou ostré linie hran a velký sedmipalcový displej. Chytrý design ovšem zahrnuje i mnoho dalších funkcionalit.

Vaillant jako novinku představil tepelné čerpadlo se zcela nových chladivem R290, které má extrémně nízký potenciál skleníkového efektu GWP = 3. Libor Hrabačka, technický ředitel, potvrdil, že na toto chladivo již byli proškoleni technici společnosti Vaillant a v dubnu bude následovat školení odborných partnerů.

Mojmír Böhm ze společnosti REMS ČR představil nejkomplexnější stroj multi-push, který čistí potrubí a vody a vytápění. Poslouží instalatérům i topenářům a jeho využití se rozšiřuje s novými moduly i pro dezinfekce a čištění tlakovými rázy.

Pro životnost kondenzačních kotlů je zcela zásadní správný servis, proto společnost Thermona přichystala novou sérii školení pro tento rok. Milan Kubíček uvedl, že stát promarnil investici – za dotace plynofikoval a dnes zde máme statisíce nevyužitých plynových přípojek. Toto téma se bude probírat na zítřejším kulatém stolu zvaném Budoucnost plynu.

Veletrh Aquatherm 2020
Veletrh Aquatherm 2020

Program živého vysílání z veletrhu

Portál TZB-info vysílá z veletrhu Aquatherm Praha 2020 živě rozhovory s hosty přímo z veletržního stánku. Sledovat je můžete na domovské stránce portálu TZB-info, na YouTube a také přímo na stánku 226 v hale 2 Pražského veletržního areálu v Letňanech. Vysíláme celé 4 dny veletrhu, od 3. do 6. března.

Program studia ZDE

Aquatherm 2020

VSTUP ZDARMA ZDE
KATALOG VYSTAVOVATELŮ ZDE


AQUATHERM 2020 A KORONAVIRUS

Pro informace ohledně doporučení a rizik v souvislosti s nákazou koronavirem COVID-19 ve spojitosti s Vaší návštěvou veletrhu AQUATHERM Praha 2020 a případným pobytem v rizikových oblastech před Vaší návštěvou veletrhu, se prosím řiďte doporučeními příslušných úřadů šířených médii v ČR a informacemi Státního zdravotního ústavu.

Státní zdravotní ústav

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.