logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Inovativní řešení pro rostoucí trh s elektromobilitou v EU

V Evropě dochází k bouřlivému růstu trhu s elektromobily, což je především důsledkem ambiciózních politik zaměřených na snižování emisí CO2. Toto odvětví se stává klíčovým hráčem na trhu s automobily a má potenciál změnit způsob, jakým se přepravujeme a jakým chráníme životní prostředí.

Italská cesta k elektromobilitě

V příkladu Itálie je vidět, jak elektromobily mohou tvořit velkou část vozového parku. Do roku 2030 se očekává, že 32 % nových registrací vozidel bude tvořeno elektromobily, což bude představovat alespoň 10 % celkového vozového parku v zemi. Tento přechod k elektromobilům je důsledkem snahy o snížení emisí CO2 a zlepšení kvality ovzduší.

Problémy uživatelů elektromobilů

Nicméně, s růstem počtu elektromobilů se objevují i určité problémy. Uživatelé často trpí tzv. „dojezdovou úzkostí“, která spočívá v obavě, že elektromobil nemá dostatečný dojezd na plánovanou trasu. Dalším problémem je obtížné hledání rychlonabíjecích stanic, které jsou klíčové pro rychlé a pohodlné dobíjení baterie.

Rostoucí poptávka po rychlých nabíjecích stanicích

V reakci na tyto výzvy roste poptávka po rychlých a ultra rychlých nabíjecích stanicích, které nabízejí výkony od 100 do 350 kW. Tyto stanice jsou nezbytné pro uspokojení potřeb uživatelů elektromobilů a pro podporu dalšího růstu trhu. Nicméně, v některých případech může být nedostatek dostupné elektrické energie z veřejné sítě překážkou pro rozvoj těchto stanic.

Inovativní řešení v oblasti výroby a skladování energie

Zde přichází inovace společnosti PRAMAC. Nabízí komplexní systém, který se skládá z jednotky pro vlastní výrobu energie poháněné zemním plynem nebo biometanem, což umožňuje ostrovní provoz. Tento systém je navržen a optimalizován tak, aby napájel ultra rychlé nabíjecí stanice typu „Plug-In“ a „Full Electric“.

Kontejnerový set skládající se ze zdroje energie a bateriového úložiště
Kontejnerový set skládající se ze zdroje energie a bateriového úložiště

Systém není omezen pouze na zemní plyn, ale také nabízí možnost využít alternativní paliva, jako je LPG, biopaliva, vodík nebo ethanol, což umožňuje širší využití v různých kontextech. Celek lze kombinovat s tradiční elektrickou sítí nebo solárními panely, díky čemuž lze využívat různé zdroje energie, například pro provoz nabíjecí stanice.

Schéma zapojení s přívodem paliva, fotovoltaických panelů a rychlodobíjecí stanice na výstupu
Schéma zapojení s přívodem paliva, fotovoltaických panelů a rychlodobíjecí stanice na výstupu

Set (zdroj energie + baterie) je instalován ve speciálním odhlučněném kontejneru, což zajišťuje kompaktní a snadno připravitelné řešení.

Obsahuje zejména tyto klíčové prvky:

Generátor GGW300G (či jakýkoliv jiný): S jmenovitým výkonem 216 kWe, poháněným zemním plynem, tento generátor poskytuje elektrickou energii pro nabíjecí stanici.

BESS (Battery Energy Storage System): S jmenovitým výkonem 150 kWe a kapacitou úložiště 150 kWh, tento systém zajišťuje skladování elektrické energie, která může být použita k rychlému nabíjení elektromobilů.

Power Management System (PMS): Řídí provoz tak, aby byla optimalizována spotřeba paliva, což zlepšuje účinnost provozu.

Klimatizační systém: Pro udržení optimálního provozního prostředí pro veškeré zařízení.

Tento systém se stává klíčovým prvkem pro řešení nedostatku dostupné elektrické energie na místech, kde je třeba rychle dobíjet elektromobily. Díky svým technickým vlastnostem a možnosti využití různých zdrojů energie, poskytuje spolehlivou a udržitelnou alternativu pro budoucnost elektromobility v Evropě.

www.solforen.cz


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.