logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozvoj podnikání s elektrickými akumulátory v ČR brzdí legislativa

Bateriová úložiště mohou pomoci stabilizovat elektrizační soustavu při hrozícím blackoutu, proměnlivé výrobě elektřiny z OZE nebo při náhlém zvýšení odběru z nabíječek elektromobilů. V České republice s nimi však zatím samostatně podnikat nelze a brzdí to jen legislativa.

Reklama

Na konferenci Solární energie a akumulace v ČR 2019 v pražském hotelu Occidental jsme požádali o komentář Jana Fouska, předsedu dozorčí rady Solární asociace a výkonného ředitele asociace AKU-BAT.

S malými domácími bateriemi přitom není problém, všichni aktéři napříč energetickým sektorem se shodnou na tom, že tyto typy akumulátorů a ideálně i v kombinaci s fotovoltaikou je vhodné podporovat. V oblasti velkokapacitních akumulátorů je to však něco jiného.

Mohly by poskytovat podpůrné služby pro stabilizaci distribuční a přenosové soustavy. Zahraniční zkušenosti s touto službou jsou více než dobré a v zemích, které takové akumulátory mají, usilují o jejich další rozšíření. Není divu, stačí se podívat na reference australské 100MW/129MWh baterie Tesla Powerpack, která za první rok ušetřila provozovateli soustavy 40 milionů dolarů. Sloužila pro vykrývání výkyvů v síti stejně, jako klasické elektrárny, ale rychleji, levněji a bezemisně. Instalována byla během 100 dnů a při stávající úrovni ročních úspor se investice vrátí za dva roky. V podmínkách ČR, kde je soustava mnohem robustnější, by to bylo možná o něco déle, ale i tak by investoři rádi této příležitosti využili. Kdyby mohli.

V ČR je podle současných předpisů (tj. energetického zákona a Kodexu provozovatele přenosové soustavy) umožněn jediný relevantní způsob komerčního využití velkokapacitního akumulátoru – jako součásti výrobny elektřiny. Baterie má být zdrojem okamžité odezvy po dobu maximálně několik desítek sekund, než výrobu převezme elektrárna. Tyto podmínky obnovitelné zdroje nemohou splnit, za současných okolností je tak byznys s velkými bateriemi rezervovaný pro klasické elektrárny a teplárny.

Pro změnu tohoto stavu by bylo nutné do energetického zákona doplnit licenci na akumulaci a zároveň upravit i Kodex provozovatele přenosové soustavy. Kdy to bude, se však zatím neví. ČR si tak slibný energetický byznys drží od těla pouze vlastní legislativou.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.